«Αναλογίζομαι τις γυναίκες να δουλεύουν με επιδεξιότητα πάνω από το πλαστήρι, με τα μανίκια τους ανασηκωμένα και τα μαλλιά τους μαζεμένα σφιχτά κάτω από το μαντίλι. Χειρίζονταν το πετ’ρόβεργο και ένα χορό σε τέλεια συγχρονισμένη κίνηση – πασπάλιζαν με αλεύρι, περιστρέφοντας και απλώνοντας τη ζύμη μέχρι τις μικρές μπάλες από ζυμάρι να γίνουν λεπτά φύλλα», περιγράφει ο Παντελής Μήτσιου, υπεύθυνος επικοινωνίας του Μουσείου Ηρακλειδών και καταγόμενος από το Νεοχώρι της λίμνης Πλαστήρα.
Για την παρασκευή της τυρόπιτας βρέχτης από τη λίμνη Πλαστήρα, απαιτούνται τουλάχιστον 7 φύλλα. Αν υπάρχουν παραπάνω υλικά, τόσο το καλύτερο. Ο χρόνος προετοιμασίας είναι 1 ώρα και το ψήσιμο διαρκεί 40 λεπτά, συνολικά 1 ώρα και 40 λεπτά.
Υλικά για τα φύλλα:
- 800 γρ. αλεύρι σταρένιο, για πίτες
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- νερό περίπου 500 ml, σε θερμοκρασία δωματίου
Υλικά για τη γέμιση:
- 1 κιλό φέτα βαρελίσια, μαλακή και βουτυράτη
- 6 αυγά
- λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- μπόλικο αιγοπρόβειο βούτυρο, λιωμένο, για το άλειμμα + λίγο ακόμη σε στερεή μορφή
Διαδικασία:
Ξεκινάμε με τη ζύμη. Σε έναν κάδο μίξερ, ανακατεύουμε το αλεύρι με το ελαιόλαδο και το αλάτι μέχρι το μείγμα να νοτίσει ελαφρά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το νερό σταδιακά, δουλεύοντας με τον γάντζο του μίξερ μέχρι τα υλικά να σχηματίσουν ένα τραχύ μείγμα. Ζυμώνουμε για περίπου 5 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα, ώσπου η ζύμη να αποφασιστεί και να γίνει λεία.
Η ζύμη χωρίζεται σε 7 ίσα κομμάτια, τα οποία πλάθουμε σε μπάλες και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 20 λεπτά. Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τη γέμιση θρυμματίζοντας τη φέτα με πιρούνι και ανακατεύοντας την με τα αυγά και το πιπέρι. Χωρίζουμε τη γέμιση σε τέσσερα ίσα μέρη.
Προχωράμε με τη δημιουργία της πίτας βουτυρώνοντας καλά το ταψί. Ανοίγουμε μία μπάλα ζύμης σε αλευρωμένη επιφάνεια σε μεγάλο και λεπτό φύλλο, το οποίο στρώνουμε στο ταψί, καλύπτοντας και τα τοιχώματα, και το βουτυρώνουμε. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με δύο ακόμη φύλλα.
Το πρώτο 1/4 της γέμισης σκορπίζεται πάνω στα φύλλα μαζί με τεμάχια από το στερεό βούτυρο. Συνεχίζουμε προσθέτοντας άλλα φύλλα και γέμιση, βουτυρώνοντας καλά κάθε φορά. Όταν το τελευταίο φύλλο είναι έτοιμο, το σκεπάζουμε με το τελευταίο φύλλο και βουτυρώνουμε ξανά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C, χαράσσουμε την πίτα σε καρέ και ψήνουμε για 40-50 λεπτά, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα. Σερβίρουμε τη τυρόπιτα ζεστή, χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Πηγή: kathimerini.gr