Αρχική Κόσμος Γιατί οι Παριζιάνοι είναι υποχρεωμένοι να ζουν με τα… ποντίκια

Γιατί οι Παριζιάνοι είναι υποχρεωμένοι να ζουν με τα… ποντίκια

«Γιατί δεν μπορούμε να είμαστε φίλοι;» Αυτό το ερώτημα έθεσε η δήμαρχος του Παρισιού Anne Hidalgo σχετικά με τους αρουραίους που κατακλύζουν την Πόλη του Φωτός, προτείνοντας μια λύση συμβίωσης με τα τρωκτικά.

Μετά από χρόνια «μάχης» με τα τρωκτικά, αυτή την εβδομάδα η διοίκηση της Hidalgo ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να υιοθετήσει μια διαφορετική προσέγγιση και να προσπαθήσει να επιτύχει μια πιο ειρηνική κατάσταση συνύπαρξης με τους αρουραίους.

«Με την καθοδήγηση του δημάρχου, αποφασίσαμε να σχηματίσουμε μια επιτροπή για το ζήτημα της συγκατοίκησης», ανακοίνωσε η Anne Souyris, αντιδήμαρχος δημόσιας υγείας της πόλης, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στο Συμβούλιο του Παρισιού.

Η ίδια, πρόσθεσε ότι η ομάδα θα αναλάβει να βρει τη μέθοδο αντιμετώπισης των αρουραίων που αποδείχτηκε ταυτόχρονα «αποτελεσματική» και «μη ανυπόφορη» για τους κατοίκους, σύμφωνα με το Politico.

Η ανακοίνωση υπονοεί μια στρατηγική 1,7 εκατομμυρίων ευρώ από τπ 2017 που περιελάμβανε την εγκατάσταση αεροστεγών κάδων απορριμμάτων σε όλη την πόλη και την εκτεταμένη χρήση ποντικοφάρμακου σε χιλιάδες επιθετικές επιχειρήσεις εξόντωσης.

Η ανακοίνωση της Souyris αντιμετωπίστηκε επικριτικά από πολιτικούς όπως ο Geoffroy Boulard, δήμαρχος του 17ου Διαμερίσματος της πόλης, ο οποίος έχει εκφράσει επανειλημμένα ανησυχίες για τον «πολλαπλασιασμό των αρουραίων» στην πόλη.

«Η ομάδα της Anne Hidalgo δεν μα απογοητεύει ποτέ», έγραψε στο Twitter ο Boulard, εκφράζοντας δυσπιστία για την ήπια προσέγγιση στο πρόβλημα των τρωκτικών. «Το Παρίσι αξίζει καλύτερα».

Ωστόσο, οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων, όπως το Paris Animals Zoopolis, χαιρέτησαν το εν λόγω «στοίχημα» για την πόλη, για πιο εγκάρδιες σχέσεις με τον πληθυσμό των τρωκτικών στην περιοχή.

«Οι τρέχουσες μέθοδοι είναι αναποτελεσματικές και σκληρές», έγραψε η ομάδα στο Twitter. «Η δημιουργία μιας ομάδας εργασίας για να σκεφτεί και να πειραματιστεί με νέες μεθόδους είναι απαραίτητη. Υποστηρίζουμε εναλλακτικές λύσεις εκτός από τον έλεγχο των παρασίτων».

parisi arouraioi1

Η μακροχρόνια συμβίωση με τους αρουραίους και τα… κουνάβια

Το Παρίσι είχε ανέκαθεν μια… ιδιαίτερη σχέση με τους αρουραίους του.

Τα τρωκτικά ήταν υπεύθυνα για τον πολλαπλασιασμό της βουβωνικής πανώλης που εξάλειψε σχεδόν τον μισό πληθυσμό της πόλης τον 14ο αιώνα, αλλά αυτοί οι ίδιοι αρουραίοι ήταν «θεϊκό δώρο» κατά τη διάρκεια της Πολιορκίας του Παρισιού 1870-71, κατά την οποία έγιναν βασική τροφή για την πείνα των κατοίκων.

Αν και ο πληθυσμός των έξι εκατομμυρίων αρουραίων της πόλης παρέμεινε σχετικά σταθερός τα τελευταία χρόνια, οι απεργίες των καθαριστών φέτος την άνοιξη προκάλεσαν φόβους ότι τα τρωκτικά μπορεί να διεκδικήσουν μεγαλύτερη «κυριαρχία» στη γαλλική πρωτεύουσα.

Το Παρίσι δεν είναι η μόνη πόλη που «παλεύει» με τους αρουραίους, καθώς και άλλες πόλεις έχουν υιοθετήσει διάφορα μέτρα για να διατηρήσουν τους πληθυσμούς των ζώων υπό έλεγχο.

Νωρίτερα φέτος η Νέα Υόρκη διέθεσε 3,5 εκατομμύρια δολάρια για μια «ζώνη αποκλεισμού» τρωκτικών που καλύπτει το βόρειο μισό του Μανχάταν. Η πόλη ποντάρει σε μια συνδυασμένη στρατηγική υγειονομικών επιθεωρήσεων, παγίδων και ανακαινίσεων κτιρίων για την αντιμετώπιση του προβλήματος των τρωκτικών σε γειτονιές όπως το Χάρλεμ.

Άλλες πόλεις από την άλλη, έχουν αναζητήσει επιθετικές, αλλά οικολογικά ασφαλείς προσεγγίσεις στο πρόβλημα. Το 2021 η γαλλική Τουλούζη άρχισε να χρησιμοποιεί κουνάβια, με σκοπό να μειώσει τις αποικίες αρουραίων σε δημόσιους χώρους.

«Τοποθετούνται παγίδες στις εξόδους των φωλιών και απελευθερώνονται έως και τρία κουνάβια για να αφανίσουν τους αρουραίους», εξήγησε η Françoise Ampoulange, δημοτική σύμβουλος αρμόδια για την καλή διαβίωση των ζώων στην Τουλούζη. «Οι παραδοσιακές παγίδες γενικά πιάνουν μόνο νεότερους αρουραίους, αλλά αυτό το σύστημα είναι επιτυχημένο στο να πιάνει τα «άλφα» ζευγάρια που παράγουν τα γέννα της αποικίας».

parisi arouraioi2

Η νέα στρατηγική θεωρείται μια χρήσιμη εναλλακτική λύση, δεδομένου ότι υπάρχουν αυστηροί κανόνες για τη χρήση δηλητηρίων, ανέφερε ο Ampoulange. Οι αρουραίοι που πιάστηκαν από τα κουνάβια στη συνέχεια υποβάλλονται σε ευθανασία με αέριο.

Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή αναμένεται να κάνουν τις πόλεις ακόμα πιο ελκυστικές για παράσιτα όπως οι αρουραίοι τα επόμενα χρόνια, ενισχύοντας τις συνθήκες για την αναπαραγωγή των τρωκτικών όλο το χρόνο.

Με τις πιθανότητες εναντίον τους, είναι πιθανό το Παρίσι να μην είναι η μόνη πόλη που θα… παραδοθεί στο αναπόφευκτο: Αυτός είναι ο κόσμος των αρουραίων και απλά ζούμε σε αυτόν.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Οδηγός πέρασε από τα διόδια 172 φορές χωρίς να πληρώσει -Το κόλπο που έκανε

Μια ιδιαίτερα δημοφιλή μέθοδο επιστράτευε ένας 22χρονος Ελβετός προκειμένου να γίνεται… καπνός από τους σταθμούς διοδίων. Καλά κρατεί το...

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν δομή μισού εκατομμυρίου ετών που αλλάζει τις αντιλήψεις τους

Τα ευρήματα των αρχαιολόγων, που δημοσιεύονται στο περιοδικό Nature, υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι της λίθινης εποχής κατασκεύαζαν καταφύγια, κάτι που μπορεί να αλλάξει άρδην...

Η κρητική κουζίνα στο “μικροσκόπιο” της UNESCO – Ποια είναι τα 7 τοπ προϊόντα

“Πρώτο τραπέζι” στα γαστρονομικά δρώμενα της χώρας διεκδικεί με αξιώσεις το Ηράκλειο, με την διοργάνωση του γαστρονομικού πολιτιστικού φεστιβάλ,...

ΑΑΔΕ: Ξεκινά η υποχρεωτική καταγραφή όλων των POS – Ποιοι υποχρεούνται να το πράξουν

Ξεκινάει σήμερα η καταγραφή όλων των ενεργών POS της αγοράς, μία διαδικασία που θα ολοκληρωθεί έως και το τέλος του μήνα.  Θα...

Ίος: Αστυνομικός διοικητής συνελήφθη επειδή ζητούσε χρήματα από ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου

Συνελήφθη διοικητής αστυνομικού τμήματος στην Ίο με την κατηγορία της δωροδοκίας, καθώς ζητούσε χρήματα από ιδιοκτήτη νυχτερινού...