Αρχική Ελλάδα Γιατί δεν βρέχει το φετινό φθινόπωρο – Πότε έρχεται αλλαγή του καιρού

Γιατί δεν βρέχει το φετινό φθινόπωρο – Πότε έρχεται αλλαγή του καιρού

Στο πλανητικό ατμοσφαιρικό σύστημα οι αντικυκλώνες εμποδισμού είναι τα μεγάλης κλίμακας μοτίβα της ατμοσφαιρικής πίεσης τα οποία είναι σχεδόν στάσιμα, “μπλοκάροντας” ουσιαστικά ή ανακατευθύνοντας τους κινούμενους από τα δυτικά κυκλώνες ή χαμηλά.

Τέτοιου είδους αντικυκλώνες (βαρομετρικά υψηλά) μπορούν να παραμείνουν στην ίδια θέση για αρκετές ημέρες ή ακόμα και εβδομάδες, προκαλώντας σε περιοχές που επηρεάζονται από αυτούς το ίδιο είδος καιρού, για εκτεταμένες χρονικές περιόδους. Αλλού κρύο, αλλού ζέστη. Αλλού βροχές , αλλού ξηρασία.

Το φετινό φθινόπωρο ο εκτεταμένος αντικυκλώνας στη χώρα μας αλλά και σε μεγάλο μέρος της Κεντρική Ευρώπης εμποδίζει τα υετοφόρα συστήματα να κινηθούν νοτιότερα και γι’ αυτό τον λόγο σχεδόν δεν έχουμε καθόλου βροχές.

Κάποια μόνο συστήματα από τη δυτική Μεσόγειο καταφέρνουν να κινηθούν ανατολικά, σε περιπτώσεις πρόσκαιρης εξασθένησης του αντικυκλώνα. Οι Εμποδισμοί αυτοί τύπου “Ωμέγα” (Omega Βlocks) ονομάστηκαν έτσι επειδή οι ισοϋψείς καμπύλες με τις οποίες σχετίζονται στο Βόρειο Ημισφαίριο μοιάζουν με το ελληνικό κεφαλαίο γράμμα Ω.

Συνήθως εμφανίζουν ένα μοτίβο ύφεση-υψηλό-ύφεση διατεταγμένο από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Λόγω αυτής της κατάστασης, το κλιματικό μοντέλο του ECMWF για όλη τη νότια Ευρώπη εξακολουθεί να δίνει ύψη βροχής κάτω από τα κανονικά επίπεδα.

Η διάταξη αυτή δεν προβλέπεται να αλλάξει σύμφωνα και με το ατμοσφαιρικό μοντέλο.

Την άλλη βδομάδα θα αλλάξει πρόσκαιρα το σκηνικό του καιρού την Τρίτη προς Τετάρτη και την Παρασκευή που ακολουθεί με συστήματα που θα έρθουν από την Κεντρική Μεσόγειο.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Χαμός στη Βραζιλία: Γυναίκα πήγε τον… νεκρό θείο της σε τράπεζα για να υπογράψει για δάνειο €3.000!

Αντιμέτωποι με ένα απίστευτο θέαμα ήρθαν υπάλληλοι τράπεζας στη Βραζιλία την Τρίτη όταν είδαν να προσεγγίζει το γκισέ μια...

Λασίθι: Ανατροπή με τον θάνατο 65χρονου καρκινοπαθή – 45χρονος φίλος του κατηγορείται πως τον σκότωσε

Σοκαρισμένη είναι η κοινωνία του Λασιθίου από τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τα οποία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού καρκινοπαθή...

Ευρωεκλογές 2024: Αυτοί είναι οι celebrities που “κατεβαίνουν” υποψήφιοι και αφήνουν τα πόστα τους

Αντίστροφη μέτρηση για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου – Ανάμεσα στους υποψηφίους των ελληνικών κομμάτων διάσημοι από τον...

Τουρισμός για Όλους 2024: Πότε θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...

Αυτοί είναι οι βαλλιστικοί πύραυλοι του Ιράν – «Εξαπέλυσαν 110 τέτοιους προς το Ισραήλ»

Φωτογραφία από βαλλιστικό πύραυλο του Ιράν, ο οποίος ανασύρθηκε από τη Νεκρά Θάλασσα, έδωσε στη δημοσιότητα η...