Στη συνέχεια, τοποθετούμε τα κομμάτια σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα με κρύο νερό, ώστε να τα καλύψει ελαφρώς, προσθέτοντας και τα φύλλα δάφνης ή το θυμάρι. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Όταν είναι έτοιμα, τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, τα αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς και τα κομματιάζουμε με τα χέρια μας, στύβοντας τα καλά για να φύγει η περιττή υγρασία.
Σε ένα μεγάλο μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε τους χτυπημένους κρόκους από τα δύο αυγά, το λιωμένο σκόρδο, το τριμμένο κρεμμύδι, την ψιλοκομμένη πιπεριά Φλωρίνης και τον ψιλοκομμένο άνηθο. Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε και πάπρικα. Αφού ανακατέψουμε όλα τα υλικά, προσθέτουμε σταδιακά την μπίρα, μέχρι να αποκτήσουμε έναν πηχτό αλλά λείο χυλό.
Έπειτα, προσθέτουμε τα κομμάτια μπακαλιάρου στο μείγμα και ανακατεύουμε. Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών σε σφιχτή μαρέγκα και τη ρίχνουμε στο μείγμα με τον μπακαλιάρο, προσέχοντας να μην χάσουμε τον όγκο του.
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Με ένα κουτάλι της σούπας, παίρνουμε λίγο από το μείγμα και το ρίχνουμε στο καυτό λάδι. Τηγανίζουμε τους «λουκουμάδες» για 5-6 λεπτά, αναποδογυρίζοντας τους, μέχρι να φουσκώσουν και να αποκτήσουν ένα χρυσαφένιο χρώμα. Τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, τους στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και τους σερβίρουμε αμέσως, όσο είναι ακόμη ζεστοί και αφράτοι.
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 20 λεπτά
Χρόνος αναμονής: 1 ημέρα
Σύνολο: 1 ημέρα και 40 λεπτά
Υλικά για περίπου 30 «λουκουμάδες»:
– 1 φιλέτο παστού μπακαλιάρου, βάρους 500-600 γρ.
– 2 φύλλα δάφνης (ή 1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι)
– 2 αυγά, χωριστά τα ασπράδια από τους κρόκους
– 2 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
– 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
– 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο και καλά στυμμένο
– 1 μεγάλη πιπεριά Φλωρίνης, ψιλοκομμένη
– 1/2 φλιτζ. τσαγιού άνηθος, ψιλοκομμένος
– 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη (προαιρετικά)
Πηγή: kathimerini.gr