Αρχική Οικονομία Φορολογικές δηλώσεις 2022: Χαμηλές πτήσεις στην υποβολή τους – Πότε πληρώνεται ο...

Φορολογικές δηλώσεις 2022: Χαμηλές πτήσεις στην υποβολή τους – Πότε πληρώνεται ο φόρος εισοδήματος

Έως τις 29 Ιουλίου 2022 και ώρα 15:00, έχουν προθεσμία οι φορολογούμενοι για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021, Ο ρυθμός υποβολής των δηλώσεων έχει αυξηθεί, αλλά ωστόσο απομένουν ακόμη κάτι λιγότερο από 2 εκατ. φορολογούμενοι να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Γι’ αυτό ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να δοθεί μία ακόμη παράταση στην υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων έως και το τέλος Αυγούστου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ από τα εκκαθαριστικά σημειώματα που έχουν εκδοθεί η εικόνα που διαμορφώνεται είναι η ακόλουθη :

  • Τρία στα δέκα εκκαθαριστικά ή το 32,89% των φορολογουμένων καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το προηγούμενο έτος. Eιδικότερα, για 1.489.804 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το μέσο κατά κεφαλήν φόρο να ανέρχεται στα 1.016 ευρώ.
  • Για έναν στους επτά φορολογούμενους ή το 13,83% των δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί και αντιστοιχεί σε 626.451 φυσικά πρόσωπα το εκκαθαριστικό είναι πιστωτικό. Η επιστροφή φόρου ανέρχεται κατά μέσον όρο σε 367,6 ευρώ ενώ το συνολικό ύψος των επιστροφών ανέρχεται σε 230 εκατ. ευρώ.
  • Το 53,28% των φορολογουμένων ούτε πληρώνει ούτε έχει επιστροφή φόρου. Σε σύνολο 5.453.253 εκκαθαριστικών σημειωμάτων τα 2.413.401 είναι μηδενικά.

Πώς και πότε θα εξοφληθεί ο φόρος εισοδήματος

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το ετήσιο «ραντεβού» των φορολογούμενων με την Εφορία για την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος, την οποία θα κληθούν να πληρώσουν τρεις στους 10 που υποβάλλουν φορολογική δήλωση.

Η παράταση στη προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, κατά ένα μήνα, δεν αλλάζει το χρονοδιάγραμμα καταβολής του φόρου εισοδήματος ο οποίος μπορεί να εξοφληθεί σε οκτώ ίσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται έως το τέλος Ιουλίου και την τελευταία έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2023.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι φορολογούμενοι που θα λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό και επιλέξουν να πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος έως το τέλος Ιουλίου  θα έχουν έκπτωση.

Οι εκπτώσεις ξεκινούν από 3% και 15% για όσους αποπληρώσουν εφάπαξ τα ποσά. Εκτός από τις 8 μηνιαίες δόσεις υπάρχουν και άλλες δύο επιλογές για τους οφειλέτες

Οι φορολογούμενοι έχουν και τις εξής δυνατότητες.

1. Εξόφληση σε 12 άτοκες δόσεις μέσω πιστωτικής κάρτας.
2. Εξόφληση σε 24 έντοκες δόσεις, κάνοντας χρήση της πάγιας ρύθμισης.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Μεγάλη Βρετανία: Κλειδώθηκε για ώρες στην τουαλέτα ενός μεσαιωνικού πύργου

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...

Έρχεται «μέτωπο» καταιγίδων τις επόμενες ώρες: Τι καιρό θα κάνει την Τσικνοπέμπτη

Αλλάζει μέσα στην ημέρα το σκηνικό του καιρού καθώς παρά την ηλιοφάνεια του πρωινού, από το απόγευμα και μετά περιμένουμε ένα γρήγορο πέρασμα βροχών...

Oι 3+1 παρεμβάσεις που αλλάζουν τον φορολογικό χάρτη -Η ψηφιακή… σχέση φορολογούμενου-Εφορίας

Κλείνουν ένα μετά το άλλο τα παράθυρα φοροδιαφυγής, ενώ την ίδια στιγμή γίνεται πιο εύκολη η ζωή για τους...

Κωνσταντινούπολη: Μόνιμες πινακίδες προειδοποίησης για τσουνάμι – Λέκκας: Μπορεί να φτάσει τα 10 μέτρα

Όπως σημείωσε «μόνο το 1/3 των κτιρίων δεν έχει μεγάλη τρωτότητα στην πόλη των 20 εκατ. κατοίκων». Επιπλέον ήταν...

Βόλος: Θύμα απάτης υπάλληλος περιπτέρου – Η παγίδα που της στοίχισε 2.800 ευρώ

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...