Για την παρασκευή της χοιρινής πρασοτηγανιάς, αρχικά ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα σε σχετικά δυνατή φωτιά. Σοτάρουμε το κρέας με λίγο αλάτι για 6-7 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα.
Κατόπιν, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να ξανθανθεί και να μαλακώσει. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τα πράσα και μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά μέχρι να μειωθεί ο όγκος τους.
Στη συνέχεια, σβήνουμε με το χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα λιωμένα ντοματάκια μαζί με βραστό νερό, αρκετό ώστε να μισοκαλύψει τα υλικά. Μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας πού και πού, μέχρι το νερό σχεδόν να σωθεί.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία προσθέτοντας σταδιακά βραστό νερό, όπως κάνουμε και στο ριζότο, μέχρι και τα σκληρότερα μέρη από τα πράσα να μαλακώσουν και το κρέας να είναι έτοιμο. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει από 1 ώρα ή περισσότερο.
Στο τέλος, το φαγητό πρέπει να έχει συγκεντρωθεί σε μια μελωμένη σάλτσα που να επιτρέπει να βουτάμε μπουκιές ψωμιού. Προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Πηγή: kathimerini.gr