Αρχική Κόσμος Για ποιο λόγο όλες οι οροφές των αυτοκινήτων θα πρέπει να βαφτούν...

Για ποιο λόγο όλες οι οροφές των αυτοκινήτων θα πρέπει να βαφτούν άσπρες;

Μια ιδιαίτερα ριζοσπαστική πρόταση έριξε στο τραπέζι ο τέως επικεφαλής των Πράσινων Οικολόγων-Πράσινων της Γαλλίας, με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης βενζίνης στα αυτοκίνητα.

Με την ενεργειακή κρίση να απειλεί την οικονομική και πολιτική σταθερότητα της Ευρώπης, τα κράτη-μέλη της ΕΕ αναζητούν εναγωνίως τρόπους προκειμένου να προστατέψουν τα νοικοκυριά.

Έντονη ανησυχία επικρατεί μεταξύ άλλων και στη Γαλλία, η οποία – μαζί με την Ιρλανδία – είναι η χώρα που κινδυνεύει περισσότερο από διακοπές ρεύματος τον προσεχή χειμώνα.

Διάχυτο, βέβαια, είναι το αίσθημα αβεβαιότητας για το τι μέλλει γενέσθαι και το προσεχές καλοκαίρι όπου οι ενεργειακές απαιτήσεις θα συνεχίσουν να είναι υψηλές, λόγω της εκτενούς χρήσης των κλιματιστικών συσκευών.

Η εύρεση των απαραίτητων μέτρων που θα λειτουργήσουν ως «αντίδοτο» στην ενεργειακή κρίση το προσεχές καλοκαίρι αποτέλεσε ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης και τη διάρκεια της εξέτασης του νομοσχεδίου σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας.

Στο τραπέζι, μάλιστα, έπεσε και μία ιδιαίτερα ριζοσπαστική πρόταση, δια στόματος του τέως γενικού γραμματέα των Οικολόγων Πρασίνων και νυν αναπληρωτής αρχηγός του κόμματος, Julien Bayou.

λευκές οροφές αυτοκινήτων

Ο τελευταίος πρότεινε να βαφτούν οι οροφές των κτηρίων λευκές ώστε, σε περίπτωση σφοδρού καύσωνα, να μην υπερθερμαίνονται οι εσωτερικοί χώροι (σ.σ. το λευκό χρώμα αντανακλά τις ακτίνες του ήλιου). Σύμφωνα με τον Juilien Bayou, με αυτό τον τρόπο θα μειωθούν θεαματικά οι ανάγκες ψύξης των εσωτερικών χώρων.

Όπως αναφέρει, μάλιστα, η Le Parisien, ο Bayou θεωρεί ότι λευκές πρέπει να βαφτούν και οι οροφές των… αυτοκινήτων, ώστε η ζέστη να μένει εκτός της καμπίνας, να λειτουργεί ο κλιματισμός λιγότερο και να μειωθεί η κατανάλωση καυσίμου.

λευκές οροφές αυτοκινήτων

Η εν λόγω πρόταση συγκέντρωσε ποικίλα σχόλια, αλλά δεν κρίνεται τελείως ανεδαφική, όπως επισημαίνει ο Raphaël Ménard, επικεφαλής μηχανικός του διεθνούς αρχιτεκτονικού γραφείου AREP.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Raphaël Ménard, η αλλαγή του χρώματος της οροφής σε λευκό στο σύνολο των κυκλοφορούντων οχημάτων της Γαλλίας θα οδηγούσε στην εξοικονόμηση περίπου 5 εκατ. λίτρων βενζίνης ανά έτος, ή γύρω στον 1 εκ. τόνο CO2.

Όπως εξήγησε, η λευκή οροφή στα αυτοκίνητα θα αποτρέπει την ανάπτυξη πολύ υψηλών θερμοκρασιών στην καμπίνα και επομένως θα μειώσει θεαματικά η χρήση των κλιματιστικών, που όπως ως γνωστόν αυξάνουν την κατανάλωση καυσίμου.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Τα κανάλια της Βενετίας έγιναν…πράσινα-Τι συνέβη

Venice canal view, Italy Ένα φωσφοριζέ πράσινο χρώμα απέκτησε ξαφνικά το Μεγάλι Κανάλι της Βενετίας, προκαλώντας την απορία κατοίκων και...

Θεσσαλονίκη: Άνοιξε το καπό του αυτοκινήτου και βρήκε μέσα φίδι 1,5 μέτρου

Αντιμέτωπος με ένα… φίδι βρέθηκε ένας οδηγός στη Θεσσαλονίκη, όταν αποφάσισε να ανοίξει το καπό του αυτοκινήτου του.Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε...

Επερώτηση Αντωνίας Μπούζα για το συνέδριο ΤΒΕΧ – “Ασαφής και πρόχειρος απολογισμός”

  ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ Της Αντιπροέδρου του ΠΕ.ΣΥ.Π. ΑΝΤΩΝΙΑΣ ΜΠΟΥΖΑ ΘΕΜΑ: Ο ασαφής και πρόχειρος απολογισμός για το συνέδριο ΤΒΕΧ, απαιτεί...

Παγώνη: Συναγερμός από τον ΠΟΥ για θανατηφόρα πανδημία

“Συναγερμός” για τη νέα θανατηφόρα πανδημία «Νόσο X» σήμανε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος σε συνέδριο στη Γενεύη πρόκειται να...

Στο στόχαστρο της εφορίας η φοροδιαφυγή των επαγγελματιών

Οι δαπάνες που δηλώνουν οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα βρεθούν στο στόχαστρο της φορολογικής διοίκησης με στόχο να περιοριστεί...