Αρχική Ελλάδα Forbes: Οι 4 Έλληνες επιστήμονες που διέπρεψαν και μπήκαν στη λίστα των...

Forbes: Οι 4 Έλληνες επιστήμονες που διέπρεψαν και μπήκαν στη λίστα των «κάτω των 30»

Η φετινή ευρωπαϊκή λίστα του περιοδικού Forbes με τους 30 νέους κάτω των 30 ετών, επιτυχημένους σε διάφορους κλάδους, όπως οι τέχνες και ο πολιτισμός ή η τεχνολογία, η υγεία περιλαμβάνει τέσσερις Έλληνες οι οποίοι διέπρεψαν στους τομείς τους, γεμίζοντας περηφάνια τους δικούς τους ανθρώπους αλλά και τη χώρα.

Ποιοι είναι όμως οι Έλληνες που μπήκαν στην ευρωπαϊκή λίστα του Forbes

Μαριάννα Καψετάκη

Είναι γιατρός, ερευνήτρια και κλασική πιανίστρια και γεννήθηκε το 1991 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Αυτή την περίοδο βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσης του διδακτορικού της στη Γνωστική Νευροεπιστήμη στο Imperial College London, ενώ έχει ήδη στο ιστορικό της πολλές δημοσιεύσεις σε σημαντικά διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

«Μαθαίνεις για όλα τα ιατρικά προβλήματα που έχουν όσοι ασχολούνται με τις παραστατικές τέχνες», εξηγεί η ίδια στην Καθημερινή.

Η 29χρονη ερευνήτρια αποφοίτησε με άριστα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακό στην Performing Arts Medicine στο University College London όπου και πήρε το Βραβείο Καλύτερης Μεταπτυχιακής Διατριβής.

Να τονίσουμε ότι η Μ. Καψετάκη πραγματοποιεί μία από τις μεγαλύτερες μελέτες σχετικά με τη χωροταξική μνήμη σε ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο.

Γιάννης Ασσαέλ

Ο 29χρονος Γιάννης Ασσαέλ μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και το το 2008 αποφοίτησε από το Κολλέγιο Ανατόλια και στη συνέχεια σπούδασε Εφαρμοσμένη Πληροφορική στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. το 2013, ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ενώ με πλήρεις υποτροφίες συνέχισε για MSc in Computer Science στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου διακρίθηκε με το Tony Hoare Prize για την καλύτερη επίδοση στο έτος του, και για MRes in Machine Learning στο Imperial College London.

Σήμερα είναι Senior Research Scientist στην Google DeepMind, όπου χρησιμοποιεί τη μηχανική μάθηση για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης.

«Προσπαθώ να ασχοληθώ με προβλήματα που δεν έχουν λυθεί μέχρι σήμερα», δήλωσε στην εφημερίδα ο νεαρός επιστήμονας.

Κατά τη διάρκεια του διδακτορικού του στην Οξφόρδη, ο Ασσαέλ μαζί με άλλους Βρετανούς επιστήμονες ανέπτυξαν ένα μοντέλο ανάγνωσης χειλιών, το LipNet. Πρόκειται για ένα σύστημα που παρακολουθεί βίντεο χωρίς ήχο με έναν άνθρωπο να μιλάει και μπορεί να μαντέψει τι λέει με ακρίβεια 93%, παρακολουθώντας την κίνηση του στόματος του ομιλητή.

Ο Γιάννης Ασσαέλ είναι επίσης συν-εφευρέτης σε τέσσερα διπλώματα ευρεσιτεχνίας και στο τελευταίο του πρότζεκτ χρησιμοποιεί νευρωνικά δίκτυα για να αποκαταστήσει τμήματα αρχαίων ελληνικών κειμένων που λείπουν.

Κωνσταντίνα Θεοφιλοπούλου

Η 28χρονη μεγάλωσε στην Αθήνα, φοιτώντας στα Αρσάκεια Εκάλης και Ψυχικού. Τομέας ενδιαφέροντός της ήταν ο τρόπος που μιλούν οι άνθρωποι αλλά και το ότι ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνούμε συγκρίνεται με τους τρόπους επικοινωνίας των ζώων, αλλά η πορεία της για να διερευνήσει το συγκεκριμένο ζήτημα είχε πολύ διαφορετική αφετηρία από τη μετέπειτα συνέχειά της.

Η Κωνσταντίνα Θεοφανοπούλου Σπούδασε Φιλολογία, παίρνοντας την κατεύθυνση της Γλωσσολογίας, όμως σύντομα κατάλαβε πως θα έπρεπε να ασχοληθεί περισσότερο με τον εγκέφαλο, και έτσι πήγε στη Βαρκελώνη, όπου έκανε μεταπτυχιακό πάνω στη νευροεπιστήμη της γλώσσας.

Στη συνέχεια, και κατά τη διάρκεια του διδακτορικού της, ξεκίνησε διαπανεπιστημιακή έρευνα, που την έφερε και στο Πανεπιστήμιο Ροκφέλερ της Νέας Υόρκης, πάνω στους μηχανισμούς της ορμόνης ωκυτοκίνης στον ανθρώπινο λόγο και στη φωνητική επικοινωνία των πτηνών.

«Για να καταλάβουμε καλά τον ρόλο ενός γονιδίου σε ένα σύστημα όπως αυτό της γλώσσας, πρέπει να καταλάβουμε καλά την εξέλιξή του», σημειώνει η επιστήμονας. Για να εξετάσει την ποιότητα της ωκυτοκίνης σε βάθος, ξεκίνησε ενδελεχή μελέτη πάνω στα γονιδιώματα, διαπιστώνοντας πως πολλές φορές οι επιστήμονες χρησιμοποιούν διαφορετικά ονόματα για τα ίδια γονιδιώματα. Τώρα θέλει να εγκαθιδρύσει μια ενοποιημένη ονομασία για όλα τα γονίδια σε όλα τα σπονδυλωτά.

Έτσι και όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Καθημερινής ήρθε κοντά στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERGA, στόχος του οποίου είναι η αλληλούχιση των γονιδιωμάτων της ευρωπαϊκής βιοποικιλότητας, και μαζί με μία συνάδελφο εκπροσωπούν την ελληνική ομάδα του ERGA, η οποία έχει θέσει ως προτεραιότητα στην αλληλούχιση των γονιδιωμάτων της Ελλάδας τα είδη προς εξαφάνιση. «Η συμμετοχή μου στην ελληνική ομάδα του ERGA μού δίνει μεγάλη αισιοδοξία για το μέλλον, σκέφτομαι ότι κάποια στιγμή θα μπορέσω να επιστρέψω», αναφέρει η κ. Θεοφανοπούλου, όμως, όπως και τον κ. Ασσαέλ και την κ. Καψετάκη, την ανησυχεί ότι οι πόροι για την επιστημονική έρευνα είναι πολύ περιορισμένοι στην Ελλάδα σε σύγκριση με την Αμερική ή άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η θέση της στη λίστα Forbes της έδωσε ηρεμία και χαρά, που μπορεί να τη μοιραστεί με αγαπημένους ανθρώπους. «Αντικατοπτρίζει ότι αυτό το ταξίδι που με έφερε σε αυτή τη διάκριση», λέει η κ. Θεοφανοπούλου, «δεν είναι ένα ταξίδι μοναχικό».

Τέλος το κομμάτι της νευροβιολογίας της γλώσσας, το προσεγγίζει μέσω εργαστηριακής έρευνας στο Ροκφέλερ, προσπαθώντας να αποσαφηνίσει τα εγκεφαλικά κυκλώματα που υποστηρίζουν τη φωνητική παραγωγή στους ανθρώπους και σε άλλα ζώα, με έμφαση στα πτηνά.

Γιώργος Καλλίγερος

Ο 27χρονος Γιώργος Καλλίγερος είναι ο μοναδικός Έλληνας στην κατηγορία της λίστας «Βιομηχανία». Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Μπαθ στην ομώνυμη πόλη της Αγγλίας.

Ξεκίνησε την καριέρα του στη Μ. Βρετανία ως Engine Design Engineer στην Bentley Motors, ενώ αργότερα βρέθηκε στην Tesla όπου εργάστηκε ως Design Engineer. Έτσι βρέθηκε το 2015 στην Καλιφόρνια στο τμήμα του vehicle engineering. Όταν επέστρεψε στο Πανεπιστήμιο του Μπαθ για το μεταπτυχιακό του ασχολήθηκε με τη μελέτη του ποδηλάτου ως μοντέρνου μέσου αστικής μεταφοράς.

Στη συνέχεια μαζί με τον Dan Keene, ίδρυσαν την Pushme, μια εταιρεία που ανέπτυξε μια υποδομή φόρτισης για προϊόντα που έχουν κάποιου είδους μικρής κίνησης όπως είναι τα ηλεκτρικά σκούτερ. Η εταιρεία εξαγοράστηκε από την ΤIER (ευρωπαϊκή startup ενοικίασης ηλεκτρικών πατινιών) στις αρχές του 2020 και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη διαδικασία επέκτασης του δικτύου της σε 4.500 τοποθεσίες σε 85 διαφορετικές πόλεις.

Σήμερα ο νεαρός επιχειρηματίας ζει στο Λονδίνο και έχει τη θέση του διευθυντή Hardware στην TIER Mobility.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

«Καταδρομικές επιχειρήσεις» της εφορίας σε τουριστικούς προορισμούς

Η εφορία ετοιμάζει φοροσαφάρι με πάνω από 30.000 ελέγχους σε νησιά και τουριστικές περιοχές σε όλη τη χώρα, επιστρατεύοντας νέα ελεγκτικά...

Ποια ακίνητα μπαίνουν στο στόχαστρο των ξένων επενδυτών

Η ιστορία των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων ξεκινάει από το μακρινό 1982. Θεσπίστηκαν με το άρθρο 41 του νόμου 1249/1982 προκειμένου να μπει ένα...

Ινδία: Αξιωματούχος αποστράγγιξε 2 εκατ. λίτρα νερού για να βρει το χαμένο κινητό του

Ένας αξιωματούχος στην Ινδία, ο οποίος άδεισε δεξαμενή 2 εκατομμύριων λίτρων νερού για να ανακτήσει ένα κινητό που του έπεσε ενώ...

Έβρος: Συνεργάζονταν με Τούρκους δουλέμπορους οι 5 συλληφθέντες συνοριοφύλακες

Τουλάχιστον σε 12 περιπτώσεις οι πέντε αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου, πρώην συνοριοφύλακες, φέρονται να διευκόλυναν Τούρκους δουλέμπορους, να περάσουν...

Έρευνα: Ο «έκτος μαζικός αφανισμός» θα είναι χειρότερος από ό,τι πιστευόταν

O «έκτος μαζικός αφανισμός», που λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή, θα είναι χειρότερος από ό,τι έδειχναν οι έρευνες που είχαν γίνει...