Γαλακτομπούρεκο με Παράδοση από το Ζαχαροπλαστείο Γεώργιος Γαλυφιανάκης
Το γαλακτομπούρεκο του ζαχαροπλαστείου «Γεώργιος Γαλυφιανάκης» στο Πόρτο Ράφτη είναι γνωστό για τη μοναδική του γεύση, που προέρχεται από μια παλιά οικογενειακή συνταγή. Η κρέμα του παρασκευάζεται σε έναν μεγάλο χάλκινο καζάνι πάνω σε φωτιά. Σκοπός είναι να ανταγωνιστεί την παραδοσιακή συνταγή που συχνά είναι δύσκολο να αναπαραχθεί σε οικιακό περιβάλλον. Ο γιος του ιδρυτή, Μηνάς Γαλυφιανάκης, έχει μια μοναδική συλλογή από διαφορετικές συνταγές γαλακτομπούρεκου, και έχει μοιραστεί μία από τις αγαπημένες του.

Για την παρασκευή της κρέμας, χρειάζονται τα εξής υλικά:
– 1 λίτρο φρέσκο γάλα πλήρες
– 20 γρ. κορν φλάουρ
– 75 γρ. ψιλού σιμιγδάλι
– 250 γρ. αυγά (περίπου 5 μέτρια αυγά)
– 250 γρ. ζάχαρη
– 150 γρ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
– 1 λοβός βανίλιας

Η διαδικασία περιλαμβάνει την προετοιμασία του σιροπιού και της κρέμας. Στην αρχή, σε ένα κατσαρολάκι, βράζουμε νερό με ζάχαρη για 4-5 λεπτά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει. Στη συνέχεια, σε ένα μπολ ρίχνουμε το 1/3 του γάλακτος και προσθέτουμε το κορν φλάουρ, ανακατεύοντας καλά. Χτυπάμε τα αυγά και τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα μέχρι το μείγμα να ασπρίσει, προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα και την κρέμα γάλακτος, και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να αρχίσουν οι φουσκάλες.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε το μείγμα γάλακτος-κορν φλάουρ-σιμιγδαλιού και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει. Αφού η κρέμα κρυώσει, βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι και στρώνουμε φύλλα κρούστας, βουτυρωμένα, για να δημιουργήσουμε τη βάση του γλυκού. Ρίχνουμε την κρέμα και καλύπτουμε με επιπλέον φύλλα κρούστας.

Αφού κρυώσει στο ψυγείο για 45-60 λεπτά, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C και ψήνουμε το γαλακτομπούρεκο μέχρι να αποκτήσει χρυσό χρώμα. Αφού το βγάλουμε από τον φούρνο, σιροπιάζουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι και το αφήνουμε να ξεκουραστεί πριν σερβίρουμε.

Ένα μυστικό για να αρωματίσετε τη ζάχαρη είναι να τοποθετήσετε τον λοβό της βανίλιας σε ένα δοχείο με ζάχαρη και να τον αφήσετε εκεί για μια εβδομάδα, έτσι ώστε να πάρει άρωμα.

Πηγή: kathimerini.gr