Για την παρασκευή της κολοκυθόπιτας θα χρειαστείτε:
– 1 πακέτο φύλλα κρούστας ή φύλλα Βηρυτού
– 1 κιλό καθαρισμένη κίτρινη κολοκύθα
– 1 φλιτζ. τσαγιού θρυμματισμένα καρύδια
– 250 γρ. λιωμένο βούτυρο αγελάδας
– 4 κοπανισμένα γαρίφαλα
– Ξύσμα από 1 λεμόνι
– 1 κουτ. γλυκού τριμμένη κανέλα
– 1 ½ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
– 4 κουτ. γλυκού σουσάμι
– 4 κουτ. γλυκού ζάχαρη άχνη
Για να φτιάξετε την κολοκυθόπιτα, αρχικά προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C και βουτυρώστε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 32 εκ. Κόψτε την ψίχα της κολοκύθας σε μικρά κυβάκια ή τρίψτε την σε τρίφτη, στραγγίστε την και στίψτε την καλά για να αποβάλλει τα υγρά της. Στη συνέχεια, σε ένα μπολ, προσθέστε την κολοκύθα, κανέλα και 1 κουταλάκι ζάχαρη άχνη και ανακατέψτε.
Απλώστε ένα φύλλο κρούστας στο τραπέζι με τη στενή πλευρά να σας κοιτά. Ραντίστε το με βούτυρο και προσθέστε μια μικρή ποσότητα γέμισης (2 κουταλιές κολοκύθα και λίγο καρύδι) στην άκρη του φύλλου. Τυλίξτε το φύλλο προσεκτικά σε ρολό, σφιχτό αλλά όχι υπερβολικά, και στην άκρη προσθέστε 1 κουταλιά κρυσταλλική ζάχαρη πριν το τυλίξετε μέχρι το τέλος.
Τοποθετήστε το ρολό στο κέντρο του ταψιού σε σχήμα σαλίγκαρου και επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι να καλύψετε όλο τον πυθμένα. Πασπαλίστε την κολοκυθόπιτα με γαρίφαλο, ξύσμα λεμονιού και σουσάμι και περιχύντε με το υπόλοιπο βούτυρο. Ψήστε για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνειά της.
Αφήστε το γλυκό να κρυώσει και στη συνέχεια πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη. Για το καθάρισμα της κολοκύθας, χρησιμοποιήστε ένα μεγάλο και κοφτερό μαχαίρι για να την κόψετε στη μέση, καθαρίστε το εσωτερικό και κόψτε την σε μικρότερα κομμάτια. Έπειτα, αφαιρέστε την εξωτερική φλούδα και κόψτε την ψίχα όπως χρειάζεται.
Πηγή: kathimerini.gr