Σήμερα, εργάζεται ως γενικός διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος στη Γενική Γραμματεία Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Συνδυάζει τον επιτελικό ρόλο του σχεδιασμού της δασικής πολιτικής με τη διαχείριση της εφαρμογής της. Πριν από λίγα χρόνια, η Δασική Υπηρεσία είχε υποφέρει από σοβαρή υποστελέχωση και έλλειψη ενδιαφέροντος από τις κυβερνήσεις, με τελευταία προσλήψεις δασολόγων να γίνονται το 2002. Η κατάσταση είναι ακόμη δύσκολη, καθώς η υπουργία και οι υπηρεσίες καλούνται να αντιμετωπίσουν τις καταστροφές που προκλήθηκαν από πυρκαγιές, όπως αυτές στην Κορινθία.
Αναφερόμενος σε παλιά λάθη και αποτυχίες, σημειώνει πως η δασοπυρόσβεση δεν μπορεί να μεταφερθεί αποκλειστικά στη Δασική Υπηρεσία, χωρίς να υπάρξει επιπλέον στήριξη και αλλαγές στις πολιτικές. Είναι αναγκαία η συνεργασία ανάμεσα στη Δασική Υπηρεσία και το Πυροσβεστικό Σώμα, και υπογραμμίζει ότι η πρόληψη είναι το παν. Σχεδιάζουν μια σειρά έργων για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων, όπως το πρόγραμμα Anti-Nero για προληπτικούς καθαρισμούς στα δάση.
Με αφορμή τις πυρκαγιές, αναφέρει ότι σημαντική αλλαγή στη στρατηγική κατάσβεσης είναι η άμεση επέμβαση με εναέρια μέσα, αντί της αναμονής για εκτίμηση από επίγειες δυνάμεις. Αυτό βελτίωσε τις αντιδράσεις μέσα στον πρώτο χρόνο.
Όσον αφορά τις περιοχές που επλήγησαν από πυρκαγιές, όπως αυτή στον Βαρνάβα, η ανάγκη για τεχνητή αναγέννηση είναι επιτακτική. Υπάρχει το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων, και οι αρμόδιοι σχεδιάζουν δράσεις χρηματοδότησης και συνεργασίας για την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων. Ρόλο θα έχουν και οι τοπικές κοινωνίες που θα συμμετέχουν σε ήπιες δραστηριότητες που συνδέουν το άτομο με τη φύση.
Ο Γκουντούφας μιλάει και για τη δασική μεταρρύθμιση που προσπαθεί να εισάγει την ιδέα της διαχείρισης των δασών από συνεταιρισμούς και ιδιώτες, προκειμένου να εκμεταλλευτούν πιο αποτελεσματικά τους πόρους τους.
Το γεύμα μας στο εστιατόριο «Οικείο» ολοκληρώθηκε με συζητήσεις που έθεσαν σε προτεραιότητα την ανάγκη συνεργασίας και τη συμμετοχή των πολιτών στην προστασία των δασών. Η κοινή επιλογή είναι η Πεντέλη, που μπορεί να επανέλθει στην παλιά της αίγλη, με σεβασμό και προστασία του περιβάλλοντος.
Πηγή: kathimerini.gr