Αρχική Κόσμος Γιατί η 4ήμερη εργασία μπορεί να είναι το μέλλον – Τι έδειξε...

Γιατί η 4ήμερη εργασία μπορεί να είναι το μέλλον – Τι έδειξε πείραμα 6 μηνών

Το μήνυμα ότι το «λιγότερο» είναι στην ουσία «περισσότερο» στέλνει μία ομάδα εταιρειών, οι οποίες συμμετείχαν σε ένα πείραμα διάρκειας 6 μηνών με θέμα τη μείωση της εβδομαδιαίας εργασίας κατά μία ημέρα. Δηλαδή από 40 ώρες σε πέντε μέρες, η εργασία να γίνει 32 ώρες σε τέσσερις ημέρες χωρίς μείωση μισθού.

Μάλιστα, όπως μεταδίδει η New York Post, στο τέλος, η συντριπτική πλειοψηφία -τόσο των εταιρειών όσο και των εργαζομένων- συμφώνησαν ότι πρόκειται για τέλεια ιδέα, με σχεδόν όλους να λένε ότι είναι απίθανο να επιστρέψουν ποτέ στην «κανονικότητα» των 40 ωρών εργασίας.

Στο πιλοτικό πρόγραμμα, που διοργανώθηκε από το μη κερδοσκοπικό 4 Day Week Global Foundation, συμμετείχαν 33 εταιρείες και σχεδόν 1.000 εργαζόμενοι. Η μελέτη, που έγινε κυρίως σε αμερικανικές και ιρλανδικές εταιρείες, διεξήχθη από ερευνητές στο Κολέγιο της Βοστώνης, το Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου και στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.

Στο τέλος της μελέτης, οι συμμετέχοντες ήταν συντριπτικά θετικοί.

Αυξήθηκαν τα κέρδη των εταιρειών με την αλλαγή στο ωράριο

Όσον αφορά στη βαθμολόγηση της παραγωγικότητας και της απόδοσης, οι ερωτηθέντες έδωσαν στην τετραήμερη εβδομάδα 9 στα 10. Πολλοί εργαζόμενοι είπαν επίσης ότι αισθάνονταν λιγότερο άγχος, βίωσαν λιγότερη αϋπνία, εξάντληση και είχαν βελτιωμένη σωματική και ψυχική υγεία.

Οι λιγότερες ώρες με τον ίδιο μισθό δεν ήταν μόνο καλές για το ηθικό και την ευημερία των εργαζομένων, αλλά και για τους εργοδότες. Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα έσοδα της μέσης εταιρείας αυξήθηκαν κατά 38% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Η Juliet Schor, καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο Boston College και επικεφαλής ερευνητής του πειράματος, είπε ότι οι εργαζόμενοι δεν ανέφεραν αύξηση του φόρτου εργασίας, επίσης.

«Αυτό υποδηλώνει ότι η στρατηγική αναδιοργάνωσης της εργασίας πέτυχε και ότι η απόδοση δεν επιτεύχθηκε μέσω επιτάχυνσης, κάτι που δεν είναι ούτε βιώσιμο ούτε επιθυμητό», είπε.

Ωράριο «win-win» για εργοδότες και εργαζομένους

Ο Jon Leland, επικεφαλής στρατηγικής για το Kickstarter, που συμμετείχε στη μελέτη, την αποκάλεσε «πραγματική win-win».

«Η τετραήμερη εβδομάδα ήταν μεταμορφωτική για την επιχείρησή μας και τους ανθρώπους μας», είπε ο Leland. «Το προσωπικό είναι πιο συγκεντρωμένο και πιο αφοσιωμένο, βοηθώντας μας να πετύχουμε τους στόχους μας καλύτερα από πριν», συμπλήρωσε.

Το 4 Day Week Global Foundation, το οποίο ξεκίνησε το 2017 για να χρηματοδοτήσει έρευνα σχετικά με την εν λόγω ιδέα, ολοκλήρωσε επίσης μια παρόμοια, ακόμη μεγαλύτερη μελέτη σε 70 εταιρείες και 3.300 υπαλλήλους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τον Φεβρουάριο.

Το 2018, μια εταιρεία από τη Νέα Ζηλανδία δοκίμασε μια τετραήμερη εβδομάδα εργασίας και ανέφερε θετικά ευρήματα. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας αυτής εμπνεύστηκε να δοκιμάσει μια τετραήμερη εβδομάδα, καθώς διάβασε μια έρευνα του 2016 με 1.989 βρετανούς υπαλλήλους γραφείου, η οποία έδειξε ότι οι εργαζόμενοι είναι παραγωγικοί μόνο για μόλις λιγότερο από τρεις ώρες μιας οκτάωρης εργάσιμης ημέρας, επειδή παρασύρονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συζητούν θέματα εκτός δουλειάς με συναδέλφους.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

“Φωτιά” τα ενοίκια – Παραμένουν με τους γονείς οι νέοι

Άνω των 500 ευρώ 6 στα 10 ακίνητα κατάλληλα για νέους – Το 91% επιλέγει να μένει με τους γονείςΗ αύξηση...

Τι προβλέπουν Έλληνες ειδικοί για τον αριθμό των θυμάτων

Στους 3.519 ανήλθε ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στους δύο σεισμούς στο Καχραμανμάρας, στην νότια Τουρκία, και...

Σήμερα η απόφαση για τον Πέτρο Φιλιππίδη -Οι βαριές κατηγορίες, η δίκη, οι ηθοποιοί μάρτυρες

Σήμερα το μεσημέρι, εκτός απροόπτου, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας θα εκδώσει την απόφασή του για τον ηθοποιό Πέτρο Φιλιππίδη.Σύμφωνα...

Μεσσηνία: 3 νεαροί πήγαν να μπουν σε σπίτι αλλά τους «τσάκωσαν»

Συνελήφθησαν, προχθες (6.2.2023) το πρωί, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Καλαμάτας, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής του Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.)...

Η αισχροκέρδεια και τα τρικ της ακριβείας – Απογείωση τιμών από τον παραγωγό στο ράφι των σούπερ μάρκετ

Σε μάστιγα εξελίσσεται η ακρίβεια. Βρισκόμαστε στον 21 μήνα ανατιμήσεων των προϊόντων διατροφής και ειδών πρώτης ανάγκης. Οι ανατιμήσεις ξεκίνησαν 9...