Αρχική Ελλάδα Γιατί το δεύτερο lockdown απέτυχε τις δύο πρώτες εβδομάδες να «δαμάσει» την...

Γιατί το δεύτερο lockdown απέτυχε τις δύο πρώτες εβδομάδες να «δαμάσει» την πανδημία

Κάτι που μπορεί να παρατηρήσει κάποιος κοιτώντας καθημερινά τις ενημερώσεις του ΕΟΔΥ για τον κοροναϊό, καθώς και την κατανομή των κρουσμάτων, είναι πως παρά τις -σχεδόν- τρεις εβδομάδες lockdown στη Βόρεια Ελλάδα και τις δυο εβδομάδες περιοριστικών μέτρων στο σύνολο της χώρας, το επιδημιολογικό κύμα της χώρας μας δεν παρουσιάζει την αναμενόμενη μείωση.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με εξαίρεση τη σημερινή μέρα, τα κρούσματα κυμαίνονταν σε αριθμούς άνω των 3.000, ενώ σήμερα σημειώθηκε διπλό θλιβερό ρεκόρ σε νεκρούς και διασωληνωμένους.

Γιατί δεν μειώνονται τα κρούσματα παρά τις δύο εβδομάδες καθολικού lockdown
Σε αυτό το θέμα αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον κοροναϊό η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ «Αττικόν» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Νομίζω χρίζει σχολιασμού και προκαλεί ανησυχία η μη ξεκάθαρη μείωση του επιδημικού κύματος, τρεις εβδομάδες μετά τη επιβολή του lockdown στη Θεσσαλονίκη και δύο εβδομάδες μετά την εφαρμογή οριζόντιων μέτρων σε ολόκληρη την επικράτεια» είπε.

«Η αλήθεια είναι, ότι σύμφωνα με την εμπειρία της προηγούμενης άνοιξης από το πρώτο εθνικό lockdown θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη ύφεση, το γεγονός ότι δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο, οφείλεται σε διάφορους παράγοντες που συνυπάρχουν με το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο που είχαμε να αντιμετωπίσουμε».

«Το ζήτημα είναι σύνθετο και πολύπλοκο» είπε και εξήγησε: «καθημερινά γίνεται προσπάθεια να αυξηθεί ο αριθμός των τεστ που διενεργούνται γιατί είναι εξαιρετικά σημαντική η διάγνωση ασυμπτωματικών κρουσμάτων που μπορούν να συνεχίσουν τη διασπορά της λοίμωξης χωρίς να το γνωρίζουν. Αυτά διενεργούνται κατά κύριο λόγο στις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές. Φαίνεται ότι την τελευταία εβδομάδα μεγάλος αριθμός τεστ διενεργήθηκαν τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και στην Λάρισα και είδαμε και εικόνες με τους ανθρώπους ή και τα αυτοκίνητα να σχηματίζουν ουρές».

«Και πολύ σωστά έγιναν» είπε για να συμπληρώσει: «δεν πρέπει όμως να κοιτάζουμε μόνο τον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων, διότι αυτός παρουσιάζει διακυμάνσεις που μας κάνουν τη μια μέρα να αναθαρρούμε λίγο και αμέσως την επόμενη να απογοητευόμαστε».

«Ο ΕΟΔΥ αναλύει τη μεταβολή του μέσου όρου του επιδημιολογικού φορτίου, σε κάθε περιφερειακή ενότητα ανά εβδομάδα. Τα δεδομένα αυτά δείχνουν ότι παρατηρείται μια σταθεροποίηση στην Αττική και τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ στη Θεσσαλία συνεχίζονται οι αυξητικές τάσεις» υπογράμμισε.

«Δυστυχώς όμως, όπως έχει αναφερθεί πολλές φορές, χρειάζεται υπομονή, γιατί το σύστημα υγείας θα συνεχίσει να πιέζεται, τουλάχιστον για μια με δύο εβδομάδες ακόμα. Στη Βόρεια Ελλάδα και όχι μόνο» είπε.

«Αποφάσεις για ευκαιριακές απολαύσεις, έχουν καταστροφικές συνέπειες»
Ωστόσο, σύμφωνα με τα λεγόμενά της, δεν είναι αυτός ο μοναδικός λόγος που δεν παρατηρείται η μείωση του επιδημιολογικού φορτίου.

«Εξαιρετικά σημαντική είναι και η αυστηρή τήρηση των μέτρων, ενώ θα υπέθετε κανείς ότι σήμερα θα είμασταν πολύ πιο προσεκτικοί, αφού έχουμε έναν συγγενή ο οποίος νόσησε. Δυστυχώς φαίνεται ότι σε κάποιες περιπτώσεις η κούραση των περιορισμών υπερτερεί, ή σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, λάθος αποφάσεις μας για ευκαιριακές απολαύσεις, έχουν καταστροφικές συνέπειες όχι μόνο για εμάς και την οικογένειά μας, αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία» εξήγησε.

«Είναι λοιπόν πιθανό, ότι και η χαλαρή συμπεριφορά κάποιων, έστω λίγων, εν μέσω lockdown, ή μη σχολαστική τήρηση των μέτρων να οδήγησε και στη συνεχιζόμενη διασπορά και καθυστέρηση την ύφεσης που πανδημικού κύματος» ανέφερε.

«Ο κοροναϊός δεν κάνει εξαιρέσεις και είμαστε όλοι ευάλωτοι»
Τέλος, κατέληξε πως «είναι μεγάλο λάθος να χαλαρώνουμε επειδή κάποιος στο περιβάλλον μας νόσησε ή ήταν ασυμπτωματικός. Η εμπειρία έχει δείξει ότι είναι εντελώς απρόβλεπτο ποιος θα κινδυνέψει από τον ιό. Ο κοροναϊός δεν κάνει εξαιρέσεις και είμαστε όλοι ευάλωτοι» στέλνοντας έτσι μήνυμα για τήρηση των μέτρων από ανθρώπους όλων των ηλικιών.

«Είναι επίσης μεγάλο λάθος να χαλαρώνουμε επειδή πράγματι μεγάλος αριθμός ανθρώπων που πεθαίνουν έχουν υποκείμενα νοσήματα. Ας μην το χρησιμοποιούμε αυτό σαν δικαιολογία, σαν λόγο εφησυχασμού. Ας μην γελιόμαστε. Οι άνθρωποι που χάθηκαν από κοροναϊό δεν θα είχαν πεθάνει αν δεν είχαν κολλήσει. Άλλωστε βλέπουμε 90ριδες χωρίς συμπτώματα και δίπλα τους 40ριδες που δίνουν μάχη για τη ζωή τους και κάποιοι χάνονται» κατέληξε.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Γερμανία: Οι κάτοικοι του Βελμάρ πληρώνουν ακριβά την μπύρα που δεν… καταναλώνουν – Δείτε γιατί

Αν πίνεις λίγη μπύρα, πρέπει να πληρώσεις! Αυτό ισχύει σε ένα μικρό γερμανικό χωριό, που καλείται να πληρώσει εκατοντάδες χιλιάδες...

Βοιωτία: Μικρά αγριογούρουνα κάνουν… λασπόλουτρο κοντά στη λίμνη Υλίκη!

Τα δυο χαριτωμένα πλάσματα βρήκαν… τη χαρά τους μέσα στο φυσικό «σπα» Δυο μικρά αγριογούρουνα στη Βοιωτία βρήκαν τη χαρά τους σε μια λακκούβα με...

Σκέψεις για δώρο του 50% για επιστρεπτέα 1,2,3 – Πάνω από 7 δισ. στις επιχειρήσεις

Μέσω αυτής της φάσης πρόκειται να διατεθούν 500 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα το συνολικό ύψος των ενισχύσεων από τους 6 κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής...

Γαλλία: Νεκρός ο δισεκατομμυριούχος Ολιβιέ Ντασό -Συνετρίβη το ελικόπτερό του

Ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος και πολιτικός Ολιβιέ Ντασό σκοτώθηκε κατά τη συντριβή του ελικοπτέρου του. Ο 69χρονος Ολιβιέ Ντασό, γιος του βιομηχάνου Σερζ Ντασό, σκοτώθηκε στην...

Τζανάκης: Ενδεχόμενο για πάνω από 3.000 κρούσματα

Ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης εκτίμησε ότι στην Αττική επικρατεί μετάλλαξη του κορωνοϊού σε ποσοστό 80% με 90% – Από τις 18 με 20 Μαρτίου θα αρχίσει...