Αρχική Ελλάδα Φροντιστήρια: Λιγότεροι μαθητές φέτος λόγω ακρίβειας – Οι γονείς ζητούν περισσότερες δόσεις...

Φροντιστήρια: Λιγότεροι μαθητές φέτος λόγω ακρίβειας – Οι γονείς ζητούν περισσότερες δόσεις στα δίδακτρα

Σε εφιάλτη για τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν καταστεί η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση, γεγονός που αντικατοπτρίζεται και στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, όπου οι μαθητές Λυκείου είναι λιγότεροι φέτος συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Φροντιστών Βορείου Ελλάδος, Νίκο Πετρόπουλο, οι μαθητές που ξεκίνησαν μαθήματα στα φροντιστήρια φέτος είναι κατά 10 – 15% λιγότεροι. Και όπως τονίζει, πέραν του βραχνά της ακρίβειας που παίζει τον κύριο λόγο σε αυτό το φαινόμενο, υπάρχουν και άλλα αίτια.

«Οι γονείς ανησυχούν ιδιαίτερα για το πώς θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν όσον αφορά στην ενέργεια και είναι επιφυλακτικοί. Μετά από τη βασική περίοδο των εγγράφων του Σεπτεμβρίου είδαμε με τους συναδέλφους μια μείωση του 10 – 15% των μαθητών στα φροντιστήρια. Προσπαθούμε να το διαχειριστούμε. Οι τιμές μας είναι πάντα προσαρμοσμένες σε οικογένειες με μέσα και χαμηλά εισοδήματα. Κάποιοι επέλεξαν να καθυστερήσουν την έναρξη των μαθημάτων. Προσπαθούν να εξοικονομήσουν χρήματα γιατί έχει ήδη περάσει ένας μήνας μαθημάτων», εξηγεί ο ίδιος στο ThessToday.gr.

«Οι γονείς σε αυτό το οικονομικό περιβάλλον βλέπουν ότι υπάρχουν αυξήσεις σε όλο το φάσμα του οικογενειακού προϋπολογισμού. Είναι προβληματισμένοι και είναι φυσιολογικό. Έχουμε να κάνουμε με προσωπικές επαφές όμως, τους κάνουμε την πρότασή μας. Δεν είμαστε απρόσωποι. Τα περισσότερα φροντιστήρια είναι συνοικιακά. Είναι δίπλα στον γονέα. Βλέπουμε ότι ζητάνε περισσότερες δόσεις για να ανταπεξέλθουν και να βοηθήσουν τα παιδιά τους», προσθέτει.

Ο ρόλος της υπογεννητικότητας

Πέραν του κύματος ακρίβειας που αποτέλεσε τροχοπέδη για πολλά παιδιά ώστε να παρακολουθήσουν μαθήματα σε φροντιστήριο, ο κ. Πετρόπουλος κάνει ιδιαίτερη αναφορά και στην υπογεννητικότητα που μειώνει τον μαθητικό πληθυσμό στη χώρα, κατά συνέπεια και στα φροντιστήρια, όπως επίσης και στη μετανάστευση πολλών Ελλήνων στο εξωτερικό. «Ένα μέρος της μείωσης, όχι βέβαια το μεγαλύτερο, θεωρούμε ότι οφείλεται και στην υπογεννητικότητα. Είναι κάτι που δεν πρέπει να παραβλέπουμε. Με τα χρόνια οι γεννήσεις παιδιών μειώνονται και σιγά σιγά αυτό έχει αντίκτυπο και σε μας. Επίσης πολλά νεαρά ζευγάρια την περίοδο της κρίσης έφυγαν για το εξωτερικό. Και αυτό θεωρούμε πως συνετέλεσε στη μείωση του μαθητικού πληθυσμού», σημειώνει.

Μικρές οι αυξήσεις των διδάκτρων: «Έπρεπε να γίνουν για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε»

Ενώ όσον αφορά στις αυξήσεις στα δίδακτρα, αγγίζουν το 7 – 8%, με τον κ. Πετρόπουλο να επισημαίνει ότι είναι μικρές αναλογικά με το κύμα ακρίβειας και έγιναν ώστε να μπορέσουν τα φροντιστήρια να ανταπεξέλθουν στο μισθολογικό κόστος και στις ανάγκες της ενέργειας.

«Είχαμε μια αύξηση 10% του μισθολογικού κόστους. Ως επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο της παροχής υπηρεσιών, το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου μας πηγαίνει στο μισθολογικό. Είμαστε υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού. Οι εργαζόμενοί μας πρέπει να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους εν μέσω του κύματος πληθωρισμού. Από την άλλη, αυτό που ζητάμε από την πολιτεία είναι να δει το θέμα του μη μισθολογικού. Αυξάνοντας δηλαδή τον κατώτατο μισθό, αυξάνονται και οι ασφαλιστικές μας εισφορές. Ένα από τα αιτήματά μας είναι να υπάρξει περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Αυτό θα το αιτηθούμε και όταν γίνει η συζήτηση για την αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στη νέα χρονιά. Επίσης τα δίδακτρά μας την περίοδο της δεκαετούς κρίσης είχαν μειωθεί και είχαν σταθεροποιηθεί μέχρι την έναρξη της πανδημίας. Έπρεπε να γίνει μια μικρή αύξηση σε μας για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε», σημειώνει.

Στην επιφάνεια τα «απόνερα» της τηλεκπαίδευσης

Μέσα σε αυτό το κλίμα ανησυχίας και αβεβαιότητας, θετικό σημάδι είναι ότι οι φετινοί υποψήφιοι για τις πανελλαδικές εξετάσεις, βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση συγκριτικά με τους μαθητές που εξετάστηκαν πανελλαδικά πέρυσι, σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο, καθώς με την πάροδο του χρόνου ελαττώνονται τα κενά από την τηλεκπαίδευση. Ο ίδιος σημειώνει ότι ο κορονοϊός και το απότοκο της τηλεκπαίδευσης ήταν σαν μια πέτρα που έπεσε σε λίμνη, όπου το κύμα στην αρχή ήταν μεγάλο, αλλά σιγά σιγά η κατάσταση ομαλοποιείται.

«Όσο απομακρυνόμαστε από την περίοδο της δίχρονης τηλεκπαίδευσης, τόσο καλύτερα θα είναι τα πράγματα. Η διαδικασία της προετοιμασίας για τις πανελλαδικές κυλάει ομαλά. Φέτος μάλιστα το υπουργείο ανακοίνωσε νωρίς τις ημερομηνίες των πανελλαδικών και των ενδοσχολικών εξετάσεων, που είναι θετικό γιατί βοηθάει πολύ στον προγραμματισμό μας. Ανακοινώθηκε νωρίς και η ύλη στην οποία θα διαγωνιστούν τα παιδιά. Βέβαια βλέπουμε ακόμη τα “απόνερα” της τηλεκπαίδευσης. Βλέπουμε παιδιά που ξεκίνησαν φέτος το λύκειο με αρκετά κενά γιατί είχαν τηλεκπαίδευση στο γυμνάσιο», τονίζει.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Πότε καταβάλλεται η τρίτη δόση του επιδόματος θέρμανσης

Τις επόμενες μέρες και συγκεκριμένα εντός του Απριλίου αναμένεται να καταβληθεί στους δικαιούχους η τρίτη δόση του επιδόματος θέρμανσης.Η καταβολή της...

Διέρρηξαν φούρνο για μόλις 7,5 ευρώ

Το κατάστημα έχει γίνει στόχος διαρρηκτών καμιά δεκαριά φορές μέχρι τώραΔιάρρηξη σε αρτοποιείο με… λεία 7,50 ευρώ σημειώθηκε στη Θεσσαλονίκη. Το...

Με δύο… διαφορετικές ώρες ξύπνησαν οι Λιβανέζοι – Διαμάχη για την αλλαγή

Με δύο διαφορετικές ώρες ξύπνησε σήμερα ο Λίβανος καθώς κλιμακώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ των πολιτικών και των θρησκευτικών αρχών σχετικά με την απόφαση να...

Ο Guardian για τις «μαφίες της Μυκόνου» και την επίθεση στον αρχαιολόγο

Εκτενές ρεπορτάζ για την κατάσταση που επικρατεί στη Μύκονο φιλοξενεί ο Guardian, κάνοντας λόγο για τη «βία που πλήττει» το νησί,...

Πώς διαβάζει η ελληνική κυβέρνηση την «επίθεση φιλίας» της Τουρκίας

Εντυπωσιακή -όσο και πρωτοφανής- φαίνεται η μεταστροφή της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας, η οποία απηύθυνε προς την Ελλάδα μηνύματα ευχών για την εθνική εορτή της...