Η προετοιμασία διαρκεί 20 λεπτά, ενώ ο χρόνος μαγειρέματος είναι 1 ώρα και 5 λεπτά, καθιστώντας το συνολικό χρόνο 1 ώρα και 25 λεπτά. Η συνταγή είναι για 6 μερίδες και τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι:
– 6 μεγάλα κόκκινα μήλα
– Λίγος χυμός λεμονιού
– 250 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος (σπάλα)
– 100 γρ. κιμάς χοιρινός (σπάλα)
– 4 φέτες μπέικον, ψιλοκομμένες
– 50 ml ελαιόλαδο
– 1/2 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
– 1 κλωνάρι σέλινο, ψιλοκομμένο
– 1 μέτριο καρότο, ψιλοκομμένο
– 1/2 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
– 125 ml λευκό, ξηρό κρασί
– 125 ml Μαυροδάφνη
– 50 γρ. κουκουνάρια
– 20 φυλλαράκια μαϊντανού, ψιλοκομμένα
– 10 φύλλα φρέσκου φασκόμηλου ή 5 φύλλα ξερού, θρυμματισμένα
– Φύλλα από 1 κλωνάρι φρέσκο θυμάρι
– Ξύσμα από 1 λεμόνι και 1 πορτοκάλι
– 60 γρ. βούτυρο αγελαδινό
– Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ξεκινάμε με το καβούρδισμα του μπέικον σε ένα καυτό αντικολλητικό τηγάνι για 2-3 λεπτά, έως ότου ροδίσει και βγάλει το λίπος του. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανυψώνουμε τη φωτιά, ρίχνοντας τους δύο κιμάδες. Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας για 4-5 λεπτά.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σέλινο και το καρότο, σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε για 30 δευτερόλεπτα ακόμα. Σβήνουμε με τα δύο κρασιά και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Ρίχνουμε το κουκουνάρι, λίγο νερό, αλάτι και πιπέρι. Όταν το μείγμα βράσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγομαγειρεύουμε για 15 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον μαϊντανό, το φασκόμηλο, το θυμάρι και το ξύσμα εσπεριδοειδών. Στη συνέχεια, προχωρούμε στην προετοιμασία των μήλων. Κόβουμε το “καπάκι” τους και αφαιρούμε το κέντρο με τα κουκούτσια. Κυκλικά κόβουμε και λίγη σάρκα, τη ραντίζουμε με λεμόνι και την αφήνουμε στην άκρη.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Τοποθετούμε τα μήλα σε ένα βουτυρωμένο πυρίμαχο ταψί και τα γεμίζουμε με το μείγμα του κιμά. Ρίχνουμε στο ταψί 1 φλιτζάνι νερό και σκορπίζουμε τη σάρκα από τα μήλα. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 10 λεπτά. Στη συνέχεια ξεσκεπάζουμε και ψητό για ακόμα 10 λεπτά, μέχρι τα μήλα να ροδίσουν.
Αφού ψηθούν, τα βάζουμε σε πιατέλα, πολτοποιούμε τη σάλτσα του ταψιού και την περιχύνουμε πάνω από τα μήλα. Σερβίρονται με Μαυροδάφνη δεξαμενής.
Πηγή: kathimerini.gr