Αρχική Κόσμος Για ποιο λόγο θα πέσουν οι τιμές των αυτοκινήτων -Η πρόταση που...

Για ποιο λόγο θα πέσουν οι τιμές των αυτοκινήτων -Η πρόταση που αλλάζει τα δεδομένα

Το μεγαλύτερο αυτοκινητικό λόμπι της Γαλλίας ταράζει τα λιμνάζοντα νερά της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας, προτείνοντας τη χορήγηση επιδότησης για την αγορά “Made in Europe” ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Σημαντικά ευκολότερη θα γίνει η απόκτηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων εφόσον υιοθετηθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η πρόταση που κατέθεσε στη Γαλλία το αυτοκινητικό λόμπι Plateforme de la filiere automobile (PFA).

Το λόμπι ουσιαστικά προτείνει να δοθεί ένα γενναιόδωρο κρατικό μπόνους σε όσους αγοράζουν Made in Europe αυτοκίνητα. Πρόκειται για μία πρόταση που έρχεται ως «απάντηση» στον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ (IRA) που υπεγράφη τον περασμένο Αύγουστο από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden, και -μεταξύ άλλων- προβλέπει έκπτωση φόρου σε όσους αγοράζουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα που έχουν κατασκευαστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

αυτοκίνητα στη Γαλλία

«Η πιθανότητα ενός μπόνους για αυτοκίνητα που κατασκευάζονται σε ευρωπαϊκό έδαφος -παρόμοιο με αυτό του IRA για τις ΗΠΑ- είναι μία από τις επιλογές που εξετάζουμμε», ανέφερε Marc Mortureux, επικεφαλής του PFA, μιλώντας στo Reuters.

Όπως προσθέτει το Reuters, το μπόνους θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος μιας συμφωνίας που θα συζητηθεί μεταξύ του αυτοκινητικού κλάδου και της γαλλικής κυβέρνησης για την περίοδο 2023-2027.

Δεν αποκλείεται, ωστόσο, το bonus να επεκταθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, δεδομένου ότι η ΕΕ επιθυμεί να στηρίξει τις παραδοσιακές αυτοκινητοβιομηχανίες της Γηραιάς Ηπείρου, ταυτόχρονα με την επίτευξη των στόχων της για το κλίμα.

Όπως εκτιμά το Reuters, η απόφαση της ΕΕ να απαγορεύσει την πώληση νέων αυτοκινήτων με κινητήρες βενζίνης και diesel από το 2035, έχει δημιουργήσει «μαύρα σύννεφα» πάνω από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές. Οι τελευταίοι διευρύνουν διαρκώς τις γκάμες τους με μηδενικών ρύπων μοντέλα, αλλά εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με το αν καταφέρουν να παράγουν αρκετά ηλεκτρικά οχήματα ώστε να ικανοποιήσουν τη ζήτηση που προϊόντος του χρόνου θα αυξάνεται.

φόρτιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Η αδυναμία της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας να παραγάει επαρκή αριθμών ηλεκτρικών αυτοκινήτων ίσως θα ωφελούσε τις κινεζικές εταιρείες που αποκτούν ολοένα και πιο έντονη παρουσία στα εδάφη της Γηραιάς Ηπείρου.

Σημειώνεται ότι στη Γαλλία, η κρατική επιδότηση για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου ανέρχεται σε 5.000 ευρώ, και χορηγείται ανεξάρτητα από το πού έχει κατασκευαστεί το όχημα.

Η προέλευση των οχημάτων δεν λαμβάνεται υπόψη ούτε στην Ελλάδα, όπου το μέγιστο ποσό επιδότησης για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου φτάνει τα 8.000 ευρώ, στο πλαίσιου του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2».

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Ισλανδία: Χιλιάδες σολομοί διέφυγαν από ιχθυοτροφείο – Ο αντίκτυπος μπορεί να είναι θανατηφόρος

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες...

Las Vegas Sphere: Οι U2 εγκαινίασαν την εντυπωσιακή σφαιρική αρένα – «Είναι το μέλλον της μουσικής»

Το ιρλανδικό συγκρότημα των U2 εγκαινίασε τη σκηνή της νέας σφαιρικής εγκατάτασης, Las Vegas Sphere, αξίας 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων,...

Τα ισόβια δεν είναι ισόβια και υπάρχει λόγος γι’ αυτό

Με τη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου να είναι σε πλήρη εξέλιξη από τη μία και λίγο μετά την τελεσίδικη καταδίκη του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου από...

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Τι ισχύει για την εκλογική άδεια των δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα διενεργηθούν σε όλη την Επικράτεια την επόμενη Κυριακή, 8 Οκτωβρίου, ενώ σε όσες Περιφέρειες και...

Eπιδόματα: Τα βήματα προς τη χρήση προπληρωμένης κάρτας

Πάει για αργότερα -όπως όλα δείχνουν-το να χορηγούνται τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ μέσω προπληρωμένων καρτών: Οι αρχικοί σχεδιασμοί μοιάζει να μην «βγαίνουν»...