Αρχική Οικονομία Γραφειοκρατικό μπάχαλο με την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών και το κλιματιστικό

Γραφειοκρατικό μπάχαλο με την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών και το κλιματιστικό

Στις 15 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών και ήδη οι καταναλωτές εκδηλώνουν τεράστιο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα αντικατάστασης και ανακύκλωσης κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών.

Μάλιστα, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος ψυκτικών του νόμου Θεσσαλονίκης και εκπρόσωπος της ομοσπονδίας ψυκτικών Ελλάδος Αναστάσιος Λυκίδης:

«Θα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες πως η διαδικασία αποξήλωσης και επανασύνδεσης θα γίνεται μόνο από πιστοποιημένους με επαγγελματική άδεια τεχνικούς, οι οποίοι θα έρθουν να ελέγξουν πρώτα απ’ όλα ότι λειτουργεί το μηχάνημα και μετά σε δεύτερη φάση θα προχωρήσουν στην διαδικασία επανασύνδεσης. Υπάρχει ήδη μεγάλο ενδιαφέρον όσο πλησιάζει η ημερομηνία που θα ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων».

Η σύνθετη διαδικασία της επιδότησης συσκευών για το κλιματιστικό

Ο κ. Λυκίδης τόνισε πως θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, με τα άτομα με αναπηρίες (ΑμεΑ), τους πολύτεκνους, τους πολίτες με χαμηλά εισοδήματα και τις μονογονεϊκές οικογένειες να προηγούνται και περιγράφοντας τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί, επισήμανε:

  • Οι καταναλωτές θα πρέπει να γραφτούν στην πλατφόρμα με τους κωδικούς taxisnet τους οποίους έχουν για όλες τις χρήσεις του δημοσίου.
  • Θα περιμένουν να βγει η έγκριση της αίτησής τους, στην οποία θα μπορούν να περιλαμβάνονται έως τρεις συσκευές. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συσκευή να είναι λειτουργική.
  • Θα έρθει ο τεχνικός να ελέγξει ότι το κλιματιστικό εάν είναι σε λειτουργία και θα αποσυρθεί με έναν συγκεκριμένο κωδικό.
  • Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας απόσυρσης, ο δικαιούχος θα λαμβάνει ένα εκπτωτικό voucher, με το οποίο στη συνέχεια θα μπορεί να προβεί στην αγορά της καινούργιας ηλεκτρικής συσκευής, κλιματιστικού, ψυγείου και καταψύκτη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα τηλεφωνήματα πέφτουν «βροχή», αφού «ο κόσμος θέλει να πάρει τις επιδοτήσεις, διότι όχι μόνο εξασφαλίζει χρήματα και μειώνει τους λογαριασμούς ρεύματος, αλλά με το πρόγραμμα αυτό, αναβαθμίζεται ενεργειακά το σπίτι του».

Συντήρηση κλιματιστικών: Πόσο κοστίζει – Η υπεύθυνη δήλωση καλής εκτέλεσης εργασιών

Αναφερόμενος στην περσινή χρονιά, είπε, πως σημειώθηκε ρεκόρ αύξησης στις αγορές και αντικαταστάσεις κλιματιστικών, που «άγγιξε» το 80% σε σχέση με το 2019, πριν εκδηλωθεί η πανδημία.

κλιματιστικό συντήρηση Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών

«Οι επαγγελματίες δεν προλάβαιναν να εξυπηρετήσουν τους πολίτες ακόμα και στις συντηρήσεις κλιματιστικών. Φέτος κυλά πιο ομαλά η διαδικασία αγοράς και συντήρησης των κλιματιστικών. Είναι σημαντικό ο κόσμος να μην περιμένει την τελευταία στιγμή για τη συντήρηση των κλιματιστικών και να γνωρίζει πως το κόστος είναι περίπου 30 ευρώ. Περιλαμβάνει μία φυσιολογική συντήρηση και όχι ένα πλύσιμο μόνο για να πούμε ότι κάναμε μία συντήρηση. Θα πρέπει να γίνει ο πλήρης έλεγχος του ψυκτικού ρευστού, να γίνει η απολύμανση, καθαριότητα και ο έλεγχος των αποχετευτικών, αν φεύγουν τα νερά. Πρέπει να γίνονται όλες αυτές οι εργασίες πάντα από πιστοποιημένο ψυκτικό, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δώσει στον πελάτη του υπεύθυνη δήλωση καλής εκτέλεσης εργασιών», σημείωσε ο κ. Λυκίδης.

Οι 3 συσκευές που περιλαμβάνει το πρόγραμμα και τα ποσά της επιδότησης

Όπως διευκρινίζει, οι συσκευές που μπορεί να αποσυρθούν με το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι:

  • τα κλιματιστικά,
  • τα ψυγεία,
  • και οι καταψύκτες.

Παράλληλα, το ποσό της επιδότησης, για τα ψυγεία είναι περίπου στα 150 ευρώ και για τα κλιματιστικά από 300 ευρώ. Συγκεκριμένα, η επιδότηση για κάθε συσκευή, υπολογίζεται πως θα είναι από 35% έως και 50% της συνολικής αξίας της καινούριας ηλεκτρικής συσκευής, που θα επιλέξουν οι πολίτες.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Έρευνα: Ο «έκτος μαζικός αφανισμός» θα είναι χειρότερος από ό,τι πιστευόταν

O «έκτος μαζικός αφανισμός», που λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή, θα είναι χειρότερος από ό,τι έδειχναν οι έρευνες που είχαν γίνει...

Αυτός είναι ο «Δρόμος του Θανάτου» στην Τουρκία -Φοβίζει όλους τους οδηγούς

Οι απότομες στροφές με τη μηδενική ορατότητα και τα δεκάδες στενά τούνελ εκτινάζουν το βαθμό επικινδυνότητας του δρόμου και προκαλούν τρόμο...

Πανελλαδικές: Στην τελική ευθεία – Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα

Οι υποψήφιοι βρίσκονται στην τελική ευθεία να δώσουν τη δική τους μάχη για μία από τις 68.574 θέσεις στα ελληνικά Ανώτατα...

Κοινωνικός Τουρισμός: Αύριο ξεκινούν οι αιτήσεις για 300.000 επιταγές – Δικαιούχοι, παραδείγματα

Την Τρίτη 30 Μαΐου 2023, στις 10:00, ξεκινά η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων για τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα Κοινωνικού...

ΕΦΚΑ: Ασφάλιση Υγείας με 724 ευρώ – Ποιους αφορά

Λήγει μεθαύριο 31/3 η ασφαλιστική κάλυψη για υγειονομική περίθαλψη των ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών που δεν καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές...