Ο θησαυρός των μηλιών και οι γαστρονομικές τους περιπέτειες
Τα μήλα κατέχουν μια μοναδική θέση στη διατροφή και τη γαστρονομία μας, συνδυάζοντας πολλαπλές χρήσεις και αρετές. Είναι γνωστά για την ευκολία συντήρησής τους, καθώς διατηρούνται καλά στα ψυγεία και βρίσκονται διαθέσιμα σε όλες τις εποχές του χρόνου. Αυτή η συνεχής παρουσία μπορεί να οδηγεί σε μια σχετική βαρεμάρα, αλλά από την άλλη, η βαρεμάρα μπορεί να λειτουργήσει δημιουργικά, ωθώντας τους ανθρώπους να αναπτύξουν νέες συνταγές και τρόπους μαγειρέματος.

Η μεγάλη ποικιλία στην προετοιμασία τους είναι εντυπωσιακή. Φτιάχνουν γλυκά και αλμυρά πιάτα, όπως μηλόπιτες, ταρτ τατέν και στρούντελ, τα οποία προσθέτουν άλλη διάσταση στη γεύση τους σε σχέση με την κατανάλωση φρέσκων. Σήμερα υπάρχουν περίπου 7.000 ποικιλίες μήλων παγκοσμίως, αν και λίγες από αυτές είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμες. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι πρόγονοι όλων των σύγχρονων καλλιεργημένων μήλων είναι η Malus pumila var mitis από τον Καύκασο.

Η καλλιέργεια της μηλιάς είναι ενδεδειγμένη σε πολλές περιοχές, καθώς αναφέρεται ήδη από την αρχαιότητα. Ο Ομήρος, για παράδειγμα, μνημονεύει τα μήλα στην Οδύσσεια, ενσωματώνοντάς τα στη σφαίρα της ανθρώπινης μνήμης. Το δέντρο της μηλιάς, που θεωρείται αυτοφυές και στην Ελλάδα, εξελίχθηκε σε σημαντική καλλιέργεια, ενώ οι Ευρωπαίοι άποικοι εισήγαγαν τις ποικιλίες τους στην Αμερική τον 17ο αιώνα.

Από μαγειρικής άποψης, τα μήλα προσφέρονται σε πληθώρα συνδυασμών. Στην Αμερική, η apple pie είναι ένα από τα πιο δημοφιλή γλυκά, παρασκευαζόμενη με διάφορους τρόπους, συνήθως σερβιρισμένη με παγωτό ή κρέμα κάσταρντ. Η γαλλική κουζίνα προσφέρει τη δική της εκδοχή, η οποία αφήνει τα μήλα εκτεθειμένα, προκειμένου να αποκτήσουν μια καραμελωμένη επιφάνεια.

Πηγή: kathimerini.gr