Αρχική Κόσμος Για κάθε δολάριο που “βγάζει” ο μέσος άνθρωπος, ένας δισεκατομμυριούχος κερδίζει 1.7...

Για κάθε δολάριο που “βγάζει” ο μέσος άνθρωπος, ένας δισεκατομμυριούχος κερδίζει 1.7 εκατομμύριο

Η Oxfam είναι παγκόσμιος οργανισμός που καταπολεμά την ανισότητα “για να τερματίσει τη φτώχεια και την αδικία. Απαιτούμε ίσα δικαιώματα και ίση μεταχείριση για να μπορέσουν όλοι να ευδοκιμήσουν, όχι απλώς να επιβιώσουν”.

Έκθεση που παρουσίασε στην ετήσια συγκέντρωση της παγκόσμιας ελίτ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ανέφερε ότι το 1% των πιο πλούσιων κατοίκων της Γης ‘έβγαλαν΄ 26 τρισεκατομμύρια δολάρια “σε νέο πλούτο”, από το ξέσπασμα της πανδημίας έως το τέλος του 2021.

Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 63% του συνολικού ‘νέου’ πλούτου. Το υπόλοιπο 37% πήγε στο υπόλοιπο 99% της ανθρωπότητας.

Τονίστηκε ότι για πρώτη φορά, σε 1/4 του αιώνα, η αύξηση του ακραίου πλούτου συνοδεύεται από αύξηση της ακραίας φτώχειας.

Πρότεινε να επιβληθούν νέοι φόροι στους υπερπλούσιους, που ευνοήθηκαν από την πανδημία. Πόσους φόρους πληρώνουν; Στις ΗΠΑ οι πιο πλούσιοι δίνουν λιγότερο από το 2% του ετήσιου εισοδήματος τους στην εφορία.

“Φόρος έως και 5% στους πολυεκατομμυριούχους και τους δισεκατομμυριούχους, θα μπορούσε να συγκεντρώσει 1.7 τρις δολάρια, ετησίως. Είναι αρκετά χρήματα για να ‘βγουν’ από την φτώχεια 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι και να χρηματοδοτηθεί παγκόσμιο σχέδιο για τον τερματισμό της πείνας.

Μόνο 4 σεντς σε κάθε δολάριο φορολογικών εσόδων προέρχονταν από φόρους περιουσίας των υπερπλουσίων, την ώρα που οι δισεκατομμυριούχοι του κόσμου ζουν σε χώρες χωρίς φόρο κληρονομιάς”.

To 'θέμα' του φετινού Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός είναι
To ‘θέμα’ του φετινού Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός είναι “Συνεργασία με έναν κατακερματισμένο κόσμο”. AP

Η Oxfam επισήμανε ότι στο πλαίσιο της καταπολέμησης του οικονομικού αντίκτυπου του Covid-19, εισήχθησαν πολιτικές, του τύπου της μείωσης των επιτοκίων και η ποσοτική χαλάρωση που αφορά τη διαδικασία δημιουργίας περιουσίας.

Όλες οι πολιτικές ενίσχυσαν την αξία των ακινήτων και των μετοχών, που συνηθέστερα ανήκουν στους πλουσιότερους ανθρώπους.

Η έκθεση εξηγεί χαρακτηριστικά πως “για κάθε 1 δολάριο νέου παγκόσμιου πλούτου που κέρδισε την τελευταία διετία ένα άτομο, το οποίο ανήκει στο χαμηλότερο 90%, κάθε δισεκατομμυριούχος ‘έβγαλε’ περίπου 1,7 εκατομμύρια δολάρια”

Παρά τις μικρές πτώσεις το 2022, η συνολική περιουσία των δισεκατομμυριούχων αυξανόταν κατά 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα.

Την τελευταία δεκαετία διπλασιάστηκε ο αριθμός του πλούτου και ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων

Ο διευθύνων σύμβουλος της Oxfam GB, Danny Sriskandarajah, δήλωσε πως “η τρέχουσα οικονομική πραγματικότητα αποτελεί προσβολή των βασικών ανθρώπινων αξιών.

Η ακραία φτώχεια αυξάνεται, για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια, και σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι πεινούν. Την ίδια ώρα, κάθε ημέρα είναι bonus για τους δισεκατομμυριούχους.

Πολλαπλές κρίσεις έχουν ωθήσει εκατομμύρια ανθρώπους στο χείλος του γκρεμού, ενώ οι ηγέτες των κυβερνήσεων αποτυγχάνουν να σταματήσουν να ενεργούν, για τα συμφέροντα των λίγων.

Πώς μπορούμε να δεχτούμε ένα σύστημα, στο οποίο οι φτωχότεροι άνθρωποι σε πολλές χώρες πληρώνουν πολύ υψηλότερους φόρους από τους υπερπλούσιους;

Οι κυβερνήσεις πρέπει να εισαγάγουν υψηλότερους φόρους στους υπερπλούσιους τώρα”.

Η έκθεση καλεί τις κυβερνήσεις να εισαγάγουν άμεσες εφάπαξ εισφορές πλούτου, στο πλουσιότερο 1%, μαζί με φόρους για την καταστολή της κερδοσκοπίας κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας κρίσης κόστους ζωής.

Ακολούθως, είναι χρήσιμο να υπάρξει μόνιμη αύξηση των φόρων στους πλούσιους, με υψηλότερους συντελεστές για τους πολυεκατομμυριούχους και τους δισεκατομμυριούχους.

“Οι ακραίες συγκεντρώσεις πλούτου οδήγησαν σε ασθενέστερη ανάπτυξη, τη διαφθορά της πολιτικής και των μέσων ενημέρωσης, διέβρωσαν τη δημοκρατία και οδήγησαν σε πολιτική πόλωση.

Οι υπερπλούσιοι συνέβαλαν βασικά στην κλιματική κρίση, με κάθε δισεκατομμυριούχο να εκπέμπει ένα εκατομμύριο φορές περισσότερο άνθρακα από τον μέσο άνθρωπο. Οι υπερπλούσιοι είχαν επίσης, διπλάσιες πιθανότητες να επενδύσουν σε ρυπογόνες βιομηχανίες, σε σύγκριση με τον μέσο επενδυτή”.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Ρώμη: Aκτιβιστές έριξαν μαύρο υγρό στο ιστορικό σιντριβάνι της Πιάτσα ντι Σπάνια

Ακτιβιστές έριξαν σήμερα το πρωί μαύρη μπογιά στο ιστορικό σιντριβάνι της πλατείας Πιάτσα ντι Σπάνια της Ρώμης. Πρόκειται, ως γνωστόν, για...

Κρήτη – Οικογενειακή φίλη λυράρη: Ανθρωπόμορφο τέρας – Δεν πιστεύω ότι δεν είδαν κάτι οι συγγενείς

Το δρόμο για τη φυλακή πήρε λυράρης στην Κρήτη που κατηγορείται ότι βίαζε και εξέδιδε ανήλικο.Ένα 24ωρο μετά την προφυλάκισή του...

Έρχονται υποχρεωτικά POS σε ταξί, περίπτερα – Πώς θα γίνει η διασύνδεση με τις ταμειακές μηχανές

Στα πλαίσια του ψηφιακού μετασχηματισμού και ευρύτερου εκσυγχρονισμού της Φορολογικής Διοίκησης, το οικονομικό επιτελείο περνάει πλέον και στην υλοποίηση της διασύνδεσης των Φορολογικών Ηλεκτρονικών...

Άγιος Ευστράτιος: Αυτή είναι η πρώτη ανεμογεννήτρια που τοποθετείται στο νησί

Ξεκίνησε η διαδικασία θεμελίωσης της πρώτης ανεμογεννήτριας στον Άγιο Ευστράτιο, που αποτελεί βασικό μέρος του έργου της μετατροπής του σε πρώτο...

Ιταλία: Απαγορεύτηκε το Chat GPT της τεχνητής νοημοσύνης

Η Ιταλία έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα η οποία μετά και τις Ρωσία, Ιράν, Κίνα και Βόρεια Κορέα απαγορεύει την εφαρμογή...