Ο θησαυρός της οθωμανικής γαστρονομίας με τη συνταγή του Κεσκιούλ
Είναι μια από τις πιο παλιές οθωμανικές παραδόσεις, γνωστή ως Keşkūl-ü Fukara, που σημαίνει «το μπολ των φτωχών» και προσφερόταν γενναιόδωρα από τους σουλτάνους στους φτωχούς σε περιόδους εορτασμού σημαντικών πολεμικών νικών. Η λέξη keşkūl, που υποδηλώνει «μπολ», αναφερόταν αρχικά σε μια καρύδα κομμένη στη μέση. Το γλυκό αυτό παρουσιάζεται σε πολλές παραλλαγές: κάποιες περιέχουν μόνο αμύγδαλα, άλλες νιφάδες καρύδας ή κοπανισμένα φυστίκια Αιγίνης, που δίνουν στην κρέμα ένα πρασινωπό χρώμα και τραγανή υφή.

Για την παρασκευή του, τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι:

– 40 γρ. ασπρισμένα αμύγδαλα
– 40 γρ. ψίχα από ανάλατα φυστίκια Αιγίνης
– 250 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
– 250 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
– 100 γρ. ζάχαρη
– 25 γρ. κορν φλάουρ
– σπόροι ροδιού, για το σερβίρισμα

Ξεκινάμε αλέθοντας τα ασπρισμένα αμύγδαλα στον πολυκόφτη μέχρι να γίνουν πούδρα και τα τοποθετούμε σε ένα μπολ. Με την ίδια διαδικασία αλέθουμε και τα φυστίκια, τοποθετώντας την πούδρα τους σε διαφορετικό μπολ.

Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 2 λεπτά μέχρι να διαλυθεί. Στη συνέχεια, ρίχνουμε την πούδρα αμυγδάλου και βράζουμε για επιπλέον 2 λεπτά.

Με μια κουτάλα της σούπας, παίρνουμε μια δόση από το μείγμα της κατσαρόλας και την τοποθετούμε σε μπολ. Προσθέτουμε το κορν φλάουρ, ανακατεύουμε και ύστερα αδειάζουμε το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας συνεχώς. Αυξάνουμε τη φωτιά και περιμένουμε μέχρι το μείγμα να αρχίσει να βράζει.

Προσθέτουμε την πούδρα φιστικιών, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 3 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς έως ότου η κρέμα αρχίσει να δένει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε την κρέμα σε μπολ, αφήνοντάς την να κρυώσει για περίπου 1 ώρα.

Μόλις κρυώσει, μοιράζουμε την κρέμα σε 4 ατομικά μπολ ή κούπες και τις τοποθετούμε στο ψυγείο για 3 ώρες μέχρι να σφίξουν. Στο σερβίρισμα, πασπαλίζουμε με κοπανισμένα φιστίκια και σπόρους ροδιού.

Πηγή: kathimerini.gr