Φουρνιστό αρνάκι με πατάτες: Η παραδοσιακή γεύση της Κυριακής

Είναι ένα από τα πιάτα που μας ενώνουν. Το αρνάκι στον φούρνο με πατάτες συνδέεται με την παράδοση του Κυριακάτικου τραπεζιού. Στην παρακάτω συνταγή, το πιάτο απολαμβάνει την πιο γευστική εκδοχή του.

Για την προετοιμασία απαιτούνται 20 λεπτά, ενώ ο χρόνος ψησίματος φτάνει τις 2 ώρες και 40 λεπτά, συνολικά δηλαδή 3 ώρες.

Υλικά για 4-6 μερίδες:

  • 1.500 γρ. αρνάκι από σπάλα ή μπούτι, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
  • 1 κιλό πατάτες, κομμένες σε μεγάλα κυδωνάτα κομμάτια
  • Χυμός από 2 λεμόνια
  • 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φέτες
  • Από 1 κλωνάρι φρέσκο θυμάρι, δεντρολίβανο, θρούμπι και ρίγανη
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία:
Αρχικά, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Σε ένα ταψί, τοποθετούμε τις πατάτες και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα, το σκόρδο, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας και απλώνουμε τις πατάτες ομοιόμορφα, σκορπίζοντας στην επιφάνεια τα κλωνάρια των μυρωδικών.

Στη συνέχεια, αλατοπιπερώνουμε τα κομμάτια του αρνιού και τα τοποθετούμε πάνω από τις πατάτες. Περιχύνουμε με 300 ml νερού και σκεπάζουμε το φαγητό με ένα βρεγμένο και στύφτα λαδόκολλας, τυλίγοντας καλά τις άκρες του χαρτιού. Κατόπιν, σκεπάζουμε το σκεύος με αλουμινόχαρτο και το τοποθετούμε στο φούρνο.

Ψήνουμε για 2 ½ ώρες, μέχρι το κρέας να γίνει πολύ τρυφερό και να αποκολλάται εύκολα από το κόκαλο. Μετά, ξεφουρνίζουμε και αφαιρούμε το κάλυμμα, ψηνοντας το φαγητό για επιπλέον 10-12 λεπτά μέχρι να ροδίσει ωραία.

Σερβίρουμε το πιάτο σε ζεστά πιάτα, προκειμένου το λίπος του αρνιού και της σάλτσας να μην κρυώσει απότομα και στερεοποιηθεί.

Πηγή: kathimerini.gr