Αρχική Ελλάδα Φοιτητική στέγη: Απελπισία με τα ενοίκια, στροφή σε αγορά με δανεισμό και…...

Φοιτητική στέγη: Απελπισία με τα ενοίκια, στροφή σε αγορά με δανεισμό και… βατές μηνιαίες δόσεις

Με τα ενοίκια στην Αθήνα -αλλά και σε όλη την Ελλάδα- να είναι στα ύψη, και με τις περισσότερες φορές τα σπίτια να έχουν ένα πολύ ακριβό ενοίκιο χωρίς καν να παρέχουν τα βασικά και να…. χρήζουν ανακαίνισης (χωρίς να το γράφουν), πολλοί είναι αυτοί που ψάχνουν να αγοράσουν μια φτηνή φοιτητική στέγη με έως και 60.000 ευρώ.

Aκόμη και την εναλλακτική λύση της απόκτησης κατοικίας εξετάζουν οι αναζητούντες φοιτητική στέγη εξαιτίας του άλματος των τιμών των ενοικίων.

Οι τσουχτερές μισθώσεις ακόμα και για μικρά σπίτια οδηγούν αρκετούς να ζυγίζουν τα υπέρ και τα κατά της αγοράς ενός διαμερίσματος αντί της μίσθωσης.

Τα διαθέσιμα ίδια κεφάλαια υπολογίζονται έως 60.000 ευρώ, ενώ αν προβούν σε δανεισμό που σε πολλές περιπτώσεις η δόση του δανείου μπορεί να είναι ίση ή/και μικρότερη από το μηνιαίο μίσθωμα, τότε το διαθέσιμο κεφάλαιο μπορεί να αγγίξει και τις 100.000 – 120.000 ευρώ στις φοιτητικές περιοχές της Αθήνας.

Τα μέχρι τώρα στοιχεία ως προς τις μισθώσεις για τη φετινή χρονιά είναι αποκαλυπτικά, αφού οι αυξητικές τάσεις αγγίζουν ακόμη και το 26%, σε σχέση με το 2021, όπως επίσης παρουσιάζεται μικρή διαθεσιμότητα ακινήτων προς μίσθωση.

Για παράδειγμα, στις περιοχές της Αθήνας, η 1 στις 10 κατοικίες που είναι κατάλληλες για φοιτητές διατίθεται με μίσθωμα έως 300 ευρώ.

Ενδεικτικό είναι ότι η αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας άνω του 1ου ορόφου έως 50 τ.μ. κοστίζει έως και 300 ευρώ στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες σε ιστοσελίδες ακινήτων, στις περιοχές του κέντρου των Αθηνών οι κατοικίες άνω του 1ου ορόφου έως 50 τ.μ. που διατίθενται με ζητούμενο μίσθωμα έως 300 ευρώ αποτελούν μόλις το 12,47% (κυρίως γκαρσονιέρες 21 – 30 τ.μ.) επί του συνόλου των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών άνω του 1ου ορόφου έως 50 τ.μ.

Δηλαδή 1 στις 10 κατοικίες κατάλληλες για φοιτητές διατίθεται με μίσθωμα έως 300 ευρώ στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τις δημοσιευμένες αγγελίες, το 58,35% των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών διατίθεται με μίσθωμα από 400 ευρώ έως 500 ευρώ/μήνα στο κέντρο της Αθήνας.

Στα δυτικά προάστια το 63,49% με ζητούμενο μίσθωμα από 350 ευρώ έως 450 ευρώ/μήνα, στα νότια προάστια το 66,8% με μίσθωμα από 400 ευρώ έως 500 ευρώ/μήνα και στον Πειραιά το 50,98% με μίσθωμα από 300 ευρώ έως 400 ευρώ/μήνα.

Οι περιοχές και οι ευκαιρίες

Οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι δύσκολη η εύρεση μικρής γκαρσονιέρας μη ανακαινισμένης σε περιοχές όπως Ζωγράφου, Εξάρχεια, Παγκράτι, Κουκάκι, Καλλιθέα και Νέο Κόσμο.

Όπως εξηγεί, στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών, ιδιαίτερα σε Παγκράτι, Κουκάκι και Νέο Κόσμο, έχουν προβεί σε μερική ή/και ολική ανακαίνιση του ακινήτου είτε διότι κάποιο διάστημα είχαν εγγράψει το ακίνητο σε πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης, είτε για να καρπωθούν οι ίδιοι την υπεραξία του ακινήτου

Η αγορά φοιτητικής κατοικίας, όπως τονίζει ο Μπάκας, με τα σημερινά δεδομένα αποτελεί μια ασφαλή επένδυση (ιδιαίτερα αν αναζητήσουν κατοικία που χρειάζεται ανακαίνιση) τόσο λόγω των θετικών αποτελεσμάτων που καταγράφει η κτηματαγορά για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, αλλά παράλληλα επειδή ελάχιστοι φοιτητές που σπουδάζουν στην Αθήνα επιστρέφουν στη πόλη καταγωγής μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, οι ζητούμενες τιμές πώλησης μικρών και κατοικιών έως 35 τ.μ. ανάλογα την περιοχή διαμορφώνονται από 2.000 – 2.500 ευρώ/τ.μ. έως και 3.000 ευρώ/τ.μ. αν το διαμέρισμα είναι πλήρως ανακαινισμένο ή/και νεότερα ηλικιακά.

Οικονομικές επιλογές μπορούν οι γονείς να αναζητήσουν σε περιοχές του ευρύτερου Πειραιά και της Κυψέλης, κυρίως σε ακίνητα μη ανακαινισμένα.

Φοιτητικές κατοικίες σε 21 περιοχές της Αθήνας έως και 60.000 ευρώ

tanea katoikies

Πηγή φωτογραφίας: Εφημερίδα «Τα Νέα»

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

«Στον πάγο» μπαίνουν τα τηλεφωνήματα των εισπρακτικών εταιρειών – Τι προβλέπεται

Ο ρόλος των εισπρακτικών εταιρειών και οι κυρώσεις σε περίπτωση παράβασης των υποχρεώσεων τους«Φρένο» στα τηλεφωνήματα από εισπρακτικές εταιρείες  –οι οποίες...

Καλαμάτα: 4 ανήλικοι έκλεψαν μοτοσυκλέτα

Συνελήφθησαν, χθες τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 28ης Μαΐου, στην Καλαμάτα, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής του Εγκλήματος...

Φλόριντα: Αστυνομικός πήγε να τα βάλει με πελώριο αλιγάτορα αλλά τελικά ήταν απλή «παρεξήγηση»

Αστυνομικός που βγήκε για περιπολία συνάντησε πελώριο αλιγάτορα, που κοιμόταν σε μια από τις παραλίες του Κόλπου της Φλόριντα. Από εκεί...

Αγρίνιο: Μαχαίρωσαν 52χρονο σε καφετέρια για μια… παρατήρηση

Ένα αιματηρό επεισόδιο σημειώθηκε σε κεντρικό σημείο του Αγρινίου το βράδυ της Κυριακής (28/5), όταν ένας 52χρονος δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι...

Τράπεζες: Εστίαση, κατασκευές και εμπόριο οι κλάδοι με τα περισσότερα «κόκκινα» δάνεια

Στους κλάδους της εστίασης (28,4%), των κατασκευών (21,2%) και του εμπορίου (13,3%), καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ)Στους κλάδους της εστίασης (28,4%), των κατασκευών (21,2%) και του εμπορίου (13,3%), καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά μη...