Αρχική Κόσμος F-35 vs Rafale: Παγκόσμια αερομαχία ΗΠΑ – Γαλλίας για πωλήσεις

F-35 vs Rafale: Παγκόσμια αερομαχία ΗΠΑ – Γαλλίας για πωλήσεις

Σε παγκόσμια …αερομαχία εξελίσσεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των δυο κολοσσών της αεροναυπηγικής της αμερικανικής Lockheed Martin με το F-35 & της Γαλλικής Dassault Group με το Rafale

Με αφορμή την παράδοση του οχτακοστού (800ου) αεροσκάφους 5ης γενιάς F-35, η κατασκευάστρια εταιρία Lockheed Martin ανακοίνωσε ότι ο συνολικός αριθμός ωρών Πτήσης από το 2006 (πριν 18 χρόνια) που πρωτο-πέταξε, το F-35 ξεπέρασε τις 530.000!

Τα F-35 έναντι των Rafale κυριαρχούν στην περιοχή του Ινδικού και Ειρηνικού στο επόμενο πιθανό θέατρο επιχειρήσεων, καθώς πυκνώνουν τα σύννεφα του πολέμου στην περιοχή. Ως απόδειξη η αμερικανική Αεροπορία USAF ενεργοποίησε πρόσφατα την 65ηΜοίρα εχθρικής απεικόνισης (Aggressors), εξοπλισμένη με αεροσκάφη F-35, προκειμένου να εκπαιδεύσει τους πιλότους της στην αντιμετώπιση αεροσκαφών υψηλών επιδόσεων 5ης γενιάς, όπως αυτά που διαθέτει η Κίνα. Σε πρόσφατη Άσκηση στον Ειρηνικό Ωκεανό, F-35 συνεργάστηκαν με το αντιαεροπορικό σύστημα Patriot προκειμένου να αποκρούσουν απειλή από βαλλιστικό πύραυλο.

Ωστόσο, εκτός από τον Ινδικό και Ειρηνικό Ωκεανό οι ΗΠΑ με αιχμή του δόρατος την Lockheed Martin απλώνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη με τα F-35 κονιορτοποιώντας την ευρωπαϊκή αεροναυπηγική βιομηχανία. Η Lockheed Martin για να καταδείξει την υπεροχή της έναντι της ευρωπαϊκής αεροναυπηγικής βιομηχανίας σημειώνει ότι ο συνολικός αριθμός αεροσκαφών EUROFIGHTER/TYPHOON που έχουν παραδοθεί από την αρχή του προγράμματος δεν υπερβαίνουν τα 600, έχοντας συμπληρώσει συνολικά λιγότερες από 700.000 Ώρες Πτήσης. Ενώ σε ότι αφορά τα γαλλικά Rafale, στα 20 συνολικά χρόνια που επιχειρούν, έχουν παραδοθεί μόλις 239 αεροσκάφη! Δηλαδή μέχρι σήμερα έχουν παραδοθεί 800 F-35 και 236 Rafale!

rafale ελλάδα, πωλήσεις dassault

Τα F-35 πέραν από την Αεροπορία και το Ναυτικό των ΗΠΑ τα έχουν ανατάξει στην αεροπορική δύναμη τους άλλες 14 χώρες. Η πιο πρόσφατη που παρέλαβε F-35 είναι η Φινλανδία. Ενώ η Ελλάδα, εφόσον το επιλέξει, θα αποτελέσει τον 15ο εταίρο του προγράμματος.

Η διαθεσιμότητα του στόλου των αεροσκαφών F-35A παγκοσμίως υπερβαίνει το 80% με συνεχή ανοδική τάση, χάρη στην αποτελεσματικότητα του συστήματος υποστήριξης που έχει από κοινού αναπτυχθεί, εξασφαλίζοντας υπέρτερο Return on Investments (RoI) για τις Ένοπλες Δυνάμεις των χωρών που το χρησιμοποιούν.

Το Κόστος ανά Ώρα Πτήσης του F-35A είναι πλέον συγκρίσιμο με μαχητικά που βρίσκονται σε υπηρεσία σε πολύ μεγαλύτερους αριθμούς και χρόνο, με συνεχή τάση μείωσης (45% μέσα στα τελευταία 7 χρόνια)

Στο τέλος Μαΐου αεροσκάφη F-35Α των ΗΠΑ, σε συνεργασία με όμοιου τύπου αεροσκάφη F-35 της Ολλανδίας, εκτέλεσαν συνδυασμένες επιχειρήσεις στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας στο πλαίσιο ΝΑΤΟικών αποστολών επιτήρησης του εναέριου χώρου της Βουλγαρίας (Air Policing). Η συνεργασία μεταξύ τους, όπως σημειώνει η Lockheed Martin, απέδειξε, πως οι νέες δυνατότητες που τα αεροσκάφη 5ης γενιάς φέρνουν στο πεδίο, αναβιβάζουν την ικανότητα του ΝΑΤΟ να αποκτά και να διατηρεί υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής επίγνωσης (Situational Awareness) και να αναβαθμίζει την αποτρεπτική/αμυντική διάταξή του.

f 35 lockheed, πωλήσεις, ελλάδα

Η Φινλανδική Αεροπορία αποφάσισε ότι η πρώτη Μοίρα των αεροσκαφών F-35 που θα αρχίσουν να παραδίδονται από το 2026, θα εγκατασταθεί στον αρκτικό κύκλο, κοντά στο Rovaniemi, το γνωστό χωριό του Άη Βασίλη. Μαζί με τα F-35A της Νορβηγίας και εφόσον η είσοδός τους στο ΝΑΤΟ ολοκληρωθεί, θα ενισχύσουν την επιχειρησιακή δυνατότητας της Συμμαχίας στο βορειότερο ευρωπαϊκό άκρο.

Η δεύτερη Πτέρυγα Μάχης της Ιταλικής Αεροπορίας (ITAF) που θα επιχειρεί με F-35A, παρέλαβε το πρώτο αεροσκάφος της. Η Ιταλία έχει παραγγείλει συνολικά 90 F-35A. Τα 34 αεροσκάφη F-35A που παρήγγειλε η Γερμανική Αεροπορία (GAF) θα έχουν σαν βάση κατά πάσα πιθανότητα το Buechel στην Δυτική Γερμανία (Rhineland-Palatine).

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Ισλανδία: Χιλιάδες σολομοί διέφυγαν από ιχθυοτροφείο – Ο αντίκτυπος μπορεί να είναι θανατηφόρος

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες...

Las Vegas Sphere: Οι U2 εγκαινίασαν την εντυπωσιακή σφαιρική αρένα – «Είναι το μέλλον της μουσικής»

Το ιρλανδικό συγκρότημα των U2 εγκαινίασε τη σκηνή της νέας σφαιρικής εγκατάτασης, Las Vegas Sphere, αξίας 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων,...

Τα ισόβια δεν είναι ισόβια και υπάρχει λόγος γι’ αυτό

Με τη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου να είναι σε πλήρη εξέλιξη από τη μία και λίγο μετά την τελεσίδικη καταδίκη του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου από...

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Τι ισχύει για την εκλογική άδεια των δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα διενεργηθούν σε όλη την Επικράτεια την επόμενη Κυριακή, 8 Οκτωβρίου, ενώ σε όσες Περιφέρειες και...

Eπιδόματα: Τα βήματα προς τη χρήση προπληρωμένης κάρτας

Πάει για αργότερα -όπως όλα δείχνουν-το να χορηγούνται τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ μέσω προπληρωμένων καρτών: Οι αρχικοί σχεδιασμοί μοιάζει να μην «βγαίνουν»...