Σε μια μέτρια κατσαρόλα, ζεστάνουμε μπόλικο ελαιόλαδο σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά. Όταν ζεσταθεί, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, αλάτι και σκόρδο, σοτάροντάς τα για 5-6 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα. Στη συνέχεια, σβήνουμε με λευκό κρασί και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τις πολτοποιημένες ντομάτες, αλάτι και καπνιστή πάπρικα και αυξάνουμε τη φωτιά για να βράσουμε τη σάλτσα για 2-3 λεπτά, μέχρι να δέσει.
Η διαδικασία του πλακί συνεχίζεται με το άδειασμα της μισής σάλτσας σε ένα ορθογώνιο ταψί. Στη συνέχεια, τοποθετούμε μια στρώση από λεπτοκομμένες πατάτες, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και προσθέτουμε ένα φύλλο δάφνης. Καλύπτουμε με την υπόλοιπη σάλτσα και προσθέτουμε ακόμη μια στρώση πατάτας και το δεύτερο φύλλο δάφνης. Οι λεπτές φέτες ντομάτας τοποθετούνται στην επιφάνεια πριν προσθέσουμε τον ζωμό ψαριού, έτσι ώστε να καλύψει τις στρώσεις.
Βάζουμε το ταψί σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C όπου το ψήνουμε για περίπου μία ώρα, διασφαλίζοντας ότι οι πατάτες θα είναι καλά μαγειρεμένες και ότι η σάλτσα θα έχει συμπυκνωθεί και μελώσει.
Αφού το φαγητό είναι έτοιμο, αφαιρούμε το ταψί από το φούρνο, αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα ψαριού και τα τοποθετούμε προσεκτικά πάνω από τις πατάτες με το δέρμα προς τα πάνω. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και επιστρέφουμε για 8-10 λεπτά στον φούρνο για να ψηθεί το ψάρι.
Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει λίγο πριν το σερβίρουμε. Ο ζωμός ψαριού συμπληρώνει τη γεύση του πιάτου, ενώ η σωστή μαγειρική τεχνική εγγυάται ένα πιάτο γεμάτο νοστιμιά.
Υλικά για 4 μερίδες περιλαμβάνουν:
– 2 κιλά μεγάλα φρέσκα ψάρια (φαγκρί, συναγρίδα ή σφυρίδα)
– 200 ml ελαιόλαδο
– 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
– 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
– 150 ml λευκό, ξηρό κρασί
– 6 ντομάτες (2 πολτοποιημένες, 4 σε φέτες)
– 1 κοφτό κουταλάκι καπνιστή πάπρικα
– ½ μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
– 4 μέτριες πατάτες σε φέτες
– 2 φύλλα δάφνης
– 250-300 ml ζωμό ψαριού
– Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Πηγή: kathimerini.gr