«Ήμαστε 12 αδέρφια και μεγαλώσαμε με αυτή τη μανέστρα που τη μαγείρευε η μαμά μας στο τζάκι. Ήταν το αγαπημένο μας φαγητό και παραβγαίναμε ποιος θα τελειώσει πρώτος για να ζητήσει και δεύτερο ή τρίτο πιάτο», προσθέτει η μητέρα της, Ευαγγελία. «Η μάνα μου έβαζε πενήντα αυγά μέσα στην κατσαρόλα και το φαγητό της μύριζε ξύλο από τις κληματόβεργες».
Για την παρασκευή της μανέστρας θα χρειαστείτε:
– 1 κιλό ώριμες ντομάτες ή ντοματίνια, ζουληγμένα
– 250 γρ. σπαγκέτι Νο 6, σπασμένα στα τρία
– 8 αυγά
– 120 ml ελαιόλαδο
– αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αρχικά, σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τις ντομάτες μαζί με τα ζουμιά τους. Σοτάρουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να δημιουργηθεί μια πηχτή σάλτσα. Προσθέτουμε 1 λίτρο νερού και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τα σπασμένα μακαρόνια και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Σπάμε τα αυγά πάνω από την κατσαρόλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα χωρίς ανακάτεμα, μέχρι τα ζυμαρικά να είναι έτοιμα και οι κρόκοι σχεδόν μελάτοι. Μοιράζουμε τη μανέστρα σε βαθιά πιάτα, υπολογίζοντας από δύο αυγά ανά μερίδα.
Πηγή: kathimerini.gr