Αρχική Οικονομία Φορολογικές δηλώσεις: Ανατροπή με την έκπτωση φόρου 3% – Τι θα ισχύσει...

Φορολογικές δηλώσεις: Ανατροπή με την έκπτωση φόρου 3% – Τι θα ισχύσει τον Αύγουστο

Έκπτωση φόρου και τον Αύγουστο: Με τροπολογία που φέρνει στη Βουλή -σύμφωνα με πληροφορίες- το υπουργείο Οικονομικών θα δοθεί η δυνατότητα και σε όσους υποβάλλουν τη φορολογική δήλωσή τους τον ερχόμενο μήνα να έχουν έκπτωση στον φόρο, εφόσον αυτός καταβληθεί εφάπαξ. Μία εξέλιξη που σίγουρα «χαροποιεί» τους φορολογούμενους που δεν έχουν ως τώρα καταθέσει την δήλωσή τους, όχι όμως και την κοινότητα των λογιστών.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Έπειτα από αυτή την κίνηση του Υπουργείου οι λογιστές βλέπουν να απομακρύνεται η πιθανότητα ικανοποίησης του αιτήματος για παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων τουλάχιστον έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, ανακοινώσεις που θα ήθελαν να γίνουν άμεσα προκειμένου να προγραμματίσουν την εργασία τους τον μήνα που έρχεται: Αντίθετα μετά και από αυτή την εξέλιξη, όπως όλα δείχνουν θα δεχτούν την «πίεση» των πελατών τους, προκειμένου να τους υποβάλουν τη φορολογική δήλωση μέσα στον Αύγουστο, ώστε να εξασφαλίσουν το «δώρο» του κράτους και να πληρώσουν λιγότερο φόρο.

Τι προβλέπει η τροπολογία για την έκπτωση φόρου
Έτσι, όπως λένε οι πληροφορίες, με τροπολογία που κατατίθεται στη Βουλή, παρατείνεται έως 27 Αυγούστου 2021 η δυνατότητα έκπτωσης 3% σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του συνολικού ποσού του φόρου και των λοιπών συμβεβαιούμενων οφειλών (σ.σ. από 28.7.2021 που ισχύει σήμερα). Λίγες μόνο ημέρες πριν από το τέλος Ιουλίου, πάντως, σχεδόν ένας στους δυο δεν έχει καταθέσει ακόμα φορολογική δήλωση. Στοιχείο βεβαίως που ενίσχυε το αίτημα των λογιστών για παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων. Από την πλευρά τους στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν ωστόσο επαρκή τον χρόνο που απομένει έως τις 27 Αυγούστου, οπότε και λήγει η σχετική προθεσμία για να ολοκληρωθεί η υποβολή των φετινών δηλώσεων φόρου εισοδήματος. Άλλωστε οι ίδιοι παράγοντες τονίζουν ότι η απόφαση για παράταση δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη καθώς η καθυστέρηση στην υποβολή των δηλώσεων θα φέρει καθυστέρηση και στην εκκαθάριση, άρα και την έκδοση του φετινού ΕΝΦΙΑ.

Τελευταία ευκαιρία σήμερα για «διπλό μπόνους»
Πάντως, πρέπει να σημειωθεί πως εάν η δήλωση υποβληθεί εντός Αυγούστου, και ο φόρος δεν καταβληθεί εφάπαξ, τότε οι δόσεις εξόφλησης του φόρου δεν θα είναι 8 (σ.σ.: όπως τον Ιούλιο), αλλά λιγότερες και αυτό γιατί η πρώτη θα είναι «διπλή»: Πρέπει δηλαδή τέλος του επόμενου μήνα να πληρωθεί τόσο η δόση Αυγούστου, όσο και εκείνη του Ιουλίου. Από τον Σεπτέμβριο και μετά θα εξοφληθεί ο φόρος κανονικά σε 6 μηνιαίες δόσεις.
Όπως και να έχει σήμερα είναι η τελευταία ευκαιρία για εκείνους τους φορολογούμενους που θέλουν να εξασφαλίσουν το «διπλό μπόνους» που είναι σε ισχύ για τον μήνα Ιούλιο: Όσοι πολίτες καταθέσουν την δήλωσή τους μέχρι το βράδυ και τους προκύπτει να πληρώσουν, θα μπορούν να εξοφλήσουν τον φόρο που τους αναλογεί κανονικά σε 8 μηνιαίες δόσεις. Με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 30 τρέχοντος μηνός. Επίσης, ο πολίτης διατηρεί το δικαίωμα στην έκπτωση 3% στο φόρο εισοδήματος στην περίπτωση εφάπαξ πληρωμής.

Ποιοι και γιατί πληρώνουν χαμηλότερο φόρο
Πέρα όμως από τους «ρυθμούς χελώνας» στην υποβολή των φορο-δηλώσεων τα στοιχεία δείχνουν πως και 7 στους 10 πολίτες … δεν πληρώνουν φέτος την Εφορία, ενώ και εκείνοι που καλούνται να πληρώσουν θα δώσουν μειωμένα ποσά σε σχέση με πέρυσι. Γιατί όμως είναι τόσο μεγάλος ο αριθμός εκείνων που είτε δεν πληρώνουν φόρο ή έχουν επιστροφή ή πληρώνουν μικρότερο φόρο; Η μείωση των εισοδημάτων λόγω της πανδημίας το 2020 σε συνδυασμό με τις αποφάσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει σε συγκεκριμένες φοροελαφρύνσεις αποτελούν βασικές αιτίες για τα υψηλά ποσοστά εκκαθαριστικών τα οποία είναι είτε μηδενικά είτε με επιστροφή φόρου. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος:

Ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής για τα πρώτα 10.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος έχει μειωθεί στο 9% από 22%.
Ο φορολογικός συντελεστής για ετήσιο εισόδημα από 20.001 έως 30.000 ευρώ μειώθηκε στο 28% από 29%
Ο φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα από 30.001 έως 40.000 ευρώ διαμορφώνεται στο 36% από 37%
Ο φορολογικός συντελεστής για ετήσιο εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ ανέρχεται στο 44% από 45%.

Παράλληλα, φέτος

Έχει καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων από επιχειρηματική δραστηριότητα, ενοίκια, μερίσματα, κ.α.
Η προκαταβολή φόρου έχει μειωθεί στο 55% από 100% για τα φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα και στο 70% για τις επιχειρήσεις.
Οι πληττόμενοι δεν υφίστανται το «πέναλτι» για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις που πρέπει κάποιος να συγκεντρώσει βάσει το εισοδήματος του.
Τα τεκμήρια διαβίωσης έχουν «απενεργοποιηθεί» για τους πληττόμενους φορολογούμενους.

enikonomia.gr

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Γλυκά Νερά: Σε κατάσταση σοκ ο ενοικιαστής της μεζονέτας, δεν ήξερε για τη δολοφονία

Ένοικο απέκτησε η μεζονέτα των Γλυκών Νερών όπου ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος έκοψε το νήμα της ζωής στη σύζυγό του Καρολάιν Κράουτς.Δύσκολα μια ελληνική οικογένεια...

Ποιοι πρέπει να επισπεύσουν τις γονικές παροχές φέτος

Την απογείωση των μεταβιβάσεων μέσω γονικών παροχών αναμένουν οι συμβολαιογράφοι, μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού για μηδενισμό του φόρου στις γονικές...

Ισπανία: Το κύμα της λάβας κατάπιε 20 σπίτια στο χωριό Ελ Πάσο

Χιλιάδες κάτοικοι της Λα Πάλμα εγκατέλειψαν τις εστίες τουςΠερίπου 5.000 ανθρώπους από χωριά στο νησί Λα Πάλμα, στα Κανάρια Νησιά της...

Μητροπολίτης Λαρίσης: Η αδιανόητη ατάκα για τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο που του είπαν αντιεμβολιαστές

Ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου, Ιερώνυμος μίλησε για την απόφαση να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί σε ιερούς ναούς της Λάρισας στις 3...

Επίθεση με βιτριόλι – Ιωάννα: “Δεν είχα δει την εικόνα μου, γυρνούσα το κεφάλι από την άλλη”

Σχετικά με την απουσία της δράστιδας από το δικαστήριο, η Ιωάννα Παλιοσπύρου είπε ότι «από την πρώτη μέρα ήταν το ερωτηματικό, το “γιατί”. Ήταν...