Αρχική Οικονομία ΦΠΑ: «Παγώνει» προς το παρόν η μείωσή του σε εστίαση, μεταφορές και...

ΦΠΑ: «Παγώνει» προς το παρόν η μείωσή του σε εστίαση, μεταφορές και τουρισμό

Η παράταση των μειωμένων συντελεστών θα περιλαμβάνεται στο επόμενο πακέτο μέτρων για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που θα ανακοινωθεί τον Ιούνιο

Να εξασφαλίσει τα 220 εκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται για την παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ έως το τέλος του έτους προσπαθεί η κυβέρνηση οπότε και κατά συνέπεια, σύμφωνα με τις πληροφορίες,  έχει «κλειδώσει» η παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και θα περιλαμβάνεται στο επόμενο πακέτο μέτρων για τη στήριξη νοικοκυριών και θα επιχειρήσεων το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί τον προσεχή Ιούνιο.

Το μέτρο των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ από 24% σε 13% στους συγκεκριμένους κλάδους έχει παραταθεί έως τον Ιούνιο του 2022, αλλά θα επεκταθεί ένα εξάμηνο ακόμα.

Στη συνέχεια, το 2023, υπό την αίρεση των δημοσιονομικών δεδομένων, εκφράζεται κυβερνητική βούληση να μονιμοποιηθεί.

Η παράταση των μειωμένων συντελεστών και μετά τον Ιούνιο του 2022 αναμένεται να διευκολύνει τις επιχειρήσεις του τουρισμού, της εστίασης και των μεταφορών, που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση αλλά και τις ευρύτερες παρενέργειες στην οικονομία από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Κρατάμε “καύσιμα” και για το μέλλον, γιατί υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα. Θα βοηθάμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και θα κρατάμε εφόδια για το μέλλον», ανέφερε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας σε ερώτηση στην κρατική τηλεόραση για το εάν θα υπάρξουν περαιτέρω μέτρα στήριξης μετά το τρίμηνο που καλύπτει το πακέτο που ανακοινώθηκε την Πέμπτη.

Συνεπώς, θα παραμείνουν φθηνότερα τα εισιτήρια στους κινηματογράφους και θέατρα, ενώ ο μειωμένος ΦΠΑ θα καλύπτει εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά εισιτήρια, εισιτήρια των επιβατικών πλοίων, τις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων.

Επιπλέον, η διατήρηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ εκτιμάται ότι θα δώσει πλεονέκτημα στις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις, αφού θα μπορέσουν να διεκδικήσουν ένα μεγαλύτερο μερίδιο καθώς θα καταστήσει πιο ανταγωνιστικό το ελληνικό τουριστικό προϊόν στις διεθνείς αγορές, με δεδομένο ότι στις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου ο ΦΠΑ κυμαίνεται μεταξύ 9% και 10%. Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο θα τονωθεί και η κατανάλωση, ενώ ταυτόχρονα θα αυξηθεί και η φορολογική συμμόρφωση.

Ποιοι συντελεστές ΦΠΑ θα παραμείνουν μειωμένοι
Ειδικότερα και μετά τον Ιούνιο θα ισχύει:

1. Μείωση συντελεστή στο τουριστικό πακέτο. Στο τιμολόγιο διαµονής µε πρωινό ή με ημιδιατροφή επιβάλλεται ΦΠΑ 13%.

Για τη διαµονή µε πλήρη διατροφή μόνο το 5% της ενιαίας τιµής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%. Το υπόλοιπο 95% επιβαρύνεται με 13%.
Για τη διαµονή µε το σύστηµα all inclusive, στο 90% της ενιαίας τιµής επιβάλλεται ΦΠΑ με μειωμένο συντελεστή (13%).
Φορείς της τουριστικής αγοράς, συμπεριλαμβανομένης και της εστίασης, έχουν εκφραστεί ακόμα και υπέρ ενός συντελεστή ΦΠΑ 10%, κάτι που θεωρούν ότι θα κάνει ανταγωνιστικότερη τη χώρα.

2. Στις μεταφορές: Ο μειωμένος ΦΠΑ καλύπτει εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά εισιτήρια, εισιτήρια των επιβατικών πλοίων, τις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων.

3. Στην εστίαση: Ο μειωμένος ΦΠΑ 13% αφορά τον καφέ, τα ροφήματα (τσάι, σοκολάτα κ.λπ.) και τα μη αλκοολούχα ποτά που σερβίρονται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης.

4. Στον πολιτισμό: Φθηνότερα θα πωλούνται τα εισιτήρια στους κινηματογράφους, οι οποίοι έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τους περιορισμούς λόγω κορωνοϊού.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Νέα voucher για γρήγορο ίντερνετ: Επέκταση του προγράμματος Super Fast BroadBand

Επέκταση του προγράμματος με επιπλέον 10 εκατ. ευρώ για νέα voucherΤο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοίνωσε την ενίσχυση του προγράμματος για Υπερυψηλές...

Πανελλαδικές 2022: Εκτιμήσεις για πτώση των βάσεων

«Πτώση των βάσεων» αναμένεται να σημειωθεί στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, σύμφωνα με το φροντιστή-εκπαιδευτικό, Γιώργο Χατζητέγα.Ωστόσο, ο  κ. Χατζητέγας περιμένει να απορριφθεί το 1/3 των υποψηφίων από...

Χιλή: Πληρώθηκε κατά λάθος 286 φορές τον μισθό του και εξαφανίστηκε

Λάθη γίνονται ακόμα και στις μισθοδοσίες. Τις περισσότερες φορές βέβαια το πλεόνασμα επιστρέφεται, ωστόσο στην περίπτωση ενός άντρα από τη Χιλή φάνηκε να ισχύει...

Λινού για έξαρση κορονοϊού: «Είναι δύσκολη η κατάσταση» – Τι είπε για την τέταρτη δόση του εμβολίου

Η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, δήλωσε το Σάββατο (02/07) πως «η κατάσταση είναι δύσκολη» όσον αφορά...

Εορτολόγιο Ιουλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Σάββατο 2/7

Σάββατο 2 Ιουλίου σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο είναι η Κατάθεσις της τιμίας Εσθήτος της παναγίας Θεοτόκου εν Βλαχερναίς και...