Αρχική Οικονομία Φοροδιαφυγή: Την τεχνολογία επιστρατεύει ο φοροελεγκτικός μηχανισμός

Φοροδιαφυγή: Την τεχνολογία επιστρατεύει ο φοροελεγκτικός μηχανισμός

Με νέα «όπλα» ρίχνεται στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και του «μαύρου χρήματος» ο φοροελεγκτικός μηχανισμός.

Οι έλεγχοι θα γίνονται με tablet και φορητά σκάνερ για τον έλεγχο των αποδείξεων, ενώ από σήμερα πιάνουν δουλειά οι «ράμπο» των δύο νέων υπερ-Διευθύνσεων της ΑΑΔΕ.

Πρόκειται για τη Γενική Διεύθυνση Φορολογίας και τη Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Λειτουργιών – που θα εποπτεύουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, τις Eφορίες, το Κέντρο Βεβαίωσης και Είσπραξης Οφειλών, τη φορολογική συμμόρφωση και την εξυπηρέτηση των φορολογουμένων.

Επίσης, έχουν δημιουργηθεί τέσσερις οργανικές μονάδες, επιπέδου Διεύθυνσης, και αναδιαρθρώνονται οι αρμοδιότητες των Ελεγκτικών Κέντρων Αθήνας και Θεσσαλονίκης καθώς και τα επιμέρους τμήματα φορολογικών ελέγχων και εισπράξεων φόρων. Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ, στους άξονες δράσης των υπερ-Διευθύνσεων περιλαμβάνονται:

  • Ο εντοπισμός, η καταπολέμηση φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής.
  • Η διασφάλιση της συνεργασίας με τις ελεγκτικές υπηρεσίες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, καθώς και με τις υπηρεσίες που είναι συναρμόδιες ή εμπλεκόμενες σε θέματα αρμοδιότητας της Γενικής Διεύθυνσης.
  • Η μεγιστοποίηση των δημόσιων εσόδων μέσα από βελτιωμένες διαδικασίες ελέγχου και είσπραξης αυτών.
  • Η διασταύρωση των ηλεκτρονικών βιβλίων «MyData».
  • Η εκπόνηση προγραμμάτων ελέγχου της ορθής και ποιοτικής εφαρμογής των διαδικασιών ελέγχου για τη βελτίωση αυτών, προγραμμάτων που αφορούν το φορολογικό πιστοποιητικό και την τήρηση διαδικασιών για το εύρος τύπων ελέγχου.
  • Ο συντονισμός και η υποστήριξη των ενεργειών της ΑΑΔΕ για την πρόληψη και την καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
  • Η υποστήριξη των ελέγχων, αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
  • Η διερεύνηση συναλλαγών ελλήνων φορολογουμένων με επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε χώρες με ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς.
  • Η εκπόνηση ειδικών επιχειρησιακών προγραμμάτων ελέγχων ηλεκτρονικού εμπορίου, ενδοομιλικών συναλλαγών, εξωχώριων (offshore) εταιρειών.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Πρόγραμμα Σπίτι μου: 24 ερωτήσεις – απαντήσεις για τα χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια [πίνακες]

Τους δικαιούχους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία χορήγησης χαμηλότοκων δανείων, για νέους και ζευγάρια από 25 έως 39 ετών με ετήσιο εισόδημα από 10.000...

Ο «Λευκός Θάνατος»: Αυτός είναι ο φονικότερος sniper που γνώρισε η ανθρωπότητα

Η εικόνα του ελεύθερου σκοπευτή έχαιρε ανέκαθεν ιδιαίτερης, σχεδόν θανατηφόρας, εκτίμησης στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων διεθνώς, μαγνητίζοντας ταυτοχρόνως το φαντασιακό του πολίτη.Ιδιαίτερα από...

Καλάθι των νονών: Η απόφαση με τα προϊόντα

Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ με τα προϊόντα που θα περιλαμβάνει τελικά το καλάθι των νονών.Δημοσιεύθηκε η απόφαση 29575/2023 «Καθορισμός κατηγοριών προϊόντων που εντάσσονται στο «καλάθι...

Φορολογικές δηλώσεις: Πώς εκδίδουν ΑΦΜ και κλειδάριθμο οι 18άρηδες

Είσαι φοιτητής και θέλεις να κάνεις την φορολογική σου δήλωση αλλά δεν έχεις κλειδάριθμο;Η ΑΑΔΕ άνοιξε την πλατφόρμα των των φετινών δηλώσεων για περίπου...

Ηλιακός θερμοσίφωνας: Πλησιάζουν οι αιτήσεις, το «μυστικό» για διπλή επιδότηση

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την υποβολή αιτήσεων για τα voucher έως 900 ευρώ για ηλιακό θερμοσίφωνα.Πιθανότατα πριν το Πάσχα – και συγκεκριμένα πριν...