Καραβόλοι στιφάδο μια γευστική παράδοση που μένει ζωντανή
«Είναι λίγοι τώρα πια οι καραβόλοι, πρώτα είχε πολλούς», λέει η κυρία Ντίνα Πράσινου, που οι καραβόλοι, δηλαδή τα σαλιγκάρια, ήταν από τα αγαπημένα της φαγητά. Αν και η προετοιμασία και το καθάρισμά τους μπορούν να είναι απαιτητικές διαδικασίες, σήμερα πολλά παντοπωλεία, κυρίως αυτά που προσφέρουν κρητικά προϊόντα, παρέχουν σαλιγκάρια καθαρισμένα, έτοιμα προς μαγείρεμα.

Για να ετοιμάσουμε καραβόλους στιφάδο, χρειαζόμαστε:

– 1 κιλό σαλιγκάρια, καθαρισμένα
– 1 κιλό μικρά κρεμμύδια για στιφάδο, καθαρισμένα και κομμένα στη μέση
– 1 ξυλάκι κανέλα
– 3 ώριμες ντομάτες, τριμμένες (ή 1 ½ κουτ. σούπας πελτέ)
– 600 ml νερό
– 80 ml ελαιόλαδο
– αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Η διαδικασία περιλαμβάνει τα εξής βήματα:

1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τα σαλιγκάρια και προσθέτουμε άφθονο νερό, αρκετό ώστε να τα υπερκαλύπτει κατά 4-5 εκ. Προσθέτουμε αλάτι και βράζουμε για 30 λεπτά. Στραγγίζουμε καλά τα σαλιγκάρια.

2. Με ένα κοφτερό μαχαιράκι, κόβουμε τη μυτερή κορυφή από το κέλυφος του καθενός για να ανοίξουμε μια τρύπα. Ξεπλένουμε καλά και στραγγίζουμε.

3. Σε καθαρή και στεγνή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να κάψει. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια για περίπου 3 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να γυαλίσουν.

4. Προσθέτουμε τα σαλιγκάρια, την κανέλα, τις ντομάτες (ή τον πελτέ), το μετρημένο νερό, αλατοπίπερο και αφήνουμε τα υλικά να πάρουν μια βράση.

5. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε το στιφάδο για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μείνει με τη σάλτσα του.

Με την κατάλληλη προετοιμασία, αυτό το πιάτο μπορεί να γίνει εξαιρετική επιλογή για ένα γευστικό γεύμα. Πηγή: kathimerini.gr