Αρχοντικό πιάτο με αρνάκι και μελιτζάνες για τον φθινόπωρο
Αυτόν τον μήνα, οι μελιτζάνες είναι σε εκπληκτική κατάσταση και τις χρησιμοποιούμε με διάφορους τρόπους στη μαγειρική. Ιδιαίτερα, συνδυάζονται υπέροχα με αρνάκι ή κατσικάκι όταν ετοιμάζουμε ένα νόστιμο κοκκινιστό πιάτο.

Για την εκτέλεση της συνταγής, τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι:
– 1 κιλό αρνάκι σπάλα, κομμένο σε κομμάτια 4 εκ.
– 700 γρ. ώριμες ντομάτες, τριμμένες
– 2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
– 4 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φετάκια
– 1 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή, τριμμένη
– 1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό, κοπανισμένο
– 1.200 γρ. μελιτζάνες τσακώνικες, κομμένες σε φέτες πάχους 1 εκ.
– 120 ml ελαιόλαδο
– αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Η διαδικασία ξεκινά αλατοπιπερώνοντας το κρέας, ενώ προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C. Στη συνέχεια, στρώνουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου και τοποθετούμε τις μελιτζάνες, τις οποίες αλατοπιπερώνουμε και ραντίζουμε με το μισό ελαιόλαδο. Ψήνουμε αυτές για 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

Στο μεταξύ, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το κρέας και το σκόρδο, συνεχίζουμε με το σοτάρισμα έως ότου ροδίσουν. Κατόπιν, ρίχνουμε το δεντρολίβανο, τις τριμμένες ντομάτες και 100 ml νερού, μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να βράσουν τα υγρά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για 45 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας.

Σε αυτό το σημείο, προσθέτουμε τις ψημένες μελιτζάνες, αλατοπίπερο και τη ρίγανη, ανακατεύουμε και ξανασκεπάζουμε. Συνεχίζουμε το σιγομάγειμα για 20 λεπτά, μέχρι όλα τα υλικά να γίνουν τρυφερά.

Πηγή: kathimerini.gr