Αρχική Κόσμος Γιατί η άσφαλτος στους δρόμους θα βάφεται μπλε;

Γιατί η άσφαλτος στους δρόμους θα βάφεται μπλε;

Το χρώμα της ασφάλτου δεν είναι τόσο αθώο όσο θα πίστευε κανείς, καθώς συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη εγκλωβίζοντας την ηλιακή ακτινοβολία.

Στη μάχη κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματικής αλλαγής ακόμα και οι λεπτομέρειες μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Και στην περίπτωση της ασφάλτου, τα δεκάδες εκατομμύρια χιλιόμετρα που έχουν στρωθεί σε ολόκληρο τον πλανήτη μόνο λεπτομέρεια δεν θα μπορούσε να τα χαρακτηριστεί.

Ως γνωστόν η άσφαλτος, εξαιτίας του χρώματος και της σύστασής της, έχει την ιδιότητα να συγκεντρώνει τη θερμότητα από την ηλιακή ακτινοβολία την οποία στη συνέχεια εκλύει στην ατμόσφαιρα.

Η ιδιότητα της ασφάλτου φαντάζει αθώα, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι καθώς συμβάλλει στη διατήρηση υψηλών θερμοκρασιών, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Μπλε άσφαλτος

Με δεδομένο ότι η θερμοκρασία που αναπτύσσει η γνωστή στους περισσότερους από εμάς μαύρη άσφαλτο είναι έως και κατά 25 βαθμούς υψηλότερη από εκείνη του εξωτερικού περιβάλλοντος, στη Ντόχα του Κατάρ πειραματίστηκαν τόσο με τη σύνθεση όσο και με το χρώμα του ασφαλτοτάπητα.

Αξιοποιώντας, λοιπόν, τα ευρήματα του… εργαστηρίου, η δημοτική αρχή της Doha αποφάσισε να εφαρμόσει στην πράξη την πρακτική αυτή ώστε να αξιολογήσει σε πραγματικές συνθήκες την αποτελεσματικότητά της.

Το πείραμα είχε απόλυτη επιτυχία καθώς η μπλε άσφαλτος όχι μόνο αποδείχθηκε αποτελεσματική στη διαχείριση των υψηλών θερμοκρασιών αλλά δημιούργησε και μια ελκυστικότερη στο μάτι εικόνα.

Μπλε άσφαλτος

Σύμφωνα με τις μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν, η μπλε άσφαλτος της Doha αναπτύσσει χαμηλότερες θερμοκρασίες σε παρόμοιες κλιματολογικές συνθήκες, με τη διαφορά να ανέρχεται στα επίπεδα των 15-20 βαθμών Κελσίου.

Το γεγονός αυτό μάλιστα την καθιστά και ανθεκτικότερη στο πέρασμα του χρόνου ή αν προτιμάτε λιγότερο ευάλωτη σε φαινόμενα παραμόρφωσης.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η επίστρωση του 1 χιλιοστού που έχει τοποθετηθεί πάνω από την επιφάνεια της ασφάλτου, δεν διαφοροποιείται μόνον ως προς το χρώμα αλλά και ως προς τη σύσταση, καθώς περιέχει μια ειδική, θερμοανακλαστική χρωστική ουσία και κεραμικά μικροσφαιρίδια που ενισχύουν το φαινόμενο της αντανάκλασης της ηλιακής ακτινοβολίας.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Τουρισμός: Χαμηλώνουν οι ρυθμοί κρατήσεων για το 2023

Μοιάζουν λίγο με τον καιρό, οι πρώτες ημέρες της θερινής σεζόν του ελληνικού τουρισμού. Ναι μεν καλοκαίρι, όμως περισσεύουν οι συννεφιές και οι βροχές...

Δάνεια: Νέα αύξηση στα επιτόκια – Πώς θα προστατευθείτε

Παρά τα θετικά μηνύματα για τον πληθωρισμό, υπάρχει μακρύς δρόμος έως ότου αυτός υποχωρήσει σε μικρότερα επίπεδα.Νέα αύξηση στα επιτόκια φέρνει...

Τραγωδία στο Κεμπέκ: Πνίγηκαν τέσσερα παιδιά ενώ ψάρευαν!

Τέσσερα παιδιά εντοπίστηκαν νεκρά στα νερά του ποταμού Σεν Λόρενς, στο βόρειο τμήμα του Κεμπέκ στον Καναδά, αφού παρασύρθηκαν από παλιρροϊκό...

Έρχονται μεγάλες αλλαγές: Ποιοι χάνουν το δίπλωμα οδήγησης, ποιοι πρέπει να το αντικαταστήσουν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να υποβληθούν οι ηλικιωμένοι οδηγοί (άνω των 70 ετών) σε τακτικά ιατρικά τεστ προκειμένου να ανανεώνουν την άδεια οδήγησής τους....

Έλληνας ασυρματιστής αφηγείται την παράξενη εμπειρία του στο Τρίγωνο των Βερμούδων – «Τα ρολόγια τρελάθηκαν»

Το Τρίγωνο των Βερμούδων ή το Τρίγωνο του Διαβόλου ονομάζεται η περιοχή στο δυτικό τμήμα του βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού, και συγκεκριμένα το σημείο μεταξύ...