Αρχική Οικονομία Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους 2023: Δικαιούχοι και κριτήρια επιδότησης για «νέο»...

Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους 2023: Δικαιούχοι και κριτήρια επιδότησης για «νέο» σπίτι

«Εξοικονομώ-Ανακαινίζω» είναι το νέο πρόγραμμα του 2023 που απευθύνεται σε νέους για να φτιάξουν το σπίτι τους «καινούργιο». Από τα βασικά κριτήρια για να καθιστούν δικαιούχοι επιδότησης ως 35.000 ευρώ, είναι η ηλικία: Όσοι είναι από 18 έως 39 ετών, θα μπορούν να κάνουν αίτηση στο gov.gr.

Βέβαια, η ηλικία δεν είναι το μοναδικό κριτήριο. Επιλέξιμες για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για νέους» είναι οι μονοκατοικίες ή τα μεμονωμένα διαμερίσματα που χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία. Δεν είναι επιλέξιμες οι αιτήσεις που να αφορούν σε ενεργειακή αναβάθμιση/ανακαίνιση κτιρίου πολυκατοικίας.

Επίσης, δύο επιλογές έχουν όσοι επιθυμούν να ανακαινίσουν είτε την πρώτη κατοικία τους, είτε μια κενή κατοικία που επιθυμούν στη συνέχεια να ενοικιάσουν. Τα δύο προγράμματα δίνουν διαφορετικές επιδοτήσεις, έχουν διαφορετικά κριτήρια και απευθύνονται σε διαφορετικούς δικαιούχους.

Εξοικονομώ-Ανακαινίζω: Ποιοι οι δικαιούχοι επιδότησης

ανακαινιση σπιτιου επιδοτηση

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους» καλύπτει επιλέξιμες δαπάνες έως 30.000 ευρώ, για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση κατοικίας.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα χωρίζεται σε δύο ενότητες:

  • Το «Εξοικονομώ για Νέους», που περιλαμβάνει παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης, όπως αντικατάσταση κουφωμάτων, θερμομόνωση, συστήματα θέρμανσης – ψύξης, συστήματα παροχής ζεστού νερού χρήσης και smart home.
  • Το «Ανακαινίζω για Νέους», που περιλαμβάνει παρεμβάσεις ανακαίνισης, όπως ανακαίνιση χώρων μπάνιου και κουζίνας, αντικατάσταση πόρτας εισόδου, αντικατάσταση και επισκευή ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων αλλά και πατωμάτων. Βασική προϋπόθεση για την ένταξη στο σκέλος του «Ανακαινίζω» είναι η ένταξη πρώτα στο σκέλος «Εξοικονομώ».

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν όλοι οι νέοι που έχουν γεννηθεί από 1/1/1984 έως και 31/12/2005, με οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ για την ένταξή τους στο «Εξοικονομώ» και έως 20.000 ευρώ για την ένταξή τους στο «Ανακαινίζω».

Επιπλέον, οι δικαιούχοι θα πρέπει να είναι:

  • Ιδιοκτήτες του ακινήτου, με οποιοδήποτε εμπράγματο δικαίωμα και να το ιδιοκατοικούν, ή να είναι πλήρεις κύριοι, ή επικαρπωτές και το εκμισθώνουν, για να ενταχθούν στο «Εξοικονομώ για Νέους».
  • Ιδιοκτήτες του ακινήτου κατά πλήρη κυριότητα και ποσοστού 100% για να ενταχθούν στο «Ανακαινίζω για Νέους».

Εξοικονομώ-Ανακαινίζω: Ποια τα εισοδηματικά κριτήρια

Κατά την υποβολή αίτησης οι αιτούντες κατατάσσονται για τις ανάγκες του Προγράμματος στις παρακάτω εισοδηματικές κατηγορίες:

εξοικονομω ανακαινιζω για νεους 2023, κριτηρια

Για την υπαγωγή στο «Ανακαινίζω», πέραν του εισοδηματικού κριτηρίου, το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του αιτούντος δεν πρέπει να ξεπερνά το ποσό των 300.000 ευρώ σύμφωνα με τη δήλωση των στοιχείων ακινήτων (Ε9).

Στο πλαίσιο του Προγράμματος στο ετήσιο ατομικό ή οικογενειακό «εισόδημα» προσμετρούνται το Συνολικό Δηλωθέν εισόδημα, τα Απαλλασσόμενα και Αυτοτελή Φορολογούμενα εισοδήματα καθώς και η Προστιθέμενη Διαφορά Αντικειμενικών Δαπανών, όλων των μελών της οικογένειας του αιτούντος.

Τα παραπάνω εισοδήματα πρέπει να προκύπτουν από την Πράξη Προσδιορισμού Φόρου της εκκαθαρισμένης φορολογικής δήλωσης του έτους 2021. Ειδικά στην περίπτωση που δεν υφίσταται υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης και αυτή τεκμηριώνεται με αντίγραφο της σχετικής υπεύθυνης δήλωσης το εισόδημα θεωρείται ΜΗΔΕΝ.

Εάν πρόκειται για έγγαμος ή αν πρόκειται για μονογονεϊκή οικογένεια, η κατάταξη στις κατηγορίες του παραπάνω πίνακα γίνεται βάσει της στήλης «οικογενειακό εισόδημα». Για τον υπολογισμό του οικογενειακού εισοδήματος χρησιμοποιούνται τα στοιχεία του συστήματος TAXIS και αθροίζονται τα εισοδήματα του υπόχρεου υποβολής της φορολογικής δήλωσης, της συζύγου και των παιδιών που έχουν δηλωθεί ως εξαρτώμενα μέλη στη δήλωση και τυχόν υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση.

Εάν στο πλαίσιο του γάμου ή ύπαρξης συμφώνου συμβίωσης, το οποίο δηλώνεται στο φορολογικό Μητρώο του TAXIS, υποβάλλονται χωριστές δηλώσεις φορολογίας, τότε γίνεται η άθροιση των επιμέρους εισοδημάτων και η αναγωγή τους σε «οικογενειακό εισόδημα».

Αν η αίτηση υποβάλλεται από πρόσωπο που έχει δηλωθεί ως εξαρτώμενο τέκνο σε «οικογενειακή» φορολογική δήλωση και δηλώνει και το ίδιο εισοδήματα, η κατάταξη στις κατηγορίες του πίνακα με τα εισοδηματικά κριτήρια γίνεται συνυπολογίζοντας το συνολικό εισόδημα της οικογένειας στην οποία ανήκει.

Εξοικονομώ-Ανακαινίζω: Τι αλλάζετε

Τέντες, κουφώματα, οικιακές συσκευές, και άλλες επιλέξιμες παρεμβάσεις. Αναλυτικά:

εξοικονομω ανακαινιζω ποτε ξεκιναει, δικαιουχοιεξοικονομω ανακαινιζω για νεους 2023, κριτηρια

Εξοικονομώ-Ανακαινίζω: Όροι και προϋποθέσεις

  • Για κάθε επιλέξιμο φυσικό πρόσωπο (για κάθε ΑΦΜ αιτούντα) είναι δυνατή η υποβολή μόνο μίας αίτησης.
  • Για κάθε επιλέξιμη κατοικία του τρέχοντος Προγράμματος πρέπει να υποβληθεί μία μόνον αίτηση.
  • Κατοικία, με ενεργή αίτηση σε κάποιο από τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης, «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ» και «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» και «Εξοικονομώ 2021», δεν έχει δικαίωμα υποβολής στο τρέχον πρόγραμμα. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση συμμετέχοντος διαμερίσματος αίτησης πολυκατοικίας «τύπου Β» του Προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», για το οποίο επιτρέπεται να υποβληθεί αίτηση ως μεμονωμένο διαμέρισμα στο τρέχον Πρόγραμμα.
  • Δεν είναι δυνατή η υποβολή αίτησης μόνο για το «Ανακαινίζω», ενώ η συμμετοχή στο «Εξοικονομώ» αποτελεί προϋπόθεση για την αίτηση υπαγωγής στο «Ανακαινίζω».

Τα έργα των ωφελούμενων (φυσικό και οικονομικό αντικείμενο) στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους» θα πρέπει να ολοκληρώνονται σε διάστημα 12 μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης υπαγωγής. Εντός των πρώτων 6 μηνών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί τουλάχιστον το 25% των επιλέξιμων εργασιών. Πέραν των 12 μηνών για την ολοκλήρωση του έργου, δίνεται δυνατότητα παράτασης για διάστημα ως και 3 μήνες, κατόπιν εξέτασης αιτιολογημένου αιτήματος. Αιτήματα λόγω περιπτώσεων ανωτέρας βίας εξετάζονται χωριστά κατόπιν αιτιολογημένου αιτήματος, όπως σημειώνεται.

Όπως αναφέρθηκε, το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους» καλύπτει επιλέξιμες δαπάνες έως 30.000 ευρώ, για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση κατοικίας. Ωστόσο, για σπίτια στην περιφέρεια υπάρχει μια επιπλέον επιδότηση με bonus αποκέντρωση +15%.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

«Χρυσά» πληρώνουμε τα προϊόντα στα σούπερ μαρκετ: Κατά 28% αύξηση μέσα σε 1 χρόνο

Έρευνα τιμών αποδεικνύει ότι μέσα σε ένα χρόνο (Οκτώβριος 2022- Οκτώβριος 2023) για τα ίδια ακριβώς προϊόντα, τις ίδιες...

Νοσηλεύεται στην Τουρκία 4χρονο από το Καστελόριζο, δεν ανταποκρίθηκε ελικόπτερο του ΕΚΑΒ

Σε Νοσοκομείο της Τουρκίας μεταφέρθηκε 4χρονο κοριτσάκι από το Καστελόριζο, όταν αναβατήρας στο κατάστημα που διατηρεί ο...

Βενετία: Κυρίως νεαροί οι νεκροί του φονικού τροχαίου με το λεωφορείο

Εικόνες αποκάλυψης αντίκρυσαν οι διασώστες Τραγικός είναι ο απολογισμός του φονικού τροχαίου στη Βενετία καθώς 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή...

Λούτσα: Εξιχνιάστηκε η δολοφονία των έξι Τούρκων

Στην εξιχνίαση της υπόθεσης δολοφονίας των έξι Τούρκων στη Λούτσα προχώρησαν οι Αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν γίνει δύο...

Μετά το στέγαστρο του ΟΑΚΑ, συναγερμός και για τη γέφυρα Καλατράβα στην Κατεχάκη

Μετά το ΟΑΚΑ, στο οποίο διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με το στέγαστρο του σταδίου, εμφανή είναι τα σημάδια...