150 γρ. μπισκότα βουτύρου ή σόρτμπρεντ
1/3 κούπας τριμμένη καρύδα
50 γρ. λιωμένο αγελαδινό βούτυρο (αλλά όχι καυτό) + λίγο έξτρα για το σκεύος
150 γρ. καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα σε κονσέρβα
3 μπανάνες, καθαρισμένες και κομμένες σε λεπτές φέτες
200 γρ. ξινόκρεμα ή σμετάνα
1 κούπα (200 ml) κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
κακάο σε σκόνη, κοσκινισμένο, για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Αρχίζουμε ετοιμάζοντας τη βάση του μπανόφι: αλέθουμε τα μπισκότα μαζί με το λιωμένο βούτυρο και την τριμμένη καρύδα στον πολυκόφτη μέχρι να σχηματιστεί ένα ομοιόμορφο μείγμα. Ανάλογα με τον πολυκόφτη, μπορούμε να χτυπήσουμε τα υλικά σε δόσεις.
Βουτυρώνουμε ελαφρώς μια ρηχή ταρτιέρα διαμέτρου 24 εκ. και αδειάζουμε το μείγμα μέσα, πιέζοντάς το με τα χέρια ή με ένα κουτάλι μέχρι να καλύψει τον πυθμένα και τα τοιχώματα.
Βυθίζουμε την κονσέρβα με το καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα σε ένα μπολ με καυτό νερό για 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει η καραμέλα. Ζυγίζουμε 150 γρ. και τα απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω στη βάση. Στη συνέχεια, τακτοποιούμε τις φέτες μπανάνας πάνω από την καραμέλα.
Χτυπάμε σε ένα μπολ την ξινόκρεμα μαζί με την κρέμα γάλακτος μέχρι να σχηματιστεί μια πλούσια σαντιγί με σφιχτές κορυφές. Απλώνουμε τη σαντιγί πάνω από τις μπανάνες και κοσκινίζουμε λίγo κακάο στην επιφάνεια.
Μπορούμε να σερβίρουμε αμέσως ή να βάλουμε το μπανόφι στο ψυγείο για 3-4 ώρες, σερβίροντας το στην συνέχεια κρύο.
Πηγή: kathimerini.gr