Αρχική Κόσμος Γέφυρα Τσανάκαλε 1915: Ανοίγει η γέφυρα που συνδέει δύο ηπείρους και σπάει...

Γέφυρα Τσανάκαλε 1915: Ανοίγει η γέφυρα που συνδέει δύο ηπείρους και σπάει ρεκόρ

Η κατασκευή της Γέφυρας του Τσανάκαλε το 1915 (ελληνικά: Γέφυρα των Δαρδανελίων), η οποία θα συνδέσει την Ασία και την Ευρώπη στα Δαρδανέλια,  έχει ολοκληρωθεί κατά 99% και μόνο μερικές λεπτομέρειες μένουν για τα εγκαίνιά της, γράφει η Hurriyet.

Εκτός από τη σύνδεση των δύο ηπείρων, αυτή η γέφυρα ξεχωρίζει επίσης για το μεγαλύτερο μήκος στον κόσμο, το οποίο εκτείνεται μεταξύ των δύο κύριων πυλώνων (ύψους 318 μέτρων) σε μήκος έως και 2.023 μέτρα. Είναι 32 μέτρα μακρύτερο από τον τρέχοντα κάτοχο ρεκόρ, την κρεμαστή γέφυρα Ακάσι-Καϊκιό στην Ιαπωνία, η οποία ολοκληρώθηκε το 1998.

Η κατασκευή της γέφυρας αποτελεί φόρο τιμής για τα εκατό χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Παρεμπιπτόντως, το μήκος της κύριας έκτασης των 2.023 μέτρων έχει πολλούς συμβολισμούς, καθώς αντιπροσωπεύει το έτος κατά το οποίο θα γιορταστεί η εκατονταετηρίδα της Δημοκρατίας της Τουρκίας, που ιδρύθηκε από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

Anadolu Agency via Getty Images

Ο συμβολισμός δεν σταματά εκεί. Το όνομα της γέφυρας, 1915 Canakkale, αποτίει φόρο τιμής στη Μάχη της Καλλίπολης από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο (που οι Τούρκοι αποκαλούν Çanakkale Savaşları (Εκστρατεία της Καλλίπολης) μετά τον τόπο όπου έγινε η μάχη) στην οποία ο τουρκικός στρατός νίκησε τις ένοπλες δυνάμεις της Αντάντ, κυρίως από την τότε Βρετανική Αυτοκρατορία.

Για να τιμηθεί η σημαία της Τουρκίας, οι πυλώνες της γέφυρας θα φέρουν το κόκκινο και άσπρο χρώμα. Το συνολικό μήκος της κατασκευής θα φτάνει τα 4.068 μέτρα, (15.118 πόδια).

Μιλώντας σε δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στη γέφυρα, ο πρόεδρος του συμβουλίου της Limak Holding Εμπρού Οζερντιρ είπε ότι τα διόδια θα κοστίζουν κάτι λιγότερο από 15 ευρώ, το οποίο καθορίστηκε στη σύμβαση που υπογράφηκε μεταξύ της εταιρείας και των Αρχών.

Anadolu Agency via Getty Images

Είπε επίσης ότι το έργο κόστισε 3,1 δισ. ευρώ, 100 εκατ. ευρώ περισσότερα από το αναμενόμενο, λόγω της επίδρασης της πανδημίας και της αύξησης των τιμών των βασικών προϊόντων.

Αναμένεται να ανοίξει στις 18 Μαρτίου στην 108η επέτειο της επίθεσης στην Καλλίπολη, μια ημέρα που θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές ημέρες νίκης στην τουρκική ιστορία.

Δείτε φωτογραφίες:

Anadolu Agency via Getty Images

Anadolu Agency via Getty Images

Anadolu Agency via Getty Images

Anadolu Agency via Getty Images

Anadolu Agency via Getty Images

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Φλαμανδοί Γίγαντες: Αυτά είναι τα μεγαλύτερα κουνέλια του κόσμου

Με το βάρος του στις περισσότερες περιπτώσεις να ξεπερνά τα δέκα κιλά, ο Φλαμανδός Γίγαντας αποτελεί με διαφορά τη ράτσα με...

Ξύπνησαν «ιούς ζόμπι» 50.000 ετών στους παγετώνες

Καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται και οι παγετώνες λιώνουν, απελευθερώνονται πάσης φύσεως υλικά που παρέμεναν παγωμένα εδώ και αιώνες.Αυτό περιλαμβάνει μια σειρά από μικρόβια που...

Αμύθητη αρχαιολογική ανακάλυψη: Η πιο παλιά εκδοχή της Οδύσσειας μπροστά στα μάτια μας

Πρόκειται για την σπουδαιότερη αρχαιολογική ανακάλυψη της δεκαετίας στην Ελλάδα Με τόσο πλούσιο ιστορικό παρελθόν και «βιογραφικό» που ξεκίνησε να «γράφεται» πριν χιλιάδες...

Ασφαλιστικό – Αυξήσεις: Πώς διαμορφώνονται οι συντάξεις βάσης (Παραδείγματα)

Στα 520 εκ. ευρώ υπολογίζει η κυβέρνηση τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίες θα διεκπεραιωθούν – τακτοποηθούν το 2023. Το...

Ακίνητα: Τα πάρκινγκ στις πιλοτές «μπλοκάρουν» τις μεταβιβάσεις

Μια πληγή από τις δεκαετίες του ’70, του ’80 αλλά και τις αρχές του ’90 εξακολουθεί να παραμένει ανοιχτή και να προκαλεί – ακόμη και...