Μανέστρα Η παράδοση του φαγητού που συνδυάζει αναμνήσεις και γεύσεις από το παρελθόν
Πρόκειται για ένα παραδοσιακό πιάτο που συνδυάζει οικονομία και νοστιμιά, ιδανικό για μεγάλες οικογένειες που ζουν σε περιόδους λιτότητας. Η Μαρία Ματσάντου από το Ακρωτήρι μας προτείνει τη συνταγή, θυμίζοντας ότι στα παλιά χρόνια δεν χρησιμοποιούσαν μακαρόνια, αλλά τη φύρα από τις μακαρονοβιομηχανίες, που πωλούνταν φθηνά. Αυτή η φύρα, ή «σπάσματα», είναι η ένωση των μακαρονιών που κρεμούσαν για να ξεραθούν και έχει σχήμα μισού δαχτυλιδιού. Η μανέστρα είναι γεύμα της ώρας, αλλά γίνεται ακόμη πιο νόστιμη την επόμενη μέρα καθώς το ζυμαρικό φουσκώνει.

«Ήμαστε 12 αδέρφια και μεγαλώσαμε με αυτή τη μανέστρα που τη μαγείρευε η μαμά μας στο τζάκι. Ήταν το αγαπημένο μας φαγητό και παραβγαίναμε ποιος θα τελειώσει πρώτος για να ζητήσει και δεύτερο ή τρίτο πιάτο», προσθέτει η μητέρα της, Ευαγγελία. «Η μάνα μου έβαζε πενήντα αυγά μέσα στην κατσαρόλα και το φαγητό της μύριζε ξύλο από τις κληματόβεργες».

Για την παρασκευή της μανέστρας θα χρειαστείτε:
– 1 κιλό ώριμες ντομάτες ή ντοματίνια, ζουληγμένα
– 250 γρ. σπαγκέτι Νο 6, σπασμένα στα τρία
– 8 αυγά
– 120 ml ελαιόλαδο
– αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Αρχικά, σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τις ντομάτες μαζί με τα ζουμιά τους. Σοτάρουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να δημιουργηθεί μια πηχτή σάλτσα. Προσθέτουμε 1 λίτρο νερού και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τα σπασμένα μακαρόνια και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Σπάμε τα αυγά πάνω από την κατσαρόλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα χωρίς ανακάτεμα, μέχρι τα ζυμαρικά να είναι έτοιμα και οι κρόκοι σχεδόν μελάτοι. Μοιράζουμε τη μανέστρα σε βαθιά πιάτα, υπολογίζοντας από δύο αυγά ανά μερίδα.

Πηγή: kathimerini.gr