Η Νέα Γεύση της Παράδοσης στην Ταβέρνα Manari
Στην καρδιά της Αθήνας, το Manari του Άρη Βεζενέ έχει καταφέρει να κερδίσει τις εντυπώσεις με την προσέγγισή του στην ελληνική ταβέρνα. Αν και μπορεί να αυτοαποκαλείται ταβέρνα, η εμπειρία γύρω από την γαστρονομία του φαίνεται να προδίδει μια πιο εξελιγμένη εκδοχή της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας. Όταν άκουσα την ερώτηση «Θα μου προτείνατε τζατζίκι ή τυροκαυτερή;» από έναν Έλληνα πελάτη, απέναντι στο νεαρό σερβιτόρο, σκέφτηκα αμέσως την παλιά ελληνική ταβέρνα και τον τρόπο που θα απαντούσε ένας παραδοσιακός σερβιτόρος, γεμάτος απορία και αποδοκιμασία.

Ο κατάλογος του Manari προσφέρει ένα best of από τις κλασικές γεύσεις της ελληνικής ταβέρνας, με επιλογές από τζατζίκι και τυροκαυτερή, μέχρι παϊδάκια και μπιφτέκια. Αν και είναι δελεαστικός, ο σεφ Βεζενές φαίνεται να έχει σαν στόχο να διατηρήσει την ποιότητα των υλικών του, αποφεύγοντας τις κοινά αναγνωρίσιμες αδυναμίες που συνδέονται συχνά με παραδοσιακά ταβερνιά. Ο χώρος είναι απλός και καθαρός, με λευκοστρωμένα τραπέζια και διακριτικά στοιχεία που προσθέτουν στην ατμόσφαιρα.

Όσον αφορά τις γεύσεις, το πρόβειο και αρνίσιο παϊδάκι που δοκίμασα ήταν πολύ καλό, ακόμη κι αν δεν ήταν το καλύτερο που έχω φάει ποτέ. Γενικά, η φιλοσοφία του Manari εστιάζει στην χρήση ελληνικού κρέατος από τοπικούς παραγωγούς, με τις συνεργασίες να είναι άμεσα ορατές στον κατάλογο. Εντυπωσιακή είναι η αίσθηση του nose to tail, όπου όλα τα μέρη του ζώου αξιοποιούνται με ευφάνταστο τρόπο, όπως στην «ορφανή» μακαρονάδα που μαγειρεύεται σε κρεάτινο ζωμό.

Το μενού περιλαμβάνει επίσης ελαφρές τηγανιτές λιχουδιές, όπως κολοκυθάκια και μελιτζάνες με πρόβειο γιαούρτι, και προσεγμένες σαλάτες που συμπληρώνουν την εμπειρία. Παρόλο που το μοσχαρίσιο μπιφτέκι δεν ήταν το πιο εντυπωσιακό πιάτο, η καινοτόμος προσέγγιση του με την ψητή ντομάτα κάτω από αυτό έδειξε τη διάθεση του σεφ για δημιουργία. Οι επιλογές κρασιού από τον ελληνικό αμπελώνα συμπληρώνουν την εμπειρία.

Η ελληνική ταβέρνα αναβαθμίζεται στο Manari, όπου η παράδοση και η καινοτομία συνδυάζονται με εποικοδομητικό τρόπο, κάνοντάς το έναν προορισμό που αξίζει να επισκεφτεί κανείς στο κέντρο της Αθήνας. Πηγή: kathimerini.gr