Αρχική Κόσμος Για πόσο καιρό ακόμα θα παραμείνει όρθιος ο Πύργος της Πίζας

Για πόσο καιρό ακόμα θα παραμείνει όρθιος ο Πύργος της Πίζας

Εκατομμύρια τουρίστες συρρέουν στον Πύργο της Πίζας κάθε χρόνο καθώς έλκονται από την κλίση του καθώς αψηφά τη βαρύτητα αντέχοντας έτσι τόσους αιώνες. Αλλά για πόσο καιρό ακόμα θα αντέξει αυτό το εμβληματικό ιταλικό αξιοθέατο; Η κατανόηση της μελλοντικής δομικής ακεραιότητας του πύργου (ή η έλλειψη αυτής) απαιτεί μια ματιά στο παρελθόν του.

Η κατασκευή του καμπαναριού στην Piazza del Duomo , ή την πλατεία του καθεδρικού ναού, ξεκίνησε το 1173. Ενώ κατασκεύαζαν τους πρώτους ορόφους του πύργου οι κατασκευαστές παρατήρησαν μια κλίση προς τα νότια. Ο κύριος ένοχος; Το εύπλαστο χώμα που είχε στηριχθεί ο πύργος, ένα χώμα το οποίο έχει μαλακώνει από τον υψηλό υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής.

Οι κατασκευαστές του πύργου αντί να τον γκρεμίσουν και να τον χτίσουν ξανά έγιναν δημιουργικοί. Έκτισαν κάθε όροφο υπό γωνία για να προσπαθήσουν να διορθώσουν την κλίση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ένα ελαφρύ «σχήμα μπανάνας», είπε ο Γκαμπριέλ Φιορεντίνο, ερευνητής του Μαρί Κιουρί στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Με την ολοκλήρωσή του γύρω στο 1370, ο πύργος έγειρε 1,6 μοίρες. Η τελική κατασκευή ήταν ένας κοίλος κύλινδρος που υψωνόταν οκτώ ορόφους, φτάνοντας περίπου τα 60 μέτρα ύψος.

Καθώς η κλίση του πύργου αυξήθηκε σταδιακά στις 5,5 μοίρες, η ιταλική κυβέρνηση ανέλαβε δράση για να προστατεύσει το ορόσημο, σύμφωνα με τον Φιορεντίνο. Το 1990, διόρισε μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την άμβλυνση της αδυναμίας – αλλά χωρίς να εξαλείψει αυτήν και την τουριστική της έλξη.

«Είναι ένα από τα σύμβολα της Ιταλίας», είπε ο Φιορεντίνο στο Live Science. «Υπάρχει μεγάλη συζήτηση γύρω από το πόσα μπορούμε να αλλάξουμε για το μνημείο. … Είναι μέρος του πολιτισμού.»

Η επιτροπή τοποθέτησε για πρώτη φορά 600 τόνους (544 μετρικούς τόνους) μολύβδου στη βάση της βόρειας πλευράς του πύργου το 1993, ελπίζοντας να αντισταθμίσει τη βυθισμένη νότια πλευρά. Αλλά αυτό δεν σταμάτησε τον ρυθμό κλίσης, ακόμη και αφού πρόσθεσαν επιπλέον 300 τόνους (272 μετρικούς τόνους) στη βόρεια πλευρά, μαζί με αγκυρώσεις εδάφους, σύμφωνα με τον Φιορεντίνο. Μετά από περισσότερη ανταλλαγή ιδεών, η επιτροπή επιχείρησε «υποανασκαφή» – δηλαδή, χρησιμοποιώντας μακρούς σωλήνες και τρυπάνια για να αφαιρέσει μη επεμβατικά το έδαφος κάτω από τη βόρεια πλευρά του θεμελίου του πύργου.

Καθώς το χώμα αφαιρέθηκε, η δομή άρχισε σιγά-σιγά να περιστρέφεται προς τα βόρεια. Αυτές οι προσπάθειες μείωσαν την κλίση του πύργου κατά 10%, αφήνοντάς τον σε κλίση 5 μοιρών. «Όταν το έκαναν, είπαν ότι [γύρισαν] το ρολόι του πύργου κατά 200 χρόνια», είπε ο Φιορεντίνο.

Αυτό ήταν μόνο μια προσωρινή επιδιόρθωση, είπε, και είναι αδύνατο να εκτιμηθεί πόσο ακόμη θα παραμείνει όρθιος ο πύργος.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Food Pass για σούπερ μάρκετ: Τα τελευταία δεδομένα

Ενισχύονται τα σενάρια για food pass για τις αρχές του 2023.Για νέα επιδόματα κατά της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης που...

Εξετάζεται παράταση της Κοινωφελούς Εργασίας των 25.000 θέσεων

Πρόσθετη χρηματοδότηση στο ΤΕΒΑ ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης – Δυνατότητα παράτασης της Κοινωφελούς Εργασίας των 25.000 θέσεων εξετάζει η κυβέρνησηΤους πέντε άξονες στους οποίους...

Με γεώτρηση στα 4.000 μέτρα κάτω από τη γη, οι Γάλλοι αλλάζουν το τοπίο στην ενέργεια

Σε βάθος 4.000 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της γης πρόκειται να φτάσει το γεωτρύπανο της Renault με σκοπό να αντλήσει...

Διπλασιάστηκε η τουριστική κίνηση στην Ελλάδα την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου

Αύξηση κατά 78% καταγράφεται στα έσοδα σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της ΕλλάδοςΑύξηση κατά 78,3% εμφάνισαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου σε...

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: Στεγαστικά δάνεια μόνο για παλαιές κατοικίες

Μόνο για την αγορά παλαιών ακινήτων θα ισχύει η επιδότηση των τόκων των στεγαστικών δανείων που θα καταβάλει το κράτος, στο...