Η τέχνη της γεύσης από τη Σαντορίνη με μπακαλιάρο και σάλτσα ντομάτας
«Το μυστικό της επιτυχίας είναι η ανάμειξη του λαδιού τηγανίσματος του μπακαλιάρου με τη σάλτσα ντομάτας», μας είπε η Μαρία Ματσάντου από το Ακρωτήρι, που μας έφτιαξε αυτό το χαρακτηριστικό σαντορινιό πιάτο.

Η διαδικασία ξεκινά με την προετοιμασία του μπακαλιάρου, ο οποίος πρέπει πρώτα να ξαλμυριστεί. Για αυτόν τον λόγο, τον ξεπλένουμε καλά κάτω από τρεχούμενο νερό για να απομακρυνθεί το πολύ αλάτι και στη συνέχεια τον αφήνουμε σε μια λεκάνη με άφθονο κρύο νερό για 2-3 ώρες, αλλάζοντας το νερό κάθε 30 λεπτά. Μετά, ξεπλένουμε και σκουπίζουμε τον μπακαλιάρο, αφαιρούμε τυχόν ορατά κόκαλα και δέρμα, και κόβουμε το φιλέτο σε μικρότερα κομμάτια τα οποία αλευρώνουμε, τινάζοντας την περίσσεια.

Για το τηγάνισμα, σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε ελαιόλαδο, φροντίζοντας η στάθμη του να φτάνει τα 2 εκ. Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε τα αλευρωμένα κομμάτια μπακαλιάρου σε δόσεις για περίπου 2 λεπτά, γυρίζοντάς τα μία ή δύο φορές, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Όταν είναι έτοιμα, τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας.

Στη συνέχεια, μετριάζουμε τη φωτιά και στο λάδι που έχει απομείνει στο τηγάνι σοτάρουμε το σκόρδο για μερικά δευτερόλεπτα, ώστε να απελευθερώσει το άρωμά του. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας ελαφρά με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να απελευθερώσει και αυτός το άρωμά του. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τον συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας, ανακατεύουμε καλά και τον αφήνουμε να πάρει βράση. Αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Αφότου ολοκληρωθεί η διαδικασία, τοποθετούμε τον τηγανισμένο μπακαλιάρο σε μια πιατέλα, περιχύνουμε με τη σάλτσα ντομάτας και σερβίρουμε.

Πηγή: kathimerini.gr