Αρχική Οικονομία Φορο-διευκολύνσεις: Ποιες έμειναν εκτός ανακοινώσεων και γιατί – Τι θα γίνει με...

Φορο-διευκολύνσεις: Ποιες έμειναν εκτός ανακοινώσεων και γιατί – Τι θα γίνει με προκαταβολή φόρου και 48 δόσεις

Εξόφληση του φόρου εισοδήματος σε 8 δόσεις, μη επιβολή προσαύξησης σε όσους δεν συγκέντρωσαν ηλεκτρονικές αποδείξεις, «απενεργοποίηση» των τεκμηρίων: Αυτές είναι μερικές από τις φορο-διευκολύνσεις που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, αλλά υπάρχουν και άλλες ίσως και πιο σημαντικές που «λάμπουν» δια της απουσίας τους.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Εισφορά αλληλεγγύης, προκαταβολή φόρου, περισσότερες δόσεις στην εξόφληση χρεών που «γεννήθηκαν» εν μέσω πανδημίας, συνιστούν τρεις κομβικές παρεμβάσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Παρόλα αυτά τα συγκεκριμένα ζητήματα απέφυγε να τα θίξει το υπουργείο Οικονομικών και κυρίως δεν τα συμπεριέλαβε στο «πακέτο» των διευκολύνσεων που ανακοίνωσε. Υπάρχει όμως εξήγηση για τη στάση που κρατά το οικονομικό επιτελείο.

Συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών
Πέρα από το γεγονός ότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών φροντίζει να «μετράει» κάθε βήμα που κάνει «ζυγίζοντας» κάθε φορά τα δεδομένα που έχει στη διάθεσή της και τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν, αυτή τη φορά υπάρχει ακόμη ένας παράγοντας που «φρέναρε» τις όποιες ανακοινώσεις για περαιτέρω μέτρα στήριξης: Οι διαβουλεύσεις που επιβάλλεται να προηγηθούν με τους εκπροσώπους των θεσμών στο πλαίσιο της 10ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, οι οποίοι και θα ανάψουν το «πράσινο φως». Ουσιαστικά σήμερα θα συζητηθούν οι «ιδέες» του οικονομικού επιτελείου για το πως είναι εφικτό να αποσυμπιεστούν επαγγελματίες που έχουν πληγεί από την πανδημία από τον «βραχνά» της προκαταβολής φόρου και του τέλους επιτηδεύματος ή το πως νοικοκυριά θα εξοφλήσουν τα συσσωρευμένα χρέη τους. Και φυσικά συζήτηση θα γίνει και για το μέλλον της εισφοράς αλληλεγγύης.

Στο τραπέζι «κούρεμα» προκαταβολής φόρου
Στο τραπέζι των συζητήσεων με τους δανειστές λοιπόν βρίσκεται και η πιθανότητα να «κουρευτεί» και φέτος η προκαταβολή φόρου: Η πρόταση που έχει κατατεθεί προβλέπει το «ψαλίδι» να εφαρμοστεί όπως και το 2020. Δηλαδή να ισχύσει κλιμακωτή μείωση ή και κατάργηση της προκαταβολής φόρου ανάλογα με το ποσοστό μείωσης του τζίρου με βάση το μοντέλο που εφαρμόστηκε πέρυσι. Ειδικότερα:

για πτώση τζίρου 5%-15%, το ποσοστό «κουρέματος» του φόρου θα ανέλθει στο 30%,
για πτώση τζίρου 15,01%-25%, το ποσοστό θα αυξηθεί στο 50%,
για πτώση τζίρου 25,01%-35% θα διαμορφωθεί στο 70% ενώ
για πτώση τζίρου μεγαλύτερη του 35% η μείωση της προκαταβολής θα είναι 100% δηλαδή θα μηδενιστεί.

Δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται πως σε κάθε περίπτωση οι λιγοστές επιχειρήσεις που θα παρουσιάσουν κέρδη για το 2020 δεν θα δουν να παγώνει στο 100% η προκαταβολή φόρου. Σύμφωνα με πληροφορίες οι παρεμβάσεις, εάν δρομολογηθούν, θα είναι στοχευμένες στις επιχειρήσεις εκείνες που είχαν το 2020 μεγάλη πτώση στον τζίρο τους σε σύγκριση με το 2019.

Ο «βραχνάς» του Τέλους Επιτηδεύματος
«Βραχνά» για τους επαγγελματίες συνιστά και το Τέλος Επιτηδεύματος με τα σχετικά σενάρια να κάνουν λόγο για… «ψαλίδι»: Αν και φέτος είναι βέβαιο ότι οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν χαμηλότερο φόρο, αφενός λόγω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών σε συνδυασμό με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και αφετέρου ελέω της συρρίκνωσης των εισοδημάτων τους, δεν είναι βέβαιο ότι θα καταφέρουν να εξοφλήσουν το «χαράτσι» που ακούει στην φράση Τέλος Επιτηδεύματος και που η υποχρέωση καταβολής του ισχύει ανεξαρτήτως του εάν οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκια», μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες, καταγράφουν κέρδη ή ζημιές. Μία από τις σκέψεις λοιπόν είναι να ανασταλεί για φέτος η εξόφλησή του, τουλάχιστον για τους πληττόμενους επαγγελματίες, κατά τα πρότυπα της «προσωρινής» κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης. Βεβαίως θα πρέπει να παρουσιάζει η επιχείρηση συρρίκνωση τζίρου πάνω από κάποιο ποσοστό. Εναλλακτικά, εξετάζεται και το σενάριο κλιμακωτών εκπτώσεων, επί του Τέλους Επιτηδεύματος. Η υποχρέωση καταβολής του Τέλους ισχύει ανεξαρτήτως του εάν οι υπόχρεοι κατέγραψαν κέρδη ή ζημιές. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, κυμαίνεται από 400 και φτάνει έως και τα 1.000 ευρώ.

Περισσότερες δόσεις για… περισσότερους
Υπάρχουν όμως και τα… νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν και αυτά δυσκολίες, όπως στο να εξοφλήσουν τους φόρους τους! Εκείνο που θα επιδιώξει η ελληνική πλευρά είναι να ενταχθούν στην ήδη ισχύουσα ρύθμιση των 24- 48 δόσεων και όσοι δεν κατάφεραν να εξοφλήσουν -υπό το βάρος της πανδημίας- τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ της περασμένης χρονιάς.
Συγκεκριμένα, υπολογίζεται πως θα ενταχθούν σε ρύθμιση εξόφλησης οφειλών με χρονικό ορίζοντα 4 ετών (48 δόσεις) τα χρέη που δημιουργήθηκαν μετά τον Ιούνιο του 2020, δηλαδή μετά το πρώτο lockdown: Είναι εκείνες οι αρρύθμιστες οφειλές προς την Εφορία, οι οποίες έπρεπε να καταβληθούν κανονικά εντός της περιόδου Ιουλίου – Οκτωβρίου 2020, αλλά έμειναν απλήρωτες και κατέστησαν ληξιπρόθεσμες. Η μόνη δυνατότητα ρύθμισης που υπάρχει αυτή τη στιγμή για τα συγκεκριμένα χρέη είναι η υπαγωγή τους στην ισχύουσα πάγια ρύθμιση που προβλέπει αποπληρωμή είτε σε 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 5,32% ετησίως είτε σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 6,82% ετησίως! Το δικαίωμα της εξόφλησης χρεών είτε σε 24 άτοκες, είτε σε 48 δόσεις με επιτόκιο 2,5% και με περίοδο χάριτος καθώς η αποπληρωμή των συγκεκριμένων χρεών θα ξεκινήσει στο τέλος Ιανουαρίου του 2022, θα δοθεί σε εκείνους που αποδεδειγμένα έπληξε η πανδημία.

Τι θα γίνει με εισφορά αλληλεγγύης
Ειλημμένη απόφαση που -εάν όλα πάνε καλά με τους δανειστές- θα αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό είναι και το να «παγώσει» εκ νέου το 2022 η εισφορά αλληλεγγύης για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους. Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης από την 1η Ιανουαρίου 2021 και μόνο για φέτος έπαψε να εφαρμόζεται επί των εισοδημάτων μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και επαγγελματιών. Αν λοιπόν υπάρξει και συγκατάθεση των δανειστών, θα παραμείνει «παγωμένη» και το 2022 για τον ιδιωτικό τομέα, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως τις αυξήσεις που είδαν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι στους μισθούς τους και συγκεκριμένα στα καθαρά χρήματα που παίρνουν στο χέρι θα συνεχίσουν να τις λαμβάνουν και του χρόνου. Οι αυξήσεις αυτές ήταν αποτέλεσμα της μειωμένης παρακράτησης που γίνεται, λόγω της προσωρινής κατάργησης του φόρου. Την ίδια ώρα όμως η ειδική εισφορά εφαρμόζεται κανονικά στα εισοδήματα τόσο των δημοσίων υπαλλήλων, όσο και των συνταξιούχων: Οι συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων για να απαλλαγούν από τον φόρο θα πρέπει να… περιμένουν λίγο ακόμη και οπωσδήποτε μέχρι το 2023!

enikonomia.gr

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Θηριωδία στο Κιργιστάν: Καταδικασμένος για βιασμό έκοψε τη μύτη και τα αφτιά της συζύγου του – Τη βασάνιζε μπροστά στο παιδί τους

Στο νοσοκομείο με πολύ σοβαρά τραύματα νοσηλεύεται μια 36χρονη μητέρα από το Κιργιστάν η οποία υπέστη πολύωρα βασανιστήρια από...

Λογαριασμοί ρεύματος: Νέες επιδοτήσεις σε νοικοκυριά και αγρότες για τον Οκτώβριο

Τα μέτρα στήριξης παραμένουν σταθερά, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σήμερα (29/09), το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας...

Φλώρινα: Λαθροκυνηγός σκότωσε αρκουδάκι λίγων μηνών

Αποτροπιασμό προκαλεί τα όσα έκανε ένας λαθροκυνηγός στην Φλώρινα, ο οποίος πυροβόλησε και σκότωσε ένα αρκουδάκι μόλις λίγων μηνών,...

ΕΛΣΤΑΤ: Το 17,4% του πληθυσμού της Ελλάδας αντιμέτωπο με τη φτώχεια!

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες...

Πελάτης ζητάει ένα εκατομμύριο ευρώ από μαγαζί fast food μετά από πυροβολισμούς που δέχτηκε

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες...