Αρχική Οικονομία Γ. Στασινός: Δάνεια έως 200.000 ευρώ για μηχανικούς, κατασκευαστές και μελετητές, με...

Γ. Στασινός: Δάνεια έως 200.000 ευρώ για μηχανικούς, κατασκευαστές και μελετητές, με εγγύηση ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ

«Νέους δρόμους με πιο εύκολη και μικρότερου κόστους τραπεζική χρηματοδότηση ανοίγει για ολόκληρο τον τεχνικό κόσμο της χώρας η έγκριση και λειτουργία του Ταμείου Εγγυοδοσίας HDB – ΤΜΕΔΕ που μόλις ξεκίνησε», ανακοίνωσε το ΤΕΕ.

Ειδικότερα, το νέο Ταμείο αφορά την εγγυοδοσία για κεφάλαιο κίνησης έως 200.000 ευρώ με ευνοϊκούς όρους, για κάθε μηχανικό, μελετητής και κατασκευαστής που έχει αναλάβει την εκτέλεση έργου ή μελέτης δημοσίου συμφέροντος.

Το δάνειο χορηγείται μέσω του τραπεζικού συστήματος, ενώ το Ταμείο Εγγυοδοσίας που συνδημιούργησαν η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ-HDB) και το Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημόσιων Έργων (ΤΜΕΔΕ), παρέχει εγγύηση προς τις τράπεζες για το 80% της χρηματοδότησης.

Στασινός: Πραγματικός και έμπρακτος μοχλός ανάπτυξης

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός:

«Η παροχή χρηματοδότησης, μέσω δανείων, με την εγγύηση δύο ισχυρών χρηματοοικονομικών φορέων, της ΕΑΤ και του ΤΜΕΔΕ, προς όλες τις επιχειρήσεις του τεχνικού κόσμου και ιδίως τις μικρές και μεσαίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς και επιστήμονες, αποτελεί πραγματικό και έμπρακτο μοχλό ανάπτυξης στην πραγματική οικονομία».

Όπως τόνισε ο κ. Στασινός: «Η χρηματοδότηση κεφαλαίου κίνησης για την υλοποίηση έργων και μελετών δημοσίου ενδιαφέροντος είναι κρίσιμη για την υλοποίηση χιλιάδων έργων και μελετών που υλοποιούνται ήδη ή σχεδιάζονται τα επόμενα χρόνια, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, του τρέχοντος και του νέου ΕΣΠΑ αλλά και Εθνικών Πόρων, όπως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης.

Στο ΤΕΕ μιλήσαμε για την ανάγκη και προτείναμε έγκαιρα, εδώ και αρκετά χρόνια, καινοτόμα, υβριδικά σχήματα χρηματοδότησης του τεχνικού κόσμου και της αναπτυξιακής πορείας της χώρας».

Σημείωσε μάλιστα, ότι «οι προτάσεις αυτές ξεκινούν πλέον την υλοποίησή τους. Αυτό δεν θα είχε γίνει δυνατό αν δεν είχαν βοηθήσει αποφασιστικά ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, τους οποίους θερμά ευχαριστώ, γιατί αντιλήφθηκαν τις ανάγκες και τις προοπτικές ενός τέτοιου εργαλείου και τις προοπτικές του ελληνικού κατασκευαστικού και μελετητικού τομέα τα επόμενα χρόνια».

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Στασινό: «Η υλοποίηση αυτού του εργαλείου είναι αποτέλεσμα καλής συνεργασίας μεταξύ του ΤΜΕΔΕ, του Ταμείου Εγγυοδοσίας του τεχνικού κόσμου, που ενεργά στηρίζουμε ως ΤΕΕ και βοηθούμε να περάσει σε μια νέα αναπτυξιακή προοπτική, και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας που ήδη παίζει τον ρόλο καταλύτη στην χρηματοδότηση της μεγέθυνσης και ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας».

Ευχαριστώντας θερμά, για τη συμβολή τους, τους επικεφαλής τους: την Αθηνά Χατζηπέτρου από την ΕΑΤ και τον συνάδελφο Κωνσταντίνο Μακέδο από το ΤΜΕΔΕ, εκτίμησε ότι: «Οι προκλήσεις σε όγκο εργασίας, ταχύτητα και ποιότητα σε έργα και μελέτες τα επόμενα χρόνια θα είναι πρωτόγνωρες για ολόκληρο τον τεχνικό κόσμο. Η εγγυοδοσία θα παίξει κρίσιμο ρόλο, ειδικά στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς και επιστήμονες, για να κάνουν τη δουλειά τους πιο εύκολα, πιο γρήγορα, πιο ολοκληρωμένα, πιο αποτελεσματικά, για ποιοτικά και γρήγορα έργα και μελέτες για καλυτέρευση της ζωής των πολιτών και την ανάπτυξη της χώρας».

Μακέδος: Ένα καινοτόμο χρηματοδοτικό εργαλείο

Απ’ την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ Κωνσταντίνος Μακέδος δήλωσε: «Μέσα από τη συνεργασία μας με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και με την υποστήριξη του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, δημιουργούμε ένα καινοτόμο χρηματοδοτικό εργαλείο που διευκολύνει το αναπτυξιακό έργο των μηχανικών και συμβάλει στην επιτυχή μετάβασή τους στο νέο επιχειρηματικό περιβάλλον. Έργο που, εκτός όλων των άλλων, συνιστά κρίσιμο πολλαπλασιαστή για το σύνολο της εθνικής οικονομίας».

Τι είναι το νέο Ταμείο Εγγυοδοσίας ΕΑΤ – ΤΜΕΔΕ

Σύμφωνα με το ΤΕΕ: Στόχος του νέου Ταμείου είναι να διευρύνει σημαντικά την πρόσβαση σε χρηματοδότηση, με διαφάνεια και απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, των Ελλήνων μηχανικών, μελετητών, κατασκευαστών αλλά και των χιλιάδων επιστημόνων – ελευθέρων επαγγελματιών καθώς και μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Το «Ταμείο Εγγυοδοσίας ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ» συγχρηματοδοτείται κατά 70% από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και κατά 30% από κεφάλαια του Ταμείου Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΜΕΔΕ). Διαχειριστής του Ταμείου είναι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB).

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη συνεργασία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας – HDB με ιδιωτικό φορέα, το Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημόσιων Έργων (ΤΜΕΔΕ) και μάλιστα για τη δημιουργία χρηματοδοτικού εργαλείου με θεματική/κλαδική αναφορά, με ωφελούμενο τον κατασκευαστικό μελετητικό κλάδο.

Το «Ταμείο Εγγυοδοσίας ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ» παρέχει εγγύηση σε δάνεια που χορηγούν οι 9 συνεργαζόμενες τράπεζες (AlphaBank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τρ. Πειραιώς, AtticaBank, OptimaBank, Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας και Συνεταιριστική Ηπείρου), προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση σε δανεισμό για τους Έλληνες μηχανικούς, μελετητές, κατασκευαστές, αλλά και τους χιλιάδες επιστήμονες ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Γρήγορα δάνεια έως 200.000 ευρώ με ευνοϊκούς όρους

Μέσω του «Ταμείου Εγγυοδοσίας ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ» κάθε δικαιούχος που έχει αναλάβει την εκτέλεση έργου ή μελέτης δημοσίου συμφέροντος, μπορεί να λάβει κεφάλαιο κίνησης, μέσω τραπεζικού δανεισμού, έως 200.000 ευρώ, με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB) και το ΤΜΕΔΕ να αναλαμβάνει μέρος του επιχειρηματικού κινδύνου παρέχοντας εγγύηση προς τις τράπεζες για το 80% της χρηματοδότησης.

Με τον τρόπο αυτό αμβλύνονται οι δυσκολίες δανειοδότησης για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες & επιχειρήσεις, με τη διαδικασία να γίνεται ευκολότερη, ταχύτερη και σημαντικά οικονομικότερη για όλα τα μέρη.

Στόχος της κοινής προσπάθειας ΤΜΕΔΕ και Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB) είναι να διευκολύνει και να διευρύνει σημαντικά την πρόσβαση σε χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, με διαφάνεια και απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών. Ο στόχος υλοποιείται με την ενεργοποίηση αυτού του στοχευμένου χρηματοδοτικού εργαλείου θεματικής ενότητας προς τον κατασκευαστικό μελετητικό κλάδο.

Για την ένταξη στο Ταμείο Εγγυοδοσίας ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ, η κάθε ενδιαφερόμενη επιχείρηση, οποιασδήποτε μορφής, υποβάλει – αρχικά- αίτημα χρηματοδότησης στο Πληροφορικό Σύστημα των Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ), μέσω του δικτυακού τόπου www.ependyseis.gr.

Στο αίτημα επιλέγει μία από τις 9 τράπεζες από την οποία επιθυμεί να δανειοδοτηθεί. Οι εννέα τράπεζες που μετέχουν στο πρόγραμμα είναι οι: AlphaBank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, AtticaBank, OptimaBank, Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας και Συνεταιριστική Ηπείρου. Στη συνέχεια υποβάλει το αίτημα χρηματοδότησης στην Τράπεζα της επιλογής του, μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα ζητηθούν.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες www.hdb.gr και www.tmede.gr

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Eurostat: Στο 6,1% ο πληθωρισμός τον Μάιο στην ευρωζώνη – Στο 4,1% στην Ελλάδα

Νέα επιβράδυνση κατέγραψε τον Μάιο ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη και  στην Ελλάδα, αλλά ο πήχης που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι...

Η χρεοκοπία των ΗΠΑ αποφεύχθηκε, ο «Γολγοθάς» του χρέους παραμένει

«Αυτό είναι άρρωστο» διαμαρτυρήθηκαν στις αρχές της εβδομάδας τραμπικοί βουλευτές των Ρεπουμπλικανών, θεωρώντας πολύ ήπια τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν...

«Εξυπνες» και περισσότερο ασφαλείς θα γίνουν οι δέκα μεγαλύτερες σιδηροδρομικές σήραγγες του ΟΣΕ

Αναβάθμιση των υποδομών ασφαλείας των μεγαλύτερων σιδηροδρομικών σηράγγων του ΟΣΕ«Εξυπνες» και περισσότερο ασφαλείς θα γίνουν οι δέκα μεγαλύτερες σιδηροδρομικές σήραγγες του...

Δάγκωμα οχιάς: Βγήκε από τη ΜΕΘ η εθελόντρια στη Θεσσαλονίκη – Η κατάσταση της υγείας της

Βγήκε από τη ΜΕΘ στην οποία νοσηλευόταν η εθελόντρια που είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο μετά από δάγκωμα οχιάς στη Θεσσαλονίκη.Σύμφωνα με την κ. Μ....

Ινδία: Αξιωματούχος άδειασε φράγμα για να βρει το χαμένο του κινητό

Ένας Ινδός αξιωματούχος που έγινε πρωτοσέλιδο όταν άδειασε ένα φράγμα για να ανακτήσει το τηλέφωνό του, τιμωρήθηκε με πρόστιμο από την...