Αρχική Οικονομία Φορολογική Ανταγωνιστικότητα 2022: H Ελλάδα 29η στον ΟΟΣΑ

Φορολογική Ανταγωνιστικότητα 2022: H Ελλάδα 29η στον ΟΟΣΑ

Την 29η θέση ανάμεσα στις 38 χώρες του ΟΟΣΑ καταλαμβάνει η Ελλάδα στον φετινό Δείκτη Διεθνούς Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας που δημοσιεύει σήμερα το ΚΕΦίΜ στη χώρα μας σε συνεργασία με το Tax Foundation. Η κατάταξη της Ελλάδας βελτιώθηκε σημαντικά κατά 4 θέσεις, καθώς σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία, η χώρα μας πέρσι καταλάμβανε την 33η θέση. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη, μαζί με την Τουρκία, βελτίωση μεταξύ των εξεταζόμενων χωρών.

Ο Δείκτης Διεθνούς Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας μετρά τον βαθμό που το φορολογικό σύστημα μιας χώρας προάγει τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και τις επενδύσεις, χρησιμοποιώντας πάνω από 40 μεταβλητές σε πέντε κατηγορίες: φόρος εισοδήματος εταιρειών, φόροι φυσικών προσώπων, φόροι κατανάλωσης, φόροι ιδιοκτησίας και κανόνες διεθνούς φορολόγησης.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα συγκεντρώνει συνολική βαθμολογία 59,2 στον Δείκτη για το 2022, έναντι 58,6 πέρσι. Ως προς τις επιμέρους κατηγορίες του Δείκτη, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 19η θέση σε ό,τι αφορά τους εταιρικούς φόρους, στη 17η θέση ως προς τη φορολόγηση φυσικών προσώπων, στην 30η θέση ως προς τη φορολόγηση της κατανάλωσης, στην 30η θέση ως προς τους φόρους επί της ιδιοκτησίας, και στην 25η θέση ως προς τη φορολόγηση των κερδών στο εξωτερικό.

Στον φετινό Δείκτη, επισημαίνονται οι εξής αδυναμίες του φορολογικού συστήματος της Ελλάδας:

  • Οι εταιρείες αντιμετωπίζουν αυστηρούς περιορισμούς ως προς τα ποσά των καθαρών ζημιών χρήσης με τα οποία μπορούν να αντισταθμίσουν μελλοντικά κέρδη. Επίσης, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ζημιές για να μειώσουν προηγούμενο φορολογητέο εισόδημα.
  • Η Ελλάδα έχει ένα σχετικά περιορισμένο δείκτη φορολογικών συμβάσεων (57 συμβάσεις έναντι 74 του μέσου όρου του ΟΟΣΑ).
  • Η Ελλάδα έχει έναν από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στον ΟΟΣΑ (24%) με μία από τις πιο περιορισμένες φορολογικές βάσεις.

Μεταξύ των θετικών σημείων του ελληνικού φορολογικού συστήματος, οι συγγραφείς της έρευνας υπογραμμίζουν τα εξής:

  • Ο καθαρός φορολογικός συντελεστής φυσικών προσώπων επί μερισμάτων, στο 5%, είναι σημαντικά κάτω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (24,2%).
  • Ο συντελεστής φορολόγησης εταιρικού εισοδήματος στο 22% είναι κάτω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (23,6%).
  • Οι κανονισμοί Ελεγχόμενων Αλλοδαπών Εταιρειών στην Ελλάδα είναι μετριοπαθείς και εφαρμόζονται μόνο στο παθητικό εισόδημα.

Για ένατη συνεχόμενη χρονιά, η Εσθονία αναδείχθηκε ως η χώρα με τον πλέον ανταγωνιστικό φορολογικό κώδικα, ενώ την τελευταία θέση (38η) κατέλαβε η Γαλλία. Η Ελλάδα κατατάχθηκε φέτος μεταξύ της Πολωνίας (28η) και του Μεξικού (30η θέση).

Ο Πρόεδρος του ΚΕΦίΜ Αλέξανδρος Σκούρας δήλωσε σχετικά: «Παρά τις διαδοχικές διεθνείς κρίσεις, η Ελλάδα σημείωσε φέτος μια σημαντική βελτίωση 4 θέσεων στην κατάταξή της στον Δείκτη Διεθνούς Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας – τη μεγαλύτερη βελτίωση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ μαζί με την Τουρκία. Η διακηρυγμένη πρόθεση της Κυβέρνησης να μειώσει τη φορολογική επιβάρυνση πρέπει να συνεχιστεί, ιδίως στα πεδία εκείνα, όπως στην κατανάλωση και τους φόρους επί της ιδιοκτησίας, όπου σύμφωνα και με τα δεδομένα του Δείκτη, το περιθώριο παρεμβάσεων είναι μεγάλο. Αποδεδειγμένα, ένα πιο ανταγωνιστικό φορολογικό σύστημα παράγει περισσότερη ευημερία στις χώρες που το υιοθετούν».

O εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Tax Foundation και βασικός συγγραφέας της μελέτης Daniel Bunn, επεσήμανε: «Η φετινή χρονιά υπήρξε εμβληματική για τους φόρους στο παγκόσμιο επίπεδο – και αυτό συνεπάγεται πολλές ευκαιρίες, αλλά και πολλά προβλήματα. Η φορολογική ανταγωνιστικότητα αλλάζει, και είναι σημαντικό οι χώρες να δουν πώς κατατάσσονται εφόσον επιθυμούν να διατηρήσουν τα ταλέντα, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη».

Διαβάστε εδώ την ελληνική έκδοση του Δείκτη Διεθνούς Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας 2022.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Τ.Ο. Μεσσηνίας ΚΚΕ: Δύο εκδηλώσεις – συζητήσεις με Βασίλη Μπίζα και Διονύση Τσακνή

Δύο εκδηλώσεις – συζητήσεις διοργανώνει για το επόμενο διάστημα η Τ.Ο. Μεσσηνίας του ΚΚΕ.Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα, 3 Απριλίου, στις 8.00 το βράδυ, στο...

Δραπετσώνα: Βίασε και μαχαίρωσε τη σύζυγό του στον λαιμό

Ένας 43χρονος άνδρας συνελήφθη καθώς κατηγορείται ότι βίασε και στη συνέχεια μαχαίρωσε τη 45χρονη σύζυγό του μέσα στο σπίτι τους στη...

Εκλογική άδεια 2023: Τι ισχύει σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Χορήγηση ειδικής εκλογικής άδειας δικαιούνται οι εργαζόμενοι του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις εκλογές...

Εκλογές 2023: Ποιοι θα είναι οι τρεις υποψήφιοι υπηρεσιακοί πρωθυπουργοί

Κατά την διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου που έγινε την Τρίτη (28/03), ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως οι εκλογές πρόκειται να πραγματοποιηθούν...

Σάλος στο Μεξικό: Βίντεο δείχνει φύλακες να αφήνουν 40 μετανάστες να καούν σε κέντρο υποδοχής

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει ένα συγκλονιστικό βίντεο ντοκουμέντο από φωτιά σε κέντρο υποδοχής στο Μεξικό, καθώς αποκαλύπτει τον φρικτό τρόπο...