Αρχική Οικονομία Φορολογικές δηλώσεις 2023: Με αργούς ρυθμούς η υποβολή του Ε3 από τους...

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Με αργούς ρυθμούς η υποβολή του Ε3 από τους ελεύθερους επαγγελµατίες

Τους 650.000 ελεύθερους επαγγελµατίες  και αυτοαπασχολούµενους βάζει στο στόχαστρο η φορολογική διοίκηση, καθώς εφέτος µετά την υποβολή των φορολογικών τους δηλώσεων θα ελεγχθούν για τα δηλωθέντα στοιχεία. Μέχρι και σήμερα έχουν ωστόσο υποβληθεί μόλις 280.866 δηλώσεις Ε3.

Στόχος των ελεγκτών θα αποτελέσουν όσοι παρουσιάζουν υψηλές δαπάνες, υψηλότερες από τις προηγούµενες χρονιές, καθώς και όσοι τροποποιήσουν τους προσυµπληρωµένους κωδικούς.

Σηµειώνεται ότι το νέο Ε3 έχει προσυµπληρωµένους κωδικούς, οι οποίοι ωστόσο µπορούν να τροποποιηθούν από τους υπόχρεους στην περίπτωση που διαφωνούν.

Συγκεκριµένα, εφέτος είναι προσυµπληρωµένοι οι κωδικοί που αφορούν κυρίως στοιχεία τα οποία αντλούνται από την ψηφιακή πλατφόρµα myDATA, πληροφοριακά στοιχεία ( ΑΦΜ, ΚΑ∆, ∆ΟΥ πρώτης υποβολής), αλλά και στοιχεία τα οποία αφορούν τους ενεργούς τραπεζικούς επαγγελµατικούς λογαριασµούς, τα POS της επιχείρησης και δεδοµένα που αντλούνται από το πληροφοριακό σύστηµα «Εργάνη».

Η προσυµπλήρωση γίνεται για λόγους διευκόλυνσης και τα στοιχεία µπορούν να διορθωθούν από τον φορολογούµενο, καθώς είναι και ο κύριος υπεύθυνος για την υποβολή της δήλωσης.

Οσοι λοιπόν προχωρήσουν σε εκτεταµένες διορθώσεις θα ελεγχθούν µετά το τέλος υποβολής των φορολογικών ή διαφορετικά θα ζητηθεί από τις Αρχές να προσκοµίσουν τα δικαιολογητικά που οδηγούν, για παράδειγµα, στην αύξηση των δαπανών τους.

Η ΑΑΔΕ διευκρίνισε χθες πως νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που δεν πραγματοποιούν επιχειρηματικές συναλλαγές υποβάλλουν το έντυπο Ε3 κενό χωρίς να συμπληρώσουν ποσά. Αν, όμως, τρίτο πρόσωπο έχει διαβιβάσει στο myDATA κάποιο παραστατικό για συναλλαγή που είχε με το νομικό πρόσωπο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, πρέπει το τελευταίο, ανοίγοντας τον υποπίνακα κάποιου από τους κωδικούς 185, 285, 385 και 485, να συμπληρώσει στο 016 το ποσό 0,00 και να συνεχίσει την υποβολή.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Μετά το στέγαστρο του ΟΑΚΑ, συναγερμός και για τη γέφυρα Καλατράβα στην Κατεχάκη

Μετά το ΟΑΚΑ, στο οποίο διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με το στέγαστρο του σταδίου, εμφανή είναι τα σημάδια...

Επικουρικές συντάξεις: Ποιες θα δοθούν μέχρι το τέλος του 2023

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, οι μισές από τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις θα έχουν δοθεί μέχρι το τέλος του...

Περιοδεία Κουτσούλη στη Μεσσηνία

Επίσκεψη στους Γαργαλιάνους, πραγματοποίησε την Τρίτη 3 Οκτωβρίου, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Κουτσούλης, στο πλαίσιο του εορτασμού του...

Η Apple κατηγορεί το Instagram για την υπερθέρμανση των iPhone 15

Η Apple κατηγορεί το Instagram και άλλες δημοφιλείς εφαρμογές για ένα πρόβλημα υπερθέρμανσης με το iPhone 15. Ο αμερικανικός τεχνολογικός γίγαντας είπε ότι ένα σφάλμα...

Ο ΕΚΦΑ ζητά 28.726 ευρώ από 24χρονο ανάπηρο φοιτητή – Στα κάγκελα στο ΑΠΘ

Στους δρόμους βγαίνουν σήμερα φοιτητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προκειμένου να στηρίξουν 24χρονο, συμφοιτητή τους ο οποίος βρίσκεται σε...