Αρχική Κόσμος Financial Times: Η Κροατία έτοιμη να καλωσορίσει το ευρώ από 1η Ιανουαρίου...

Financial Times: Η Κροατία έτοιμη να καλωσορίσει το ευρώ από 1η Ιανουαρίου -Η 20η χώρα στη ζώνη του ευρώ

Μεγάλες αλλαγές έρχονται από 1η Ιανουαρίου του νέου έτους στην Κροατία, καθώς η χώρα εισέρχεται στη ζώνη του ευρώ αλλά και στην ζώνη Σένγκεν.

Σύμφωνα με τους Financial Times η Κροατία εισέρχεται στη ζώνη του ευρώ και ετοιμάζεται και για ένταξη στη ζώνη Σένγκεν, όπως είναι γνωστή η ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας της ΕΕ.

Όταν η Κροατία γίνει την επόμενη εβδομάδα, η 20η χώρα που χρησιμοποιεί το ευρώ, αυτό θα είναι ένα ορόσημο για το έθνος των 4 εκατομμυρίων ανθρώπων, το οποίο αγωνίζεται εδώ και πολύ καιρό να έρθει πιο κοντά στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ανάλυση των Financial Times, η είσοδος της άλλοτε γιουγκοσλαβικής Κροατίας στη ζώνη του ευρώ πρόκειται να λειτουργήσει παράλληλα και ως σημαντική ώθηση υπέρ της ευρωπαϊκής ενότητας, σε μια ιδιαίτερη περίοδο, κατά την οποία η Ρωσία επιχειρεί να προκαλέσει ρήγματα μεταξύ των Ευρωπαίων με όπλο την παροχή φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Λαγκάρντ: Η είσοδος της Κροατίας ισούται με ψήφο εμπιστοσύνης για τη ζώνη του Ευρώ

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, χαρακτήρισε την προσθήκη της Κροατίας ως «ψήφο εμπιστοσύνης για τη ζώνη του ευρώ», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι και η Κροατία πρόκειται να επωφεληθεί από την «ασπίδα του ευρώ».

Η υιοθέτηση του ευρώ αποτελεί φυσική εξέλιξη για μια χώρα όπως είναι η Κροατία, όπου το ενιαίο νόμισμα αντιστοιχεί ήδη στο ήμισυ του συνόλου των τραπεζικών καταθέσεων και στο 60% του συνόλου των δανείων, αναφέρουν οι FT.

Προκειμένου να περιοριστούν τα όποια φαινόμενα αισχροκέρδειας, τα καταστήματα στην Κροατία έχουν ξεκινήσει ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο να αναγράφουν το κόστος των αγαθών τόσο στο τοπικό νόμισμα (κούνα) όσο και σε ευρώ, πράγμα που θα συνεχίσουν να κάνουν μέχρι και το τέλος του 2023.

Οι ίδιοι οι Κροάτες αναμένουν, πάντως, ότι το πέρασμά από το κούνα στη ζώνη του ευρώ, πρόκειται να τους δώσει παράλληλα μία νέα αναπτυξιακή ώθηση.

«Η Κροατία είναι η χώρα που έχει να κερδίσει τα πιο πολλά από την είσοδό της στην ευρωζώνη, διότι με αυτήν της την είσοδο πρόκειται να εξαλειφθούν και οι συναλλαγματικοί κίνδυνοι, που είναι επί του παρόντος πολύ υψηλοί», εκτιμά ο επικεφαλής της κροατικής Κεντρικής Τράπεζας Boris Vujčić μιλώντας στους FT.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Κλωνοποίησαν θιβετιανές κατσίκες για πρώτη φορά, Κινέζοι επιστήμονες

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι ειδικοί επέλεξαν τέσσερις ενήλικες και χρησιμοποίησαν τα κύτταρά τους για να δημιουργήσουν κλώνους Κινέζοι επιστήμονες...

Στιγμές τρόμου για 30χρονο: Τον απήγαγαν για να τον ληστέψουν με την… ησυχία τους

Στιγμές τρόμου έζησε ένας 30χρονος λίγα λεπτά μετά τις 11 το βράδυ της Κυριακής στις Αχαρνές. Τρία άγνωστα...

4 νέες υποψηφιότητες στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας για τις Ευρωεκλογές

Με τέσσερα ακόμα ονόματα ενισχύεται, σύμφωνα με πληροφορίες, το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας για τις ευρωεκλογές του...

Apple: Πρόστιμο – μαμούθ 1,8 δισ. ευρώ από την Κομισιόν

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι η Apple έχει εφαρμόσει περιορισμούς στους προγραμματιστές εφαρμογών που τους εμπόδιζαν να ενημερώσουν τους χρήστες...

Πρόστιμο 742.000 ευρώ στην εταιρεία κατεψυγμένων λαχανικών «ΑΙΝΟΣ ΑΕΒΕ»

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...