Τίτλος: Η Τέχνη του Άσπρου Πολίτικου Γλυκού και η Παράδοσή του
Χρειάζεται συνοδεία στην κατάρτιση αυτού του κλασικού πολίτικου γλυκού, όπως μας εξήγησε η συγγραφέας και ερευνήτρια Σούλα Μπόζη, που έφερε τη συνταγή. Σημαντική στιγμή του χρόνου για την παρασκευή του αποτελεί η γιορτή του Αγίου Δημητρίου (26/10), ωστόσο, η γλυκιά αυτή δημιουργία απολαμβάνεται καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. «Από τον 17ο αιώνα το γλυκό αυτό έφτασε στην Κωνσταντινούπολη χάρη στους Χιώτες ζαχαροπλάστες. Έκτοτε, το γλυκό έχει γίνει εμβληματικό για το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης», σημειώνει η κυρία Μπόζη.

Η διαδικασία ξεκινάει με την παρασκευή του σιροπιού. Αναμειγνύουμε 1 κιλό ζάχαρη, 300 ml νερό και τον χυμό από μισό λεμόνι σε μια κατσαρόλα. Βράζουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας περιοδικά. Όταν η ζάχαρη λιώσει και το σιρόπι αρχίσει να κοχλάζει, συνεχίζουμε για 4-5 λεπτά ακόμα. Έπειτα, ελέγχουμε την πυκνότητα του σιροπιού αφήνοντας σταγόνες σε ένα λευκό πιατάκι. Αν οι σταγόνες κρατούν το σχήμα τους, το σιρόπι είναι έτοιμο.

Αφού αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς για τουλάχιστον 2 ώρες. Στη συνέχεια, ξεκινάμε το ανακάτεμα με ένα βαρύ ξύλινο γουδοχέρι. Η διαδικασία απαιτεί υπομονή και σταθερό ρυθμό. Καθώς ανακατεύουμε, το σιρόπι θα θολώσει και θα πυκνώσει. Η εξέλιξη της υφής του και η κωλοφορία του σιροπιού θα είναι εντυπωσιακή.

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία του ανακατέματος, μπορούμε να προσθέσουμε αρώματα όπως σκόνη μαστίχας ή βανιλίνη για επιπλέον γεύση. Σημαντική είναι η επιλογή των επιπρόσθετων συστατικών: το κακάο μπορεί να προσθέσει μοναδική γεύση καθώς και χρώμα.

Για το σερβίρισμα, το παρασκευασμένο γλυκό σερβίρεται σε μπολάκια, με κουταλάκια και μικρά πιατάκια, επιτρέποντας στους καλεσμένους να σερβιριστούν μόνοι τους. Στην περίπτωση του υποβρύχιου, το γλυκό μπορεί να παραμείνει στο ψυγείο για λίγο πριν σερβιριστεί σε κρύο νερό.

Η παρασκευή αυτού του γλυκού απαιτεί χρόνο και πρακτική. Όμως, η απόλυτη γεύση του και η εντυπωσιακή του όψη το καθιστούν το κορυφαίο γλυκό για πολλές εορταστικές περιστάσεις.

Πηγή: kathimerini.gr