Αρχική Οικονομία Φωτοβολταϊκά στις στέγες 2023: Πώς η επιδότηση με αίτηση στο gov.gr

Φωτοβολταϊκά στις στέγες 2023: Πώς η επιδότηση με αίτηση στο gov.gr

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις στέγες» καθώς το προσεχές διάστημα αναμένεται η προδημοσίευση του οδηγού του προγράμματος.

Παράλληλα, ξεκίνησε να λειτουργεί η πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ για τα αιτήματα σύνδεσης των φωτοβολταϊκών συστημάτων με το ηλεκτρικό δίκτυο.

H πύλη για την υποβολή αιτήσεων ένταξης στο πρόγραμμα αναμένεται να ανοίξει έως τα μέσα του μήνα.

Bonus επιδότηση για φωτοβολταϊκά

φωτοβολταικα, στεγη, φωτοβολταικα στις στεγες, αιτησεις, προγραμμα, επιδοτηση, govgr

Το πρόγραμμα φωτοβολταϊκών αναμένεται να τρέξει με bonus επιδότησης για όσους επιλέξουν να τοποθετήσουν και μπαταρία αποθήκευσης ενέργειας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιδότηση αναμένεται να κυμανθεί στο επίπεδο του 30% – 40%. Ωστόσο, θα είναι ακόμη μεγαλύτερη για όσους επιλέξουν να συνδυάσουν το φωτοβολταϊκό με μπαταρία αποθήκευσης: Σε αυτή την περίπτωση η επιδότηση αναμένεται να είναι στο 60%. Έτσι θα καλύπτεται το μεγαλύτερο τμήμα του συνολικού κόστους της δαπάνης για τα φωτοβολταϊκά.
Η μεθοδολογία ένταξης αναμένεται να ακολουθεί το μοντέλο του Εξοικονομώ. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο δεν θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια αλλά η επιλογή των δικαιούχων θα γίνει με προτεραιοποίηση.
Επιδίωξη του υπουργείου είναι οι αιτήσεις στο gov.gr να ξεκινήσουν το αργότερο μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Δικαιούχοι για επιδότηση

Πληροφορίες αναφέρουν ότι, ανάλογα με την ανταπόκριση στο πρόγραμμα και το διαθέσιμο κονδύλι επιδότησης, δεν αποκλείεται σταδιακά να αυξηθούν οι δικαιούχοι, που ο αρχικός σχεδιασμός θέλει να είναι 250.000.

Έτσι, το πρόγραμμα θα ανοίξει για 250.000 δυνητικούς δικαιούχους, επιδοτώντας την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων έως 10kW σε στέγες κατοικιών, επιχειρήσεων και σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει, όμως, πως όλοι οι δικαιούχοι του προγράμματος θα τοποθετήσουν φωτοβολταϊκό με ισχύ 10kW.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις στέγες» είναι ύψους 150 εκατ. ευρώ και αφορά νοικοκυριά και αγρότες, καθώς οι επιχειρήσεις θα ενταχθούν σε άλλο πρόγραμμα.

Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν τα νοικοκυριά και οι αγρότες, ενώ το ύψος της επιδότησης θα κυμανθεί από 40% έως 60%. Ειδικότερα, ένα οικιακό σύστημα θα ενισχύεται για την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού, μέγιστης ισχύος έως 10 kW (κιλοβάτ) εάν διαθέτει τριφασική παροχή, με την υποχρέωση εγκατάστασης και μπαταρίας για αποθήκευση ενέργειας, αντίστοιχης χωρητικότητας.

Δηλαδή εάν ένα νοικοκυριό εγκαταστήσει ένα σύστημα 9 kW, θα πρέπει να τοποθετήσει και μπαταρία 9 kWh (κιλοβατώρα). Στην περίπτωση που η παροχή είναι μονοφασική, τότε λόγω και των περιορισμών που θέτει για λόγους ασφαλείας ο ΔΕΔΔΗΕ, θα επιδοτείται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού έως 5 kW με μπαταρία έως 5 kWh. Η παράλληλη εγκατάσταση συσσωρευτών θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο οικονομικό όφελος για τους καταναλωτές.

Τα οικιακά συστήματα (όπως και των υπόλοιπων κατηγοριών δικαιούχων) θα λειτουργούν με καθεστώς net-metering. Η ύπαρξη της μπαταρίας (τουλάχιστον στα μη ευάλωτα νοικοκυριά) θα επιτρέπει την αύξηση του ταυτοχρονισμού, που σε ένα τυπικό νοικοκυριό μπορεί να φτάσει στο 60%, από 30% που είναι με ένα «απλό» φωτοβολταϊκό. Έτσι, χάρις στη μονάδα αποθήκευσης, ένα νοικοκυριό θα έχει ακόμη μεγαλύτερο οικονομικό όφελος, αφού για την ταυτοχρονισμένη παραγωγή-κατανάλωση θα έχει μικρότερη επιβάρυνση και από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Επικουρικές συντάξεις: Ποιες θα δοθούν μέχρι το τέλος του 2023

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, οι μισές από τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις θα έχουν δοθεί μέχρι το τέλος του...

Περιοδεία Κουτσούλη στη Μεσσηνία

Επίσκεψη στους Γαργαλιάνους, πραγματοποίησε την Τρίτη 3 Οκτωβρίου, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Κουτσούλης, στο πλαίσιο του εορτασμού του...

Η Apple κατηγορεί το Instagram για την υπερθέρμανση των iPhone 15

Η Apple κατηγορεί το Instagram και άλλες δημοφιλείς εφαρμογές για ένα πρόβλημα υπερθέρμανσης με το iPhone 15. Ο αμερικανικός τεχνολογικός γίγαντας είπε ότι ένα σφάλμα...

Ο ΕΚΦΑ ζητά 28.726 ευρώ από 24χρονο ανάπηρο φοιτητή – Στα κάγκελα στο ΑΠΘ

Στους δρόμους βγαίνουν σήμερα φοιτητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προκειμένου να στηρίξουν 24χρονο, συμφοιτητή τους ο οποίος βρίσκεται σε...

Έρχεται ισχυρή κακοκαιρία τον Οκτώβρη; Τα δεδομένα από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη

Με ψύχρα ξεκίνησε η ημέρα σήμερα στα βόρεια και στα δυτικά, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Open,...