Αρχική Οικονομία Φορολογικές δηλώσεις: Ανατροπή με την έκπτωση φόρου 3% – Τι θα ισχύσει...

Φορολογικές δηλώσεις: Ανατροπή με την έκπτωση φόρου 3% – Τι θα ισχύσει τον Αύγουστο

Έκπτωση φόρου και τον Αύγουστο: Με τροπολογία που φέρνει στη Βουλή -σύμφωνα με πληροφορίες- το υπουργείο Οικονομικών θα δοθεί η δυνατότητα και σε όσους υποβάλλουν τη φορολογική δήλωσή τους τον ερχόμενο μήνα να έχουν έκπτωση στον φόρο, εφόσον αυτός καταβληθεί εφάπαξ. Μία εξέλιξη που σίγουρα «χαροποιεί» τους φορολογούμενους που δεν έχουν ως τώρα καταθέσει την δήλωσή τους, όχι όμως και την κοινότητα των λογιστών.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Έπειτα από αυτή την κίνηση του Υπουργείου οι λογιστές βλέπουν να απομακρύνεται η πιθανότητα ικανοποίησης του αιτήματος για παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων τουλάχιστον έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, ανακοινώσεις που θα ήθελαν να γίνουν άμεσα προκειμένου να προγραμματίσουν την εργασία τους τον μήνα που έρχεται: Αντίθετα μετά και από αυτή την εξέλιξη, όπως όλα δείχνουν θα δεχτούν την «πίεση» των πελατών τους, προκειμένου να τους υποβάλουν τη φορολογική δήλωση μέσα στον Αύγουστο, ώστε να εξασφαλίσουν το «δώρο» του κράτους και να πληρώσουν λιγότερο φόρο.

Τι προβλέπει η τροπολογία για την έκπτωση φόρου
Έτσι, όπως λένε οι πληροφορίες, με τροπολογία που κατατίθεται στη Βουλή, παρατείνεται έως 27 Αυγούστου 2021 η δυνατότητα έκπτωσης 3% σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του συνολικού ποσού του φόρου και των λοιπών συμβεβαιούμενων οφειλών (σ.σ. από 28.7.2021 που ισχύει σήμερα). Λίγες μόνο ημέρες πριν από το τέλος Ιουλίου, πάντως, σχεδόν ένας στους δυο δεν έχει καταθέσει ακόμα φορολογική δήλωση. Στοιχείο βεβαίως που ενίσχυε το αίτημα των λογιστών για παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων. Από την πλευρά τους στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν ωστόσο επαρκή τον χρόνο που απομένει έως τις 27 Αυγούστου, οπότε και λήγει η σχετική προθεσμία για να ολοκληρωθεί η υποβολή των φετινών δηλώσεων φόρου εισοδήματος. Άλλωστε οι ίδιοι παράγοντες τονίζουν ότι η απόφαση για παράταση δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη καθώς η καθυστέρηση στην υποβολή των δηλώσεων θα φέρει καθυστέρηση και στην εκκαθάριση, άρα και την έκδοση του φετινού ΕΝΦΙΑ.

Τελευταία ευκαιρία σήμερα για «διπλό μπόνους»
Πάντως, πρέπει να σημειωθεί πως εάν η δήλωση υποβληθεί εντός Αυγούστου, και ο φόρος δεν καταβληθεί εφάπαξ, τότε οι δόσεις εξόφλησης του φόρου δεν θα είναι 8 (σ.σ.: όπως τον Ιούλιο), αλλά λιγότερες και αυτό γιατί η πρώτη θα είναι «διπλή»: Πρέπει δηλαδή τέλος του επόμενου μήνα να πληρωθεί τόσο η δόση Αυγούστου, όσο και εκείνη του Ιουλίου. Από τον Σεπτέμβριο και μετά θα εξοφληθεί ο φόρος κανονικά σε 6 μηνιαίες δόσεις.
Όπως και να έχει σήμερα είναι η τελευταία ευκαιρία για εκείνους τους φορολογούμενους που θέλουν να εξασφαλίσουν το «διπλό μπόνους» που είναι σε ισχύ για τον μήνα Ιούλιο: Όσοι πολίτες καταθέσουν την δήλωσή τους μέχρι το βράδυ και τους προκύπτει να πληρώσουν, θα μπορούν να εξοφλήσουν τον φόρο που τους αναλογεί κανονικά σε 8 μηνιαίες δόσεις. Με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 30 τρέχοντος μηνός. Επίσης, ο πολίτης διατηρεί το δικαίωμα στην έκπτωση 3% στο φόρο εισοδήματος στην περίπτωση εφάπαξ πληρωμής.

Ποιοι και γιατί πληρώνουν χαμηλότερο φόρο
Πέρα όμως από τους «ρυθμούς χελώνας» στην υποβολή των φορο-δηλώσεων τα στοιχεία δείχνουν πως και 7 στους 10 πολίτες … δεν πληρώνουν φέτος την Εφορία, ενώ και εκείνοι που καλούνται να πληρώσουν θα δώσουν μειωμένα ποσά σε σχέση με πέρυσι. Γιατί όμως είναι τόσο μεγάλος ο αριθμός εκείνων που είτε δεν πληρώνουν φόρο ή έχουν επιστροφή ή πληρώνουν μικρότερο φόρο; Η μείωση των εισοδημάτων λόγω της πανδημίας το 2020 σε συνδυασμό με τις αποφάσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει σε συγκεκριμένες φοροελαφρύνσεις αποτελούν βασικές αιτίες για τα υψηλά ποσοστά εκκαθαριστικών τα οποία είναι είτε μηδενικά είτε με επιστροφή φόρου. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος:

Ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής για τα πρώτα 10.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος έχει μειωθεί στο 9% από 22%.
Ο φορολογικός συντελεστής για ετήσιο εισόδημα από 20.001 έως 30.000 ευρώ μειώθηκε στο 28% από 29%
Ο φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα από 30.001 έως 40.000 ευρώ διαμορφώνεται στο 36% από 37%
Ο φορολογικός συντελεστής για ετήσιο εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ ανέρχεται στο 44% από 45%.

Παράλληλα, φέτος

Έχει καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων από επιχειρηματική δραστηριότητα, ενοίκια, μερίσματα, κ.α.
Η προκαταβολή φόρου έχει μειωθεί στο 55% από 100% για τα φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα και στο 70% για τις επιχειρήσεις.
Οι πληττόμενοι δεν υφίστανται το «πέναλτι» για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις που πρέπει κάποιος να συγκεντρώσει βάσει το εισοδήματος του.
Τα τεκμήρια διαβίωσης έχουν «απενεργοποιηθεί» για τους πληττόμενους φορολογούμενους.

enikonomia.gr

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Αμφισβήτηση Σαμαρά σε Μητσοτάκη μέσω Τατούλη

Η χειραψία Σαμαρά με Τατούλη   στην εκδήλωση της Hengas για το φυσικό αέριο στην Καλαμάτα, δημιούργησε μεγάλο «θέμα», καθώς ερμηνεύτηκε ως...

Φορολοταρία: Έγινε η κλήρωση – Δείτε αν κερδίσατε 50.000 ευρώ

Πραγματοποιήθηκε η Δημόσια Κλήρωση, της φορολοταρίας που διενήργησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με βάση τις συναλλαγές που έκαναν οι φορολογούμενοι τον Μάιο ...

Κολομβία: Η σοκαριστική στιγμή της τραγωδίας με τους 5 νεκρούς – Η εξέδρα καταρρέει σαν τραπουλούχαρτα

Τουλάχιστον 5 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίσθηκαν όταν κατέρρευσε ξύλινη εξέδρα κατά τη διάρκεια ταυρομαχίας στην κεντρική Κολομβία, όπως μεταδίδει το...

Εφιάλτης για 23χρονη στη Θεσσαλονίκη: 29χρονος την κλείδωσε στο σπίτι του και τη βίασε

Στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης οδηγείται 29χρονος, ο οποίος συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη, όταν τον κατήγγειλε 23χρονη, για γενετήσιες πράξεις σε βάρος της.Σύμφωνα...

Εκλογικός νόμος: Οι πρόωρες εκλογές «καίνε» την αλλαγή του

Πριν από παραπάνω από ένα μήνα, η aftodioikisi.gr είχε δημοσιεύσει ρεπορτάζ σύμφωνα με τον οποίο είχε «κλειδώσει» η αλλαγή του εκλογικού...