Αρχική Κόσμος Φινλανδία: Πρόστιμο 121.000 ευρώ σε επιχειρηματία για υπέρβαση ορίου ταχύτητας κατά 30...

Φινλανδία: Πρόστιμο 121.000 ευρώ σε επιχειρηματία για υπέρβαση ορίου ταχύτητας κατά 30 χλμ

Ενας πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας καλείται να πληρώσει ένα από τα υψηλότερα πρόστιμα στον κόσμο για υπερβολική ταχύτητα – 121.000 ευρώ – για οδήγηση πάνω από το όριο κατά 30 χλμ/ώρα στη Φινλανδία, όπου τα πρόστιμα υπολογίζονται με βάση το εισόδημα του παραβάτη.

«Λυπάμαι πραγματικά για το θέμα», είπε ο Αντερς Βίκλοφ, 76 ετών. «Μόλις είχα αρχίσει να επιβραδύνω, αλλά υποθέτω ότι αυτό δεν συνέβη αρκετά γρήγορα. Ετσι πάει».

Ο Βίκλοφ, πρόεδρος και ιδρυτής μιας εταιρείας χαρτοφυλακίου 350 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, είπε ότι το όριο ταχύτητας άλλαξε «ξαφνικά» από 70 χλμ./ώρα στα 50 όταν ο ίδιος κινείτο με 82 χλμ/ώρα.

Τα πρόστιμα για τροχονομικές παραβάσεις στη Φινλανδία εξαρτώνται από τη σοβαρότητα της παράβασης και το εισόδημα του παραβάτη, τα οποία η αστυνομία μπορεί να ελέγξει άμεσα μέσω smartphone που συνδέεται σε μια κεντρική βάση δεδομένων φορολογουμένων.

Feifei Cui-Paoluzzo via Getty Images

Σύμφωνα με το φινλανδικό σύστημα , το «ημερήσιο πρόστιμο» υπολογίζεται με βάση το ημερήσιο διαθέσιμο εισόδημα του παραβάτη, το οποίο γενικά θεωρείται ότι είναι το ήμισυ του ημερήσιου καθαρού εισοδήματός του. Όσο περισσότερο ένας οδηγός υπερβαίνει το όριο, τόσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των ημερήσιων προστίμων που λαμβάνει.

Το γεγονός ότι στον Βίκλοφ είχε επιβληθεί δύο φορές στο παρελθόν πρόστιμο για υπερβολική ταχύτητα ήταν επιβαρυντικός παράγοντας. Επίσης του αφαίρεσαν την άδεια οδήγησης για 10 ημέρες.

Ο επιχειρηματίας είχε δεχτεί πρόστιμο 63.680 ευρώ το 2018, πέντε χρόνια αφότου είχε πληρώσει 95.000 ευρώ για το ίδιο αδίκημα.

«Ακουσα ότι η κυβέρνηση θέλει να εξοικονομήσει 1,5 δισ. ευρώ για την υγειονομική περίθαλψη στη Φινλανδία, οπότε ελπίζω ότι τα χρήματά μου μπορούν να καλύψουν ένα κενό εκεί», δήλωσε ο ίδιος με αρκετή δόση ψυχαιμίας.

Η Φινλανδία επιβάλλει κυρώσεις μεγάλης κλίμακας για μια σειρά αδικημάτων, συμπεριλαμβανομένων της κλοπής καταστημάτων και της παραβίασης των νόμων για τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, με βάση την αρχή ότι εφόσον η φορολογία είναι προοδευτική, τα πρόστιμα πρέπει να είναι επίσης: όσο περισσότερα κερδίζεις, τόσο περισσότερα πληρώνεις.

Το 2002, ο Ασνι Βανιόκι, κορυφαίο στέλεχος της Nokia, πλήρωσε πρόστιμο 116.000 ευρώ αφού πιάστηκε να τρέχει με 75 χλμ/ώρα με τη Harley-Davidson του σε ζώνη ορίου ταχύτητας 50 χλμ/ώρα.

Η Ελβετία, η οποία εφαρμόζει ένα παρόμοιο σύστημα βάσει εισοδήματος, πιστεύεται ότι έχει επιβάλει το υψηλότερο πρόστιμο κυκλοφορίας: 3.600 ελβετικά φράγκα την ημέρα για 300 ημέρες, ή περίπου 1,1 εκατομμύριο ευρώ, σε έναν Σουηδό οδηγό που πιάστηκε να κινείται με 290 χλμ./ώρα μεταξύ Βέρνης και Λωζάνης.

(με πληροφορίες από Guardian)

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Οδηγός πέρασε από τα διόδια 172 φορές χωρίς να πληρώσει -Το κόλπο που έκανε

Μια ιδιαίτερα δημοφιλή μέθοδο επιστράτευε ένας 22χρονος Ελβετός προκειμένου να γίνεται… καπνός από τους σταθμούς διοδίων. Καλά κρατεί το...

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν δομή μισού εκατομμυρίου ετών που αλλάζει τις αντιλήψεις τους

Τα ευρήματα των αρχαιολόγων, που δημοσιεύονται στο περιοδικό Nature, υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι της λίθινης εποχής κατασκεύαζαν καταφύγια, κάτι που μπορεί να αλλάξει άρδην...

Η κρητική κουζίνα στο “μικροσκόπιο” της UNESCO – Ποια είναι τα 7 τοπ προϊόντα

“Πρώτο τραπέζι” στα γαστρονομικά δρώμενα της χώρας διεκδικεί με αξιώσεις το Ηράκλειο, με την διοργάνωση του γαστρονομικού πολιτιστικού φεστιβάλ,...

ΑΑΔΕ: Ξεκινά η υποχρεωτική καταγραφή όλων των POS – Ποιοι υποχρεούνται να το πράξουν

Ξεκινάει σήμερα η καταγραφή όλων των ενεργών POS της αγοράς, μία διαδικασία που θα ολοκληρωθεί έως και το τέλος του μήνα.  Θα...

Ίος: Αστυνομικός διοικητής συνελήφθη επειδή ζητούσε χρήματα από ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου

Συνελήφθη διοικητής αστυνομικού τμήματος στην Ίο με την κατηγορία της δωροδοκίας, καθώς ζητούσε χρήματα από ιδιοκτήτη νυχτερινού...