Αρχική Κόσμος Facebook: Οι 6 λόγοι που βρήκε «κακό μπελά»

Facebook: Οι 6 λόγοι που βρήκε «κακό μπελά»

Τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από την ημέρα της ίδρυσης της είχε χτες στο χρηματιστήριο η Meta, η γνωστή σε όλους μας Facebook.

Η μετοχή της έχασε 26% στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με αποτέλεσμα η αξία της να υποχωρήσει κατά 230 δις. δολάρια

Η «βουτιά» αυτή ήρθε ως αποτέλεσμα των κακών αποτελεσμάτων που δημοσιοποίησε η εταιρεία μία μέρα νωρίτερα, με τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ να λέει ότι ο όμιλος περνάει μία δύσκολη μετάβαση από ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης σε έναν εικονικό κόσμο του μέλλοντος.

Αλλά από τον περασμένο Οκτώβριο είχαν αρχίσει να μαζεύονται μαύρα «σύννεφα» πάνω από το Facebook που είδε τους ενεργούς ημερήσιους χρήστες του να ελαττώνονται (το τελευταίο τρίμηνο του 2021, για πρώτη φορά στα χρονικά, σε 1,929 δισ. το τέταρτο τρίμηνο του 2021 από 1,93 δισ. το τρίτο τρίμηνο της ιδίας χρονιάς).

Αναλύοντας την κατάσταση οι New York Times παρουσιάζουν έξι λόγους για τους οποίους το μετα-σύμπαν του Ζούκερμπεργκ «έχει μπει σε μπελάδες» και πλέον «βρίσκεται σε δύσκολη θέση», όπως σημειώνουν.

Ο αριθμός των χρηστών χτύπησε ταβάνι

Η περίοδος που το Facebook έβλεπε τους χρήστες του να αυξάνονται με εντυπωσιακό ρυθμό έχει μάλλον παρέλθει οριστικά, όχι μόνο λόγω ανταγωνισμού αλλά και λόγω εξάντλησης.

Οι αλλαγές της Apple στα iPhone «έριξαν» τα έσοδα του Facebook

Ξεκινώντας από την περασμένη Άνοιξη, οι κάτοχοι iPhone μπορούν πλέον, χάρη σε μια νέα ρύθμιση ιδιωτικότητας-προστασίας προσωπικών δεδομένων (App Tracking Transparency), να αποφασίζουν εάν θα επιτρέπουν ή όχι στις εφαρμογές τύπου Facebook να παρακολουθούν τις online κινήσεις τους.

Η Google παίρνει τα μεγαλύτερα διαφημιστικά έσοδα

Και ενώ το Facebook βλέπει τα διαφημιστικά του έσοδα να μην πιάνουν τους επιδιωκόμενους στόχους, την ίδια ώρα ο κολοσσός που ακούει στο όνομα Google βλέπει τα δικά του διαφημιστικά έσοδα στο μέτωπο του ηλεκτρονικού εμπορίου (e-commerce search advertising) να αυξάνονται. Σε αντίθεση με το Facebook, η Google δεν βασίζεται σε τόσο μεγάλο βαθμό στην Apple για να αντλεί δεδομένα χρηστών, ενώ δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει και το ότι η Google έχει συνάψει συμφωνία με την Apple που της επιτρέπει να είναι η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης (default search engine) στον φυλλομετρητή Safari.

Το TikTok γιγαντώνεται

Το κινεζικής προέλευσης TikTok, με τα σύντομα και «εθιστικά» του βίντεο, μετρά πλέον πάνω από ένα δισεκατομμύριο χρήστες και κερδίζει έδαφος ειδικά μεταξύ των νέων ηλικιών «κλέβοντας» πελάτες όχι μόνο από το Facebook (οι ενεργοί χρήστες του οποίου είναι μεγαλύτερης ηλικίας) αλλά και από το Instagram.

Το μεγαλεπήβολο όραμα περί metaverse κοστίζει

Μέχρι στιγμής, η πλευρά του Μαρκ Ζούκερμπεργκ έχει επενδύσει πάνω από 10 δισεκατομμύρια δολάρια στο «μετα-σύμπαν» του Metaverse. Εάν μάλιστα δεν υπάρξει κάποια σημαντική ανατροπή στα σχετικά σχέδια, τότε τα χρήματα που θα επενδυθούν στο συγκεκριμένο (προς το παρόν αρκετά θεωρητικό) όραμα στο μέλλον θα είναι ακόμη περισσότερα.

Η απειλή των αντιμονοπωλιακών μέτρων ενισχύεται

Το ενδεχόμενο οι Αρχές πίσω στις ΗΠΑ να βάλουν κάποια στιγμή στο στόχαστρο τις εταιρείες του Ζούκερμπεργκ στο πλαίσιο της υιοθέτησης και επιβολής αντιμονοπωλιακών ρυθμίσεων, παραμένει και – κατά κάποιους – ενισχύεται. Η Meta του Ζούκερμπεργκ βρίσκεται ήδη άλλωστε στο μικροσκόπιο σχετικών ερευνών. Σύμφωνα μάλιστα με τους New York Times, το εν λόγω αντιμονοπωλιακό πλαίσιο έχει πια καταστήσει πιο στενά και τα περιθώρια των κινήσεων για τον όμιλο του Ζούκερμπεργκ, ειδικά σε ό,τι αφορά στην εξαγορά νέων εταιρειών.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Αεροπλάνο της Emirates πετούσε για 14 ώρες με τρύπα στο πλάι

Πιλότοι και επιβάτες έψαχναν να δουν τι ήταν και μετά την αναγκαστική προσγείωση είδαν έκπληκτοι μια μεγάλη τρύπα στο πλάι του...

Ευρωπαϊκή Ένωση: Αυξήθηκε η απασχόληση στην Ευρώπη – Που βρίσκεται η Ελλάδα

Μικρή αύξηση μισής μονάδας υπήρξε στο ποσοστό απασχόλησης των ατόμων ηλικίας 20-64 ετών στην Ευρωπαϊκή ένωση και έτσι διαμορφώθηκε στο...

Κογκρέσο: Κατατέθηκε τροπολογία – Μπλόκο στα τουρκικά F-16

Με πρωτοβουλία του ελληνοαμερικανού βουλευτή Chris Pappas κατατέθηκε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ τροπολογία για τα F-16 που ζητά η Τουρκία και αποτελούν διακαή πόθο...

Η αστυνομία «έκοψε» πρόστιμο στο αυτοκίνητο των 490 χλμ./ώρα

Κατάπληκτοι από την ομορφιά του μοντέλου έμειναν οι Γάλλοι αστυνομικοί που ακινητοποίησαν μια Bugatti Chiron Super Sport 300+. Ένα από τα...

Απορρίπτει η Κίνα τις κατηγορίες της NASA ότι έχει πρόθεση να «καταλάβει» το φεγγάρι

«Ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι ενοχοποιούν και συκοφαντούν συνεχώς την κανονική και λογική διαστημική δραστηριότητα της Κίνας. Η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά σε τέτοιες...