Αρχική Οικονομία Φορολογικές δηλώσεις 2023: Ποιοι γλιτώνουν το πρόστιμο των 100 ευρώ

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Ποιοι γλιτώνουν το πρόστιμο των 100 ευρώ

Λίγες ημέρες ακόμα υπομονή πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις 2023, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η πλατφόρμα του Taxisnet αναμένεται να ανοίξει πριν τις 25 Μαρτίου.

Για φέτος η υποβολή των δηλώσεων φέρνει αλλαγές. Αυτές δεν αφορούν μόνο τον τρόπο που θα γίνουν, αλλά και τα πρόστιμα που προβλέπονται από την εκπρόθεση υποβολή τους, δηλαδή μετά το πέρας της ημερομηνίας που ορίζει το κράτος.

Μέχρι πότε υποβάλουμε φορολογικές δηλώσεις 2023

Για το 2023 η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεις θα είναι μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Συνήθως, λόγω του όγκου των δηλώσεων, δίνεται παράταση, η οποία ανακοινώνεται λίγο εκπνεύσει η αρχική προθεσμία.

Πέρυσι, είχε ανακοινωθεί παράταση μέχρι τις 31 Αυγούστου.

Έπειτα, και μετά τη λήξη της παράτασης, όσοι υπέβαλαν αρχική (όχι τροποποιητική) δήλωση επιβαρύνονταν με πρόστιμο από 100 έως 500 ευρώ.

Η αλλαγή με τα πρόστιμα – Ποιοι δεν θα πληρώσουν

Για φέτος, σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπει μία σημαντική αλλαγή στα πρόστιμα.

Συγκεκριμένα, όσοι υποβάλλουν εκπρόθεσμα τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος δεν θα επιβαρύνονται με το πρόστιμο των 100 ευρώ, εφόσον το ποσό του φόρου δεν ξεπερνάει τα 100 ευρώ. Δηλαδή, για μηδενικές, πιστωτικές ή και για δηλώσεις που προκύπτει φόρος έως 100 ευρώ δεν θα επιβάλλεται το πρόστιμο των 100 ευρώ.

Μάλιστα, για όσους φορολογουμένους υπάρχει εκκρεμοδικία, είτε δηλαδή έχουν προσφύγει στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών είτε στα διοικητικά δικαστήρια, η κατάργηση του προστίμου θα έχει αναδρομική ισχύ.

Υπενθυμίζεται πως έως τώρα η μη επιβολή προστίμου προβλέπεται μόνο στην περίπτωση εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικού προσώπου και όχι αρχικής.

Τι ισχύει για τις πληρωμές του φόρου

Η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι τις 31 Ιουλίου.

Ο φόρος που θα προκύψει θα εξοφληθεί σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την τελευταία να είναι προγραμματισμένη να πληρωθεί στο τέλος Φεβρουαρίου του 2024. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, όσοι πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο που τους αναλογεί έως και την 31η Ιουλίου, λαμβάνουν έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού.

Αλλαγές στο έντυπο της δήλωσης

Το βασικό έντυπο για φέρος θα είναι το ίδιο και οι κωδικοί θα παραμείνουν αμετάβλητοι για τους περίπου 8.500.000 φορολογούμενους που θα δηλώσουν τα εισοδήματά τους για το 2022. Αυτό που θα αλλάξει φέτος είναι ότι το έντυπο Ε3 θα είναι προσυμπληρωμένο με τα έσοδα και τα έξοδα που έχουν δηλώσει επιχειρήσεις και επαγγελματίες στο MyData. Οι κωδικοί είναι «ανοιχτοί» και θα υπάρχει δυνατότητα διόρθωσης. Ωστόσο, εισοδήματα όμως από μισθούς ή συντάξεις είναι επίσης προσυμπληρωμένα και δεν υπάρχει δυνατότητα διόρθωσης.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Έρευνα: Ο «έκτος μαζικός αφανισμός» θα είναι χειρότερος από ό,τι πιστευόταν

O «έκτος μαζικός αφανισμός», που λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή, θα είναι χειρότερος από ό,τι έδειχναν οι έρευνες που είχαν γίνει...

Αυτός είναι ο «Δρόμος του Θανάτου» στην Τουρκία -Φοβίζει όλους τους οδηγούς

Οι απότομες στροφές με τη μηδενική ορατότητα και τα δεκάδες στενά τούνελ εκτινάζουν το βαθμό επικινδυνότητας του δρόμου και προκαλούν τρόμο...

Πανελλαδικές: Στην τελική ευθεία – Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα

Οι υποψήφιοι βρίσκονται στην τελική ευθεία να δώσουν τη δική τους μάχη για μία από τις 68.574 θέσεις στα ελληνικά Ανώτατα...

Κοινωνικός Τουρισμός: Αύριο ξεκινούν οι αιτήσεις για 300.000 επιταγές – Δικαιούχοι, παραδείγματα

Την Τρίτη 30 Μαΐου 2023, στις 10:00, ξεκινά η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων για τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα Κοινωνικού...

ΕΦΚΑ: Ασφάλιση Υγείας με 724 ευρώ – Ποιους αφορά

Λήγει μεθαύριο 31/3 η ασφαλιστική κάλυψη για υγειονομική περίθαλψη των ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών που δεν καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές...