Αρχική Πολιτική Γιατί η κυβέρνηση «κόβει» τους ενστόλους από τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Γιατί η κυβέρνηση «κόβει» τους ενστόλους από τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Να περιορίσει δραματικά έως και να εξαλείψει τις υποψηφιότητες ενστόλων στις αυτοδιοικητικές εκλογές (δημοτικές, περιφερειακές) του 2023 επιχειρεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ειδικότερα, οι δεκάδες εκλεγμένοι αξιωματικοί (της Αστυνομίας και του Λιμενικού) στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν θα μπορέσουν να θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα.

Πρόσφατα, η ΚΕΔΕ με απόφασή της ζήτησε να αρθεί το κώλυμα εκλογιμότητας ούτως ώστε να δοθεί το δικαίωμα σε ήδη εκλεγμένους αιρετούς να διεκδικήσουν ξανά την ψήφο των δημοτών. Ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ, προ ημερών, έφερε το θέμα στη Βουλή, απαιτώντας «να αρθεί το κώλυμα εκλογιμότητας για τους Αξιωματικούς μη παραγωγικών Σχολών των Σωμάτων Ασφαλείας και Λιμενικού Σώματος» ενόψει των αυτόδιοικητικών εκλογών του 2023.

Τι λέει η ηγεσία του ΥΠΕΣ

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, ο Τάκης Θεοδωρικάκος ως επικεφαλής του ΥΠΕΣ είχε επιχειρήσει να διευθετήσει το ζήτημα εισάγοντας σχετική διάταξη στο Ν. 4804/2021 που ήρε το ασυμβίβαστο.

Ωστόσο, η τρέχουμε πολιτική ηγεσία του υπουργείου υπό τον Μάκη Βορίδη, φαίνεται ότι διαφορετική άποψη από του προκατόχου της στο συγκεκριμένο θέμα.

Τι ισχύει

Σύμφωνα με το νόμο 4804, για να θέσει υποψηφιότητα κάποιο στέλεχος των Σωμάτων Ασφαλείας, είτε για δημοτικός σύμβουλος, είτε για Περιφερειακός σύμβουλος κ.λπ., δεν πρέπει να είναι Αξιωματικός διαφορετικά καταλαμβάνεται από το κώλυμα εκλογιμότητας (άρθρο 10 Ν.4804/21).

Ωστόσο, στη δεύτερη παράγραφο του ίδιου άρθρου ορίζεται ότι για τα στελέχη που είναι ήδη εκλεγμένα και προήχθησαν σε Αξιωματικούς, με την συμπλήρωση πραγματικών ετών υπηρεσίας κατά τη διάρκεια της αιρετής τους θητείας, ΔΕΝ καταλαμβάνονται από το ασυμβίβαστο και ως εκ τούτου μπορούν να ολοκληρώσουν τη θητεία τους.

Στην περίπτωση αυτή, ο νόμος εξαιρεί την συγκεκριμένη κατηγορία Αξιωματικών ως προς το ασυμβίβαστο καθότι ΔΕΝ προέρχονται από τις παραγωγικές Σχολές των Σωμάτων Ασφαλείας (δηλαδή τις σχολές που οι απόφοιτοι έχουν βαθμό αξιωματικού), αφού η προαγωγή τους προήλθε με τη συμπλήρωση πραγματικών ετών πραγματικής υπηρεσίας και η βαθμολογική τους
εξέλιξη περιορίζεται στους βαθμούς των κατώτερων Αξιωματικών στην ενέργεια.

Η πρόταση της ΚΕΔΕ

Στο πλαίσιο αυτό, μετά τη συνεδρίαση της στις αρχές του περασμένου Νοέμβρη, η ΚΕΔΕ πρότεινε την τροποποίηση της παρ. 2α, εδάφιο 3 του άρθρου 10 του ν. 4804/2021, ως εξής: «Το κώλυμα και το ασυμβίβαστο του πρώτου εδαφίου δεν καταλαμβάνει όσους εκ του ένστολου προσωπικού των σωμάτων ασφαλείας και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής προάγονται σε αξιωματικούς (αλλά δεν έχουν ασκήσει διοίκηση ως αξιωματικοί), με τη συμπλήρωση ετών πραγματικής υπηρεσίας».

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Κλωνοποίησαν θιβετιανές κατσίκες για πρώτη φορά, Κινέζοι επιστήμονες

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι ειδικοί επέλεξαν τέσσερις ενήλικες και χρησιμοποίησαν τα κύτταρά τους για να δημιουργήσουν κλώνους Κινέζοι επιστήμονες...

Στιγμές τρόμου για 30χρονο: Τον απήγαγαν για να τον ληστέψουν με την… ησυχία τους

Στιγμές τρόμου έζησε ένας 30χρονος λίγα λεπτά μετά τις 11 το βράδυ της Κυριακής στις Αχαρνές. Τρία άγνωστα...

4 νέες υποψηφιότητες στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας για τις Ευρωεκλογές

Με τέσσερα ακόμα ονόματα ενισχύεται, σύμφωνα με πληροφορίες, το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας για τις ευρωεκλογές του...

Apple: Πρόστιμο – μαμούθ 1,8 δισ. ευρώ από την Κομισιόν

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι η Apple έχει εφαρμόσει περιορισμούς στους προγραμματιστές εφαρμογών που τους εμπόδιζαν να ενημερώσουν τους χρήστες...

Πρόστιμο 742.000 ευρώ στην εταιρεία κατεψυγμένων λαχανικών «ΑΙΝΟΣ ΑΕΒΕ»

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...