Αρχική Κόσμος Financial Times: Η Κροατία έτοιμη να καλωσορίσει το ευρώ από 1η Ιανουαρίου...

Financial Times: Η Κροατία έτοιμη να καλωσορίσει το ευρώ από 1η Ιανουαρίου -Η 20η χώρα στη ζώνη του ευρώ

Μεγάλες αλλαγές έρχονται από 1η Ιανουαρίου του νέου έτους στην Κροατία, καθώς η χώρα εισέρχεται στη ζώνη του ευρώ αλλά και στην ζώνη Σένγκεν.

Σύμφωνα με τους Financial Times η Κροατία εισέρχεται στη ζώνη του ευρώ και ετοιμάζεται και για ένταξη στη ζώνη Σένγκεν, όπως είναι γνωστή η ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας της ΕΕ.

Όταν η Κροατία γίνει την επόμενη εβδομάδα, η 20η χώρα που χρησιμοποιεί το ευρώ, αυτό θα είναι ένα ορόσημο για το έθνος των 4 εκατομμυρίων ανθρώπων, το οποίο αγωνίζεται εδώ και πολύ καιρό να έρθει πιο κοντά στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ανάλυση των Financial Times, η είσοδος της άλλοτε γιουγκοσλαβικής Κροατίας στη ζώνη του ευρώ πρόκειται να λειτουργήσει παράλληλα και ως σημαντική ώθηση υπέρ της ευρωπαϊκής ενότητας, σε μια ιδιαίτερη περίοδο, κατά την οποία η Ρωσία επιχειρεί να προκαλέσει ρήγματα μεταξύ των Ευρωπαίων με όπλο την παροχή φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Λαγκάρντ: Η είσοδος της Κροατίας ισούται με ψήφο εμπιστοσύνης για τη ζώνη του Ευρώ

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, χαρακτήρισε την προσθήκη της Κροατίας ως «ψήφο εμπιστοσύνης για τη ζώνη του ευρώ», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι και η Κροατία πρόκειται να επωφεληθεί από την «ασπίδα του ευρώ».

Η υιοθέτηση του ευρώ αποτελεί φυσική εξέλιξη για μια χώρα όπως είναι η Κροατία, όπου το ενιαίο νόμισμα αντιστοιχεί ήδη στο ήμισυ του συνόλου των τραπεζικών καταθέσεων και στο 60% του συνόλου των δανείων, αναφέρουν οι FT.

Προκειμένου να περιοριστούν τα όποια φαινόμενα αισχροκέρδειας, τα καταστήματα στην Κροατία έχουν ξεκινήσει ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο να αναγράφουν το κόστος των αγαθών τόσο στο τοπικό νόμισμα (κούνα) όσο και σε ευρώ, πράγμα που θα συνεχίσουν να κάνουν μέχρι και το τέλος του 2023.

Οι ίδιοι οι Κροάτες αναμένουν, πάντως, ότι το πέρασμά από το κούνα στη ζώνη του ευρώ, πρόκειται να τους δώσει παράλληλα μία νέα αναπτυξιακή ώθηση.

«Η Κροατία είναι η χώρα που έχει να κερδίσει τα πιο πολλά από την είσοδό της στην ευρωζώνη, διότι με αυτήν της την είσοδο πρόκειται να εξαλειφθούν και οι συναλλαγματικοί κίνδυνοι, που είναι επί του παρόντος πολύ υψηλοί», εκτιμά ο επικεφαλής της κροατικής Κεντρικής Τράπεζας Boris Vujčić μιλώντας στους FT.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Σχέδιο δολοφονίας μέσα από τη φυλακή: Έδωσε 50.000 δολάρια για να σκοτώσουν την οικογένειά της

Η 29χρονη φυλακισμένη στη Φλόριντα, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τον ελεύθερο χρόνο της για να εξολοθρεύσει την οικογένειά της. Η Tureygua Inaru...

«Φρένο» στη φοροδιαφυγή: Ολοταχώς για διασύνδεση ταμειακών και POS -Τι αλλάζει στην εστίαση

Νέα όπλα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής αποκτούν οι Υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, δρομολογώντας από το καλοκαίρι κιόλας τη διασύνδεση ταμειακών μηχανών...

Έρχονται αποζημιώσεις έως 2.000 ευρώ για διακοπές ρεύματος άνω των 72 ωρών

Αποζημιώσεις έως 2.000 ευρώ για διακοπές ρεύματος άνω των 72 ωρών εξαιτίας ακραίων καιρικών συνθηκών, θα προβλέπει νέο ρυθμιστικό πλαίσιο.Σύμφωνα με...

Οι Τούρκοι απειλούν και τα Αμερικάνικα F-35!

Μπορεί να μην έχουν βρει ακόμα κινητήρα και να χρειάζονται αρκετά χρόνια εξέλιξης, όμως οι Τούρκοι θεωρούν ότι το δικό τους...

Εκλογές στην Ελλάδα: Τι μισθό παίρνουν βουλευτές, ευρωβουλευτές και δήμαρχοι

Απανωτές εκλογές στην Ελλάδα το 2023 και το 2024… Με τι ποσά όμως αμείβονται βουλευτές, ευρωβουλευτές και δήμαρχοι; Απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις θα υπάρξουν...