Έκκληση Μητσοτάκη για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα κατά τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ
Νέα εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα διατύπωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, στις Βρυξέλλες. Ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Επαναλαμβάνουμε την έκκληση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ώστε να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη ανθρωπιστική καταστροφή. Είναι κρίσιμο να επιδείξουμε αυτοσυγκράτηση προκειμένου να δώσουμε χρόνο για την επαναφορά της πολιτικής λύσης που απαιτεί η επίλυση του διαρθρωτικού προβλήματος της Μέσης Ανατολής, δηλαδή τη δημιουργία δύο κρατών που θα μπορούν να συνυπάρχουν ειρηνικά».

Επιπλέον, υπογράμμισε την αναγκαιότητα να μην επιτραπεί η μετατροπή του νότιου Λιβάνου σε μία νέα Γάζα, εντός του πλαισίου του νόμιμου δικαιώματος του Ισραήλ να αμύνεται έναντι των ιρανικών επιθέσεων.

Η Σύνοδος αυτή λαμβάνει χώρα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία, όπου η Ελλάδα έχει την επιθυμία να εμβαθύνει τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και των κρατών του Κόλπου. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η Ελλάδα διατηρεί ισχυρές διμερείς σχέσεις με όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, τη Σαουδική Αραβία, τον Ομάν, το Κατάρ και το Κουβέιτ, και είναι σημαντικό να εμβαθύνουμε αυτές τις σχέσεις, ειδικά τώρα που η συνεργασία είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

Η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα εξετάσει σημαντικά επίκαιρα θέματα, όπως οι εξελίξεις στην Ουκρανία, το Μεταναστευτικό και η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, όπως καταγράφεται στην έκθεση του Ντράγκι. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει τη σημασία για την εφαρμογή του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, την ενίσχυση των χωρών πρώτης υποδοχής και τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Στην εν λόγω διεθνή συγκυρία, η ελληνική θέση επισημαίνει ότι η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει την κοινή χρηματοδότηση για να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους της, ενώ στο θέμα της ανταγωνιστικότητας οι επενδύσεις κρίνονται απαραίτητες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε επίσης ότι η έκθεση Ντράγκι είναι ένα σημαντικό και τολμηρό κείμενο που χρειάζεται ουσιαστική συζήτηση μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών.

Πηγή: kathimerini.gr