Η γευστική τέχνη της σάλτσας ντομάτας από την Αντωνία Ζάρπα στην Τήνο
«Γεύση στο φουλ», δηλώνει η σεφ του εστιατορίου Θαλασσάκι στην Τήνο, Αντωνία Ζάρπα, αναφερόμενη στη σάλτσα ντομάτας που προτείνει. Η σάλτσα αυτή απογειώνει τη γεύση, αρκεί να έχουμε επιλέξει νόστιμες, σαρκώδεις και αρωματικές ντομάτες. Συστήνει την επιλογή πομοντόριων καλής ποιότητας ή οποιασδήποτε άλλης καλής ντομάτας από τον μανάβη ή τη λαϊκή και τονίζει τη σημασία να φτιάξουμε μεγάλες δόσεις για τον χειμώνα.

Η διαδικασία ξεκινά με το χοντροκόψιμο των ντοματών. Αφαιρούμε τον ομφαλό και τυχόν σκληρά τμήματα και ρίχνουμε τα κομμάτια σε ένα μεγάλο μπολ. Ανακατεύουμε τις ντομάτες με τα χέρια μας, πιέζοντάς τες ώστε να αποβάλουν τα υγρά τους, τα οποία μπορεί να φτάσουν μέχρι τα 500 ml, ανάλογα με την ποιότητα της ντομάτας. Μετά, στραγγίζουμε τις μισολιωμένες ντομάτες, αλλά κρατάμε το ζουμί για άλλες παρασκευές.

Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε τα σκόρδα με τις δάφνες για 1 λεπτό, ώστε να απελευθερώσουν το άρωμά τους. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τις ντομάτες, δυναμώνουμε τη φωτιά και τις αφήνουμε να πάρουν βράση για 5-6 λεπτά. Αυτό θα βοηθήσει τις ντομάτες να απορροφήσουν το παραπανίσιο ελαιόλαδο, αποφεύγοντας να το “βγάλουν” στη σάλτσα. Κατόπιν, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να δέσει.

Μετά, πολτοποιούμε τη σάλτσα μέσα στην κατσαρόλα με ραβδομπλέντερ (ή σε δόσεις στον πολυκόφτη) και τη περνάμε από λεπτή σήτα, πιέζοντας καλά με ξύλινη κουτάλα για να αποκτήσουμε μια λεία και βελούδινη κρέμα. Αδειάζουμε τη σάλτσα σε ζεστά, αποστειρωμένα γυάλινα βάζα, γεμίζοντάς τα μέχρι πάνω, και τα κλείνουμε αμέσως με τα καπάκια τους. Τη σάλτσα την αφήνουμε να κρυώσει τελείως και την αποθηκεύουμε στο ψυγείο για διάρκεια.

Αυτή η σάλτσα είναι ιδανική για πολλές χρήσεις: μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για πίτσες, για μακαρονάδες, ή απλά να την απλώσετε σε φρέσκο χωριάτικο ψωμί με φέτα και ρίγανη. Μπορείτε επίσης να τη σερβίρετε με φιλέτα γαύρου μαρινάτου και ψιλοκομμένο σκόρδο, ή με βραστά αμπελοφάσουλα ραντισμένα με ελαιόλαδο. Αναμένοντας τη γεύση, το ζουμί που απομένει από το ζούληγμα των ντοματών είναι ιδανικό για να μαγειρέψετε ζυμαρικά ή να το απολαύσετε σκέτο ή ελαφρώς αλατισμένο.

Πηγή: kathimerini.gr